Wat is Gore-Tex?

Bij het kopen van een wandeljas, wandelbroek of wandelmuts zie je vaak de term Gore-Tex staan. Maar wat is Gore-Tex eigenlijk? Gore-Tex is jouw garantie dat je te maken hebt met een waterdichte wandeljas, wandelbroek, handschoenen of muts. Daarnaast is Gore-Tex ademend, zodat zweet wel naar buiten kan worden gevoerd en je dus niet in een sauna rondloopt als je actief bent. Een ander voordeel is dat je met Gore-Tex verzekerd bent van een duurzame jas die lang meegaat, want het materiaal kan tegen een stootje. Geen probleem dus om de jas aan te trekken in ruiger terrein of in combinatie met een zware rugzak.

Wat is Gore-Tex? En hoe werkt het?

Nu je weet wat de voordelen van een jas of ander kledingstuk met Gore-Tex zijn, gaan we eens nader bekijken wat Gore-Tex nou precies is. Gore-Tex is het materiaal waarmee de jas is gemaakt. Het bevat een membraan dat water buitenhoudt, maar er wel voor zorgt dat zweet naar buiten kan worden afgevoerd. Dit membraan is een dun laagje opgerekt polytetrafluorethyleen, ook wel Teflon genoemd, dat er voor zorgt dat de dikke druppels water buiten blijven, maar dampend transpiratievocht wel naar buiten laat.

Wandeljas met Gore-Tex of een niet ademende wandeljas?

De wandeljas van vroeger was zonder twijfel waterdicht. Dit betekende echter wel dat je na een flinke wandeling of fietstocht vaak sneller ging zweten en alsnog met een natte rug op je bestemming aan kwam. Met de introductie van Gore-Tex kon een waterdichte jas nu ook ademend zijn, zodat zweet naar buiten kan. De keuze tussen een wandeljas met of zonder Gore-Tex is wat ons betreft dus eenvoudig. Alleen is een wandeljas met Gore-Tex vaak net iets duurder, dus dat zal je mee moeten nemen in je keuze.

Waar kan je Gore-Tex in vinden?

De techniek Gore-Tex vind je in de kleding van verschillende bekende outdoor merken. Onder meer de merken Gore Wear, The North Face en Mammut hebben kleding met Gore-Tex. Je vind de techniek het meest terug in wandelschoenen, wandeljassen en wandeljacks, handschoenen en mutsen en petjes.

Bekijk Gore-Tex kleding bij Bever.nl & Bol.com

Verschillen Gore-Tex, Gore-Tex Pro en Gore-Tex Active

Er zijn drie typen Gore-Tex, namelijk het reguliere Gore-Tex en de speciale Gore-Tex Pro en Gore-Tex Active.

Gore-Tex Pro bestaat uit een extreem bestendig en duurzame stof bestaande uit drielaags membraan gecombineerd met een robuuste bovenstof en binnenvoering. Omdat Gore-Tex Pro tegen een stootje kan is het ideaal voor een trekking in de bergen of skitocht. Ook als je een zware backpack draagt zal Gore-Tex Pro niet slijten.

Gore-Tex Active is lichter en dunner, maar extra ademend. Ideaal dus voor sportieve activiteiten als mountainbiken, wielrennen, hardlopen en trailrunning. Waterdichtheid gecombineerd met dun materiaal zodat het je lichaam niet opwarmt tijdens warme omstandigheden.

Bekijk Gore-Tex kleding bij Bever.nl & Bol.com

Wat is Gore-Tex Infinium?

Waar Gore-Tex, Gore-Tex Pro en Gore-Tex active waterdicht zijn, is Gore-Tex Infinium juist niet waterdicht. De slogan van Gore-Tex Infinium is ‘Comfort en Performance’. Je kan de producten met Gore-Tex Infinium herkennen aan het witte label.

Het onderhoud van een Gore-Tex jas

Goed onderhoud van een Gore-Tex product is erg belangrijk. Want door de gebruikte technieken is het niet zo dat de jas na een wasbeurt nog even goed werkt als voor de wasbeurt. Gelukkig zijn er wasmiddelen die een Gore-Tex product op de juiste manieren behandelen. Doe je dit niet dan verdwijnt de onzichtbare durable water repellent afwerking van het Gore-Tex langzaam en neemt de stof het water op in plaats van dat het het water afstoot.

Met speciale wasmiddelen, zoals bijv. Nikwax Tech Wash, blijft de Gore-Tex beschermlaag intact en zal de waterdichte werking niet aangetast worden. Op Bol.com zijn wasmiddelen voor waterafstotend materiaal te koop.