Wandelschoenen kopen tips

Als je regelmatig een wandeling maakt is het belangrijk om te investeren in goede wandelschoenen. Wandelschoenen zorgen voor de beste ondersteuning tijdens een lange wandeling. Je zal hierdoor minder snel vermoeid raken en een wandeling langer volhouden. Alleen voor de aanschaf van wandelschoenen kan je wel wat tips gebruiken. Gelukkig hebben wij de leukste tips voor je verzameld. Handig als je zelf binnenkort op zoek gaat naar nieuwe wandelschoenen.

Beste wandelschoenen

Dit zijn volgens ons de beste wandelschoenen en merken:

Waar moet je opletten bij het kopen van wandelschoenen?

In het kort moet je met deze zaken rekening houden als je nieuwe wandelschoenen gaat kopen. Allereerst bepaal je het terrein waar je op gaat wandelen, zodat je de keuze kan maken tussen type A, B, C of D wandelschoenen. Daarna bepaal je of je waterdichte wandelschoenen nodig hebt of dat een Gore-Tex bescherming afdoende is. Meet je voeten op en bekijk de maattabel voor het bepalen van de maat, er kan verschil zijn tussen de maten van verschillende merken. Zorg dat je bij het passen een tijdje op de wandelschoenen loopt en pas deze in de middag, omdat dan je voeten vaak opzetten in vergelijking met de ochtend.

Ga op tijd op zoek naar nieuwe wandelschoenen

Heb je een wandelactiviteit op het programma staan? Bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse of de Inca Trail in Peru? Zorg dan dat je ruim van tevoren je nieuwe wandelschoenen aanschaft, zodat je een ruime periode hebt waarin je je schoenen kan inlopen. Loop in eerste instantie een aantal uur achtereen binnenshuis op de wandelschoenen, merk je na een aantal minuten dat ze niet fijn zitten, dan kan je ze het beste retourneren. Zolang je de wandelschoenen binnenshuis in eerste instantie inloopt, kan je ze meestal binnen de retour termijn gratis retourneren.

Pas de wandelschoenen in de middag

In de ochtend zijn je voeten een stuk smaller, dan aan het einde van de dag. Door beweging gaan je voeten opzetten. Hierdoor kunnen je schoenen in de ochtend prima zitten, maar in de middag knellen. Als je een lange wandeling maakt gaan je voeten ook opzetten. Je kan dit het beste nabootsen door alleen in de middag nieuwe wandelschoenen te passen. Zo voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van de aanschaf van je nieuwe wandelschoenen.

Bepaal voor welk terrein je de wandelschoenen gaat gebruiken

Wandelschoenen worden ingedeeld op categorie. Je hebt categorie A schoenen. Dit zijn lage wandelschoenen en bedoelt voor egaal terrein. De meeste wandelaars in Nederland maken hier gebruik van. Ga je op een heuvelachtig terrein wandelen en kan je wat meer grip gebruiken? Dan kan je naar categorie B kijken. Deze wandelschoenen zijn vaak half hoog. Ga je de bergen in? Dan kan je naar categorie C wandelschoenen krijgen. Dit zijn hoge wandelschoenen met extra ondersteuning rond de enkels. Als je echt een berg gaat beklimmen, dan heb je niet alleen ondersteuning nodig rond je enkels. Je hebt een speciale zool nodig. Hou er alleen rekening mee dat deze wandelschoenen vrij zwaar zijn voor een lange wandeling. Het zijn echt schoenen om te klimmen. Je komt deze wandelschoenen tegen bij categorie D. Als je een wandelvakantie in de bergen gaat maken, dan kan het slim zijn om van beide categorieën een paar schoenen mee te nemen. Je bent zo op elke ondergrond voorbereid.

Lees ook:

Waterdichte wandelschoenen aanschaffen

Een waterdichte wandelschoen klinkt ideaal. Vooral als je een wandeling in de regen of sneeuw maakt. Er zit alleen wel een nadeel aan verbonden. De waterdichte wandelschoenen ventileert minder goed. Als het warm en droog is tijdens een wandeling, dan ga je al snel extra zweten. Als je rond je voeten extra gaat zweten, dan kunnen er sneller blaren op je voeten en hakken ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen door goed te ventileren tijdens een wandeling. Eventueel kan je aparte wandelschoenen aanschaffen voor tijdens regendagen en aparte wandelschoenen voor tijdens de zomermaanden.

