Welke hartslagmeter voor wandelen?

Met een hartslagmeter kan je als wandelaar gericht je conditie verbeteren of afvallen. Is afvallen of een betere conditie het doel tijdens het wandelen, dan is een goede hartslagmeter onmisbaar. We geven je graag een paar tips om te wandelen met een hartslagmeter en geven je advies bij het kopen van de beste hartslagmeter voor wandelaars.

Heb je als wandelaar een hartslagmeter nodig?

Ga je wandelen met afvallen of het verkrijgen van een betere conditie als doel, dan is het aan te raden om te wandelen met een hartslagmeter. De hartslagmeter zorgt ervoor dat je effectief kan trainen met de juiste intensiteit om je doel te bereiken. Omdat je met de juiste intensiteit traint, bouw je op een betere manier je conditie op en voorkom je blessures door overbelasting. Ook kan je met een hartslagmeter bepalen of je het juiste tempo loopt. Wandel je te rustig, dan wordt je conditie onvoldoende verbeterd.

Nog een voordeel is dat je met een hartslagmeter je progressie goed kan bijhouden. Zo zal je hartslag na verloop van tijd lager zijn bij een hoger wandeltempo en wordt je uithoudingsvermogen zichtbaar verbeterd.

Blijf ook altijd goed naar je lichaam luisteren als je wandelt met een hartslagmeter. Jezelf blindstaren op de gegevens van het horloge is niet goed! Je weet zelf het beste wanneer je rust moet pakken, dus luister ook naar je lichaam.

Beste hartslagmeter voor wandelen

Maar welke hartslagmeter is nou de beste keuze voor wandelaars? Wij geven de voorkeur aan een sporthorloge met polssensor, omdat je hiermee een prima indicatie van je hartslag mee krijgt en tegelijkertijd handige functies om te wandelen op basis van je hartslag. Ook worden met een sporthorloge je stappen, wandeltempo, snelheid en andere gegevens bijgehouden die bijdragen aan je trainingsregistratie.

De beste sporthorloges met hartslagmeting voor wandelen

 1. Garmin Vivoactive 4
  De Garmin Vivoactive heeft een polssensor voor het meten van je hartslag. Via de apps op het horloge kan je trainen op hartslagzones en je conditie meten via een VO2 max meting. Je smartphone laat je thuis, want met de ingebouwde GPS kan je alles meten en het horloge ondersteunt Spotify voor wandelmuziek.
 2. Polar Pacer Pro
  Een fijn sporthorloge met onder andere een wandeltest voor het meten van je conditie via VO2 max meting. Daarnaast compatibel met o.a. Strava en ook routebegeleiding behoort tot de mogelijkheden. Je hartslag wordt gemeten via de ingebouwde polssensor, maar het is ook mogelijk om een Polar hartslag borstband te koppelen.
 3. Garmin Venu 2
  Verbeter je conditie met een persoonlijk trainingsplan van de Garmin Coach. Met het Health Snapshot krijg je een goed inzicht in je algehele gezondheid. Tijdens het wandleen wordt je stress, hartslag en zuurstofsaturatie gemeten. Perfect voor het verbeteren van je conditie middels je hartslag.

Hoe duurder het sporthorloge, des te meer functies er op zitten die je waarschijnlijk nooit gebruikt. We gaan in deze hartslagmeter test dan ook uit van wandelhorloges met een prijs tussen de 200,- en 400,- euro.

Beste hartslagmeter borstband voor wandelen

Wil je toch liever je hartslag tijdens het wandelen meten met een borstband? Je verkiest dan nauwkeurigheid boven gemak en comfortabel wandelen, daarnaast is het een goedkopere wijze van meten in vergelijking met een sporthorloge. Als je je hartslag meet via een borstband, dan kan je je hartslag aflezen via een app op je smartphone of een sporthorloge waarmee je de borstband koppelt.

