Winter wandelkleding

Ga je in de winter wandelen, dan kan je wel wat tips gebruiken voor de beste winter wandelkleding. In de winter is het prioriteit om je beschermen tegen de koude temperatuur, wind en regen. Maar je wilt niet tijdens het wandelen te veel gaan zweten in niet ademende winter wandelkleding. Hierbij kan je het beste gebruik maken van het drie lagen systeem. In dit blog kijken we wat je allemaal nodig hebt aan wandelkleding om goed beschermd te gaan wandelen in de winter volgens het drie lagen systeem.

Drie lagen systeem

Je hebt vast weleens gehoord van het 3 lagen systeem. Tijdens de wintermaanden is het aan te raden om te werken met verschillende lagen. Dit houdt in dat je verschillende laagjes kleding over elkaar aantrekt.

  • De eerste laag heeft als belangrijkste functie het afvoeren van zweet, hiervoor kan je het beste een thermobroek en thermoshirt voor gebruiken die direct op de huid zit.
  • De tweede laag is bedoeld voor isolatie. Deze laag draag je losjes in plaats van strak op de huid. Hierdoor wordt warmte vastgehouden tussen de eerste en tweede laag. De ideale natuurlijke isolatielaag bestaat uit dons of wol of kies voor een synthetische isolatielaag van fleece of polyester. Kies voor een wandelshirt of wandeltrui als tweede laag.
  • De derde laag is de buitenlaag en moet er voor zorgen dat je beschermd wordt tegen de wind en eventuele regen. Belangrijk is echter ook dat deze laag ademend is, zodat het zweet wel naar buiten kan, maar regen niet naar binnen. Uiteraard is het afhankelijk van de temperatuur hoeveel lagen je aantrekt, bij zachte temperaturen kan je prima met twee lagen naar buiten. Denk hierbij aan een wandeljack of isolerende wandeljas. Ideaal voor het 3 lagen systeem is de 3-in-1 wandeljas.

Winter wandelbroek

Je zoektocht naar goede winter wandelkleding begin je met het aanschaffen van een tegen de kou beschermende winter wandelbroek. Het hangt uiteraard af van de temperatuur en omstandigheden voor welke winter wandelbroek je moet kiezen. Ga je in besneeuwde of gebieden met veel regen lopen dan wordt er uiteraard meer van de waterdichtheid van een broek verwacht dan dat je de Nederlandse winter gaat trotseren.

  • Tijdens de eerste koude dagen zou je kunnen overwegen om een thermobroek onder je zomer wandelbroek te dragen op de dagen dat de wind meevalt.
  • Softshellbroek voor de eerste koude dagen in het begin van de lente en einde van de herfst. Je hebt softshellbroeken in verschillende diktes en met verschillende eigenschappen als water- en winddichtheid.
  • De Fjällräven G-1000 wandelbroeken zijn gemaakt van een dicht geweven stof, die bestaat uit 65 % polyester en 35 % katoen. Deze G-1000 Eco technologie wordt exclusief gebruikt door het merk Fjällräven en beschermd je tegen wind en de koude temperatuur.

Beste wandelbroek merken: Fjällräven, Jack Wolfskin, The North Face & Mammut.

Goede winter wandelbroeken zijn te koop bij Bever.nl, Bol. & Decathlon

Winter wandeljas (De derde laag)

De ene outdoor jas is de andere niet. Als je op zoek gaat naar een nieuwe wandeljas, dan kan het goed zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn veel verschillende type outdoor jassen voor verschillende weertypes. Je vraagt je dan ook waarschijnlijk af welke winter wandeljas het beste voor jouw wandeling geschikt is. De volgende type wandeljassen zijn geschikt voor in de winter:

  • Gevoerde jas – De gevoerde jas is ideaal als je wel wat extra isolatie kan gebruiken tijdens de eerste winterdagen. Deze jassen zijn niet altijd volledig water- en winddicht, dus vooral te gebruiken bij droge weersomstandigheden.
  • Donsjas – Donsjassen houden de warmte goed vast en zijn ademend, zodat transpiratievocht goed naar buiten kan. Donsjassen zijn opgevuld met dons wat zorgt voor het vasthouden van de warmte. Bij regen heb je echter niks aan een donsjas, want de jassen zijn niet waterdicht, waardoor het water in het dons terecht komt en de warmte verloren gaat.
  • Softshell jack – Ben je op zoek naar een goed waterafstotend en winddicht jack? Kies dan voor een softshell jack. Dit jack is een erg fijne derde laag bij koude omstandigheden met een scherpe wind. Ook bij de eerste regendruppels biedt deze jas voldoende bescherming. Krijg je te maken met stortregen, dan zal de jas niet voldoende bescherming kunnen bieden.
  • Waterdichte jas – De waterdichte jas oftewel waterdichte regenjas is uiteraard het beste geschikt om tijdens regen te dragen. Deze jassen worden ook wel hardshell jassen genoemd, voor een trekking raden we een drielaagse hardshell jas aan. Deze zijn water- en winddicht en perfect voor het licht inpakken van je rugzak.
  • 3-in-1 jas – Deze jas kan je het hele jaar door dragen. De buitenjas is water en winddicht zodat deze bescherming biedt tegen regen en wind. De binnenjas heeft een hoge isolatiewaarde, zodat deze je goed warm houdt in de winter als het droog is. Is het koud en regent het? Dan rits je beide jassen aan elkaar voor bescherming tegen de meest gure weersomstandigheden. De totaaloplossing voor in de winter.

