Wat neem je mee in je rugzak tijdens het wandelen?

Naast mijn wandelschoenen is er één item dat ik altijd meeneem: een wandelrugzak. Met een rugzak heb je de vrijheid om essentiële dingen mee te nemen zoals water, eten en regenjas zonder dat je deze in de zakken van je jas of wandelbroek moet proppen. Maar welke rugzak gebruik ik voor mijn dagelijkse wandeling en wat neem ik nog meer mee tijdens een wandeling door het bos of als ik een hele dag ga wandelen.

Wat neem ik niet mee in mijn rugzak tijdens het wandelen?

Een aantal dingen heb ik standaard in mijn broekzak zitten tijdens het wandelen. Mijn smartphone, zodat ik snel de route kan checken op Google Maps of route app en foto’s kan maken als ik iets interessants tegenkom. Ook mijn portemonnee heb ik het liefst in mijn broekzak zitten, maar dat is is ook afhankelijk van de omgeving. In het buitenland op toeristische plekken bijvoorbeeld berg ik deze liever niet op bij een eenvoudig te bereiken vakje in mijn rugzak. In het bos in Nederland, heb ik hier minder problemen mee.

Tijdens een wandeltocht in onbekend gebied of als ik een vooraf bepaalde route wil afleggen heb ik ook mijn Garmin Montana 610 wandelnavigatie in mijn broekzak of jaszak zitten.

Welke rugzak voor een dagwandeling?

Ik wandel nu al zo’n zes jaar met de Lowe Alpine AirZone Spirit 25. Destijds aangeschaft voor de Inca Trail in Peru en als daypack voor het backpacken door Peru en Bolivia. Als Daypack is deze vrij ruim, wat een voordeel en nadeel is. Voor een trekking is het ideaal dat je veel kwijt kan, voor het backpacken pak je de rugzak al snel te vol in. Toch ben ik erg blij met twee verschillende compartimenten en vele vakken die de rugzak rijk is in combinatie met de mesh zijvakken waar je twee drinkflessen in kwijt kan.

Inmiddels is de Spirit 25 van Low Alpine niet te koop, maar er zijn verschillende verbeterde modellen in de Low Alpine Airzone serie. Zo zou ik op dit moment de Lowe Alpine Airzone Active 22 dagrugzak aanraden voor een dagwandeling of korte wandeling.

Meer informatie over de keuze voor wandelrugzak? Lees het blog met de beste wandelrugzakken.

Wat zit er in mijn wandelrugzak?

Maar waarvoor dan toch die wandelrugzak meenemen? Nou er zijn nog genoeg dingen die ik graag meeneem tijdens het wandelen en die niet in mijn broek- of jaszak passen.

 • Drinkfles gevuld met water – CamelBak Eddy+ 750 ml.Deze drinkfles zet ik in één van de mesh zijvakken van mijn rugzak. Ik kan er zonder de rugzak af te hoeven doen bij en het rietje zorgt ervoor dat ik eenvoudig kan drinken. Lees ook onze Camelbak Eddy review.
 • Extra fles met water – Als ik van tevoren weet dat ik mijn drinkfles onderweg niet kan bijvullen neem ik een extra fles met water mee, dit is afhankelijk van de hitte 1 tot 2 liter.
 • Eten – Ook dit is weer afhankelijk van het type wandeling dat ik maak en de omgeving. Meestal neem ik een lunchpakket mee en een aantal snacks voor tussendoor, bijv. een stuk fuit, Mars, sultana of energybar.
 • EHBO-setje: Tijdens het wandelen kan er van alles gebeuren. Een klein EHBO-setje is dus aan te raden om bij te hebben. Eventueel aangevuld met ORS (voor het aanvullen van vocht, suikers en zouten)
 • Powerbank & oplaadkabel – Een smartphone met lege batterij geeft veel rust. Toch wil je graag bereikbaar zijn en eventueel altijd hulpdiensten kunnen inschakelen. Met het maken van veel foto’s en luisteren van muziek tijdens het wandelen is je smartphone sneller leeg. Met een powerbank kan je deze tijdens het wandelen opladen. Ook zijn er powerbanks die je weer kan opladen op zonne-energie.
 • Regenjack – Ideaal voor kleine en onverwachte regenbuien.
 • Poncho – Ik heb een goede poncho, maar deze gaat alleen mee als ik op Buienradar zie dat het de hele dag gaat regenen.
 • Zakdoekjes & desinfecterende handgel – Met desinfecterende handgel kan je ook zonder water in de buurt je handen wassen voordat je gaat eten.
 • Zonnebrandcreme
 • Verrekijker
 • Tien euro – Ik heb altijd cash geld in mijn rugzak zitten. Mocht ik mij portemonnee kwijtraken of mocht ik ergens komen waar je niet kan pinnen, dan heb ik altijd geld bij de hand.
 • Deet, Prikweg & tekentangOm snel te kunnen handelen als je gestoken wordt of last hebt van de aanwezigheid van insecten.
 • Oordopjes – Omdat ik graag een luisterboek of muziek luister tijdens het wandelen, neem ik ook mijn Airpods Pro mee in mijn rugzak.
 • Plastuit – Als man nooit nodig gehad, maar voor de vrouwen wellicht een aanrader om altijd bij je te hebben.

We schreven een speciaal blog over goede rugzakken voor de Nijmeegse Vierdaagse en wat je meeneemt tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.