Dit zijn de beste hartslagmeter borstbanden voor wandelaars:

 1. Polar H10 Hartslagmeter borstband
 2. Garmin HRM-Dual Hartslagmeter borstband
 3. Wahoo TICKR

Hartslagmeter armband koppelen met smartphone

Een hartslagmeter armband is ook nog een optie, als je niet graag wandelt met een borstband. De pols hartslagmeter meet je hartslag bij de pols en geeft een signaal door aan je smartphone. Via een app kan je vervolgens trainen op basis van je hartslag of na je wandeling kijken wat je maximale of gemiddelde hartslag tijdens het wandelen was.

Polar heeft met de Polar Verity Sense hartslagmeter armband een fijne bluetooth hartslagmeter met polsmeting.

Borstband of polssensor hartslagmeter?

Een hartslagmeter met borstband is het meest nauwkeurig voor het meten van je hartslag tijdens het wandelen. De borstband meet je hartslag dichtbij het hart, dus heeft het de meest accurate meetresultaten. Nadeel van een borstband is dat deze bij sommige wandelaars te veel schuurt en in combinatie met het dragen van een (sport) bh ook niet altijd comfortabel zit. Ook moet je de borstband eerst nog koppelen aan je smartphone of sporthorloge via bluetooth om je hartslag af te lezen.

Een sporthorloge met hartslagmeter is wat ons betreft daarom het meest comfortabele en een twee in één oplossing voor het meten van je hartslag. De sporthorloges hebben verschillende apps en functies om je hartslag te meten en speciale trainingen te starten op basis van je hartslag. Tijdens deze trainingen wordt je gewaarschuwd als je een bepaalde hartslag hebt bereikt.

Hoe wandel je met een hartslagmeter?

Hoe hoog mag je hartslag zijn tijdens het wandelen?

Als je gaat wandelen op basis van je hartslag, dan ga je trainen op basis van hartslagzones. Deze zones bepalen de intensiteit van je wandeling. De minimale hartslag waarmee je moet wandelen voor het verbeteren van je conditie ligt op ongeveer 60 procent van je maximale hartslag. De bovenwaarde van je hartslag om maximaal mee te wandelen ligt op ongeveer 85 procent van je maximale hartslag. Tussen deze hartslagwaardes train je dus optimaal voor het verbeteren van je conditie, zonder dat je je lichaam overbelast.

De simpelste manier om je maximale hartslag te weten te komen is door je leeftijd af te trekken van het getal 220. Ben je 35, dan is je maximale hartslag dus 220 – 35 = 185. Het betreft hier een simpele berekening, die niet altijd even betrouwbaar is. Mocht je met zekerheid willen weten wat je maximale hartslag is dan kan je dit ofwel testen met je sporthorloge of bij een arts een inspanningstest doen.

Wat is een goede hartslag om te lopen?

Tussen de 60 tot 80 procent van je maximale hartslag ben je al goed bezig met het verbeteren van je conditie.

Hartslagzone 1 (50 – 60 % van je maximale hartslag) is een goede wijze om herstel te bevorderen, de intensiteit is in dat geval erg laag.

Hartslagzone 2 (60 – 70 % van je maximale hartslag) is een lage intensiteit en bedoelt voor het verbeteren van je basisconditie en vetverbranding.

Hartslagzone 3 (70 – 80 % van je maximale hartslag) is een gemiddelde intensiteit, waarbij je wandelt voor een beter uithoudingsvermogen.

Hartslagzone 4 (80 – 90 % van je maximale hartslag) is wandelen op een zware intensiteit, het wordt ook wel de anaerobe training zone genoemd. Train je in deze hartslagzone dan moet je al een geoefende wandelaar zijn die als doel heeft het verhogen van je wandeltempo.

Wat is een betrouwbare hartslagmeter voor wandelen?

De meest betrouwbare manier om je hartslag te meten tijdens het wandelen is een borstband hartslagmeter. Deze hartslagmeter zit het dichtste bij het hart en geeft dus de meest accurate metingen. Een meer comfortabele manier om je hartslag te meten is via een een hartslagpolssensor. Deze polssensoren zitten in de meeste wandelhorloges met hartslagmeter verwerkt. Op het wandelhorloge kan je dan direct je hartslag bekijken en trainen op basis van hartslagzones.