Beste merken winter wandeljassen: Fjällräven | Vaude | Jack Wolfskin | Mammut | Patagonia | Columbia | The North Face

Winter wandeljassen zijn te koop bij Bever.nl & Bol.com

Trui / Sweater / Wandelvest (De tweede laag)

De tweede laag moet zorgen voor isolatie van de warmte. Deze laag zit dan ook niet strak op de huid, maar losjes, zodat er een laag warme lucht kan ontstaan tussen de eerste en tweede laag. De tweede laag moet warmte dus vasthouden, maar tegelijkertijd wel ademend zijn zodat zweet zijn weg naar buiten kan vinden. Goede natuurlijke materialen voor de tweede laag zijn dons of merino wol, maar ook synthetische materialen als fleece en polyester zijn goede materialen voor de tweede laag. We schreven eerder al een blog over de beste wandeltruien voor een wandeling in de winter.

Beste merken tweede laag: Mammut | Fjällräven | Icebreaker | Houdini | The North Face

Thermokleding (De eerste laag)

De basislaag zorgt ervoor dat het zweet wordt opgenomen en naar buiten wordt afgevoerd. Een thermoshirt en thermobroek zijn hier ideaal voor, want deze zitten strak op de huid en zorgen er dus voor dat het transpiratievocht naar de volgende laag wordt afgevoerd. Ook heeft goede thermokleding geen naden, zodat de kleding niet gaat schuren. Ook een merinowollen shirt met lange mouwen is erg geschikt om te dragen als eerste laag.

Beste merken thermokleding: Icebraker | Fjällräven | Craft | Gore Wear | Mammut

Goede thermokleding voor in de winter is te koop bij Bever.nl & Bol.c

Winter wandelschoenen

Tijdens de winter is het vooral belangrijk dat je wandelschoenen voldoende grip bieden en daarnaast beschermen tegen kou en regen. Wandelschoenen type-A zijn lichtgewicht en bieden in de meeste gevallen geen goede bescherming tegen regen. Ga je met name in Nederland wandelen dan is een waterdichte A/B wandelschoen (zoek op schoenen met Gore-Tex) voldoende om je beschermen tegen de Nederlandse winterse omstandigheden. Ga je de bergen in kies dan voor type B wandelschoenen. Ga je echt uitdagende bergtochten maken met een zware rugzak, kies dan voor type C. Ga je de alpine tochten maken over sneeuw en ijs, dan is type D aan te raden.

Beste merken wandelschoenen: Lowa | Meindl | Salomon | Mammut | The North Face | Haglöfs | Jack Wolfskin

Winter wandelschoenen zijn te koop bij Bever.nl & Decathlon

Winter wandelsokken

Het kiezen van de beste wandelsokken voor in de winter is erg belangrijk. Met de juiste winter wandelsokken voorkom je knellingen en blaren. Je denkt waarschijnlijk dat de dikste sokken het beste zijn voor tijdens de winter, maar hiervoor moeten je wandelschoenen wel de ruimte voor geven. Het knellen van de voeten vermindert namelijk de bloedsomloop, waardoor je voeten sneller afkoelen. Daarnaast kunnen te dikke sokken ervoor zorgen dat je voeten te warm worden tijdens het lopen, waardoor je voeten gaan zweten, wat weer kan leiden tot blaren. Hele dikke warme wandelsokken zijn dus alleen van toegevoegde waarde als je regelmatig stilstaat. Over het algemeen zijn normale lange wandelsokken dus ook prima te gebruiken tijdens de winter. Zorg vooral dat je wandelschoenen bescherming bieden tegen de kou.

Winter wandelmuts

In de zomer draag je een pet ter bescherming van de zon, in de winter is het belangrijk om je hoofd goed te beschermen tegen de kou. Volgens onderzoek verlies je één derde van de lichaamswarmte via het hoofd. Geen overbodige luxe dus om je hoofd extra goed te beschermen tegen de kou. Zorg dat je wandelmuts goed aansluit op je hoofd. We raden een wandelmuts aan van wol of fleece. Kies ook zeker niet voor de dikste muts, want je bent als wandelaar uiteraard actief bezig. Een dunne muts van merino wol of fleece is zeer geschikt voor tijdens wandelactiviteiten.

Wandelmutsen van onder meer Jack Wolfskin, The North Face & Barts zijn te koop bij Bever

Winter wandelhandschoenen

Ken je het gevoel dat tijdens het wandelen in de winter je handen het als eerste koud hebben in vergelijking met de rest van je lichaam? Dit komt doordat het bloed zich onder koude omstandigheden terugtrekt uit de uiteinden van het lichaam, oftewel de ledematen. Op deze manier heeft het voldoende bloed om de rest van het lichaam warm te houden. Het dragen van goede wandelhandschoenen in de winter maakt het wandelen dus aangenamer. Loop je regelmatig in natte weersomstandigheden? Kies dan voor wandelhandschoenen met een Gore-Tex bescherming. Dit materiaal is zowel ademend als waterdicht. Voor droge dagen raden we de handschoenen van Merino wol aan.

Beste merken wandelhandschoenen: Icebreaker | Mammut | Woolpower | The North Face | Vaude | Columbia

Wandelhandschoenen zijn te koop bij Bever.nl