Waarom wandelschoenen in plaats van sneakers?

Waarom zou je speciale wandelschoenen kopen als je ook op je sneakers door de stad of het bos kan wandelen? Voor het rondje in de lunchpauze zijn wandelschoenen natuurlijk niet per se nodig, maar ga je langer dan een half uur wandelen dan is het altijd beter om wandelschoenen te dragen in plaats van sneakers. In dit blog bespreken we de voordelen van wandelschoenen ten opzichte van sneakers en waarom het beter is om te wandelen op wandelschoenen in plaats van sneakers.

Voordelen wandelschoenen ten opzichte van sneakers

Steun en grip

Wandelschoenen zijn speciaal ontworpen om je voeten te ondersteunen en te beschermen tijdens het wandelen. Ze hebben een stevige zool die zorgt voor grip op ieder terrein. Dit voorkomt uitglijden en blessures aan je voeten. Daarnaast bieden wandelschoenen extra steun aan je enkels, waardoor de kans op verzwikkingen.

Sneakers hebben meestal een zachte zool die weinig tot geen steun biedt. Ze zijn niet gemaakt voor het lopen op onregelmatige ondergrond, waardoor je meer kans hebt op vervelende blessures.

Waar kan je goede wandelschoenen kopen?

Schokdemping

Tijdens het wandelen belast je je voeten en gewrichten meer dan je denkt. Wandelschoenen hebben daarom vaak een goede schokdemping om de klappen van je voet op te vangen. Dit helpt bij het absorberen van schokken en voorkomt vermoeide voeten en pijnlijke gewrichten.

Comfort

Wandelschoenen zijn over het algemeen comfortabeler dan sneakers. Ze zijn speciaal gemaakt voor wandelen en hebben hierdoor een betere pasvorm die aansluit op de bewegingen die je maakt tijdens het wandelen.

Daarnaast zijn ze gemaakt van materialen die ademen en vocht naar buiten afvoeren, waardoor je droge voeten hebt die niet gaat schuren in je schoenen. Dit laatste is één van de grote oorzaken van blaren tijdens het wandelen. Sneakers zitten vaak wel lekker en comfortabel, maar tijdens de lange wandelingen zal het gebrek aan goede steun en optimale pasvorm voor het wandelen leiden tot sneller vermoeide voeten, blaren en blessures.

Duurzaamheid

Wandelschoenen zijn vaak duurder dan sneakers, dat is waar. Maar ze gaan ook veel langer mee. Wandelschoenen zijn gemaakt van duurzame materialen, zijn robuust en kunnen tegen een stootje. Bovendien zijn wandelschoenen vaak eenvoudig te onderhouden.

Het materiaal waarvan sneakers gemaakt worden is niet bestand tegen wandelen op ruig terrein, waardoor de zool sneller zal slijten en je dus meer kans hebt op blessures omdat je schever gaat lopen.

Maar zijn er ook mooie wandelschoenen?

Wandelschoenen kunnen ook mooi zijn! Een wandelschoen is allang niet meer de lompe bruine bergschoen van vroeger. Er zijn tegenwoordig prachtige wandelschoenen verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ga jij voor de hippe gekleurde wandelschoenen of blijf je trouw aan de klassieke leren wandelschoenen? Er is voor iedere wandelaar een wandelschoen die bij zijn of haar stijl past.

Waar kan je goede wandelschoenen kopen?