Gore-Tex is het alternatief voor waterdichte wandelschoenen

Een alternatief voor de standaard waterdichte wandelschoenen zijn schoenen gemaakt van Gore-Tex. Gore-Tex zorgt ervoor dat je voeten niet nat worden en beter beschermd zijn tegen de wind. Maar de schoenen ventileren beter in tegenstelling tot de gewone waterdichte wandelschoenen. Gore-Tex is gemaakt van een soort kleine poriën. De poriën zijn vergelijkbaar met onze eigen huid. Via deze poriën kunnen de schoenen ademen en blijven je voeten beter geventileerd. Zweet kan ook via deze poriën afgevoerd worden.

Combineer je wandelschoenen met een nieuw paar sokken

De meeste wandelaars vergeten het belang van goede wandelsokken. Draag vooral geen sokken gemaakt van katoen. Katoenen sokken zorgen ervoor dat je voeten gaan zweten. Uiteindelijk blijf je met een aantal blaren op je voeten achter. Zodra je voeten nat van het zweet zijn gaat de schoen en sok wrijven. Dit zorgt voor de befaamde blaren. Let bij je keuze voor wandelsokken erop of ze gemaakt zijn van Merinowol of polypropyleen. Dit materiaal zorgt ervoor dat de sokken ademen en zweet snel wordt afgevoerd.

Meet zelf je voeten goed op

De meeste wandelaars kopen te kleine wandelschoenen, omdat ze uitgaan van hun normale schoenmaat. Vaak wijken schoenmaten van wandelschoenen af, waardoor de wandelschoenen te groot of te klein uitvallen. Door je voeten op te meten weet je exact wat je schoenmaat is voor een bepaald merk. Meestal kan je bij een merk wel de oude schoenmaat aanhouden als je al een goed passende wandelschoen van dat specifieke merk hebt.

Pas altijd twee maten wandelschoenen

Vergelijk altijd minimaal twee maten wandelschoenen als je nieuwe schoenen aanschaft. Onze tip is om je huidige schoenmaat te nemen en een maat groter. Doordat de meeste wandelaars te kleine schoenen aanschaffen is het goed om te vergelijken. Kijk goed of je voldoende ruimte hebt bij je tenen. De schoenen mogen tijdens het passen niet klemmen. Maar je mag ook weer niet teveel bewegingsruimte hebben. Dit gaat uiteindelijk schuren en je loopt de schoenen niet uit. Soms voldoet zowel je eigen schoenmaat als de grotere maat niet. Het kan goed dat dit model niet bij je past. Het is dan slim om naar een ander model of merk wandelschoenen te kijken. Je kan bij de meeste webshops tegenwoordig gratis retourneren en met Afterpay betaal je ook pas achteraf wat je daadwerkelijk besteld hebt. Het is dus geen probleem om in één bestelling twee maten te bestellen, zodat je thuis rustig kan passen en ze voor langere tijd binnenshuis in te lopen, in plaats van een paar minuten in een winkel met de verkoper die meekijkt.

Gratis retourneren is onder andere mogelijk bij:

Probeer ook de halve maat

De meeste wandelschoenen zijn verkrijgbaar in halve maten. Deze halve maten geven net even de extra ruimte die je tenen nodig hebben in een wandelschoen. Het is dan ook verstandig om ook de halve maat te passen.

Ga niet af op het uiterlijk

Bij het uitzoeken van wandelschoenen kijken we al snel welk model of kleurtje we mooi vinden. Maar het gaat bij wandelen niet om het uiterlijk, maar vooral het comfort. Je kan prachtige wandelschoenen aanschaffen, maar als je telkens last krijgt van blaren, dan is de kans groot dat ze in de kast blijven staan. Dit is zonde van je geld. Ga dus nooit af op het uiterlijk van je nieuwe wandelschoenen.

Loop je wandelschoenen altijd goed in

Geef je schoenen de tijd om naar je voeten te staan. In het begin kan je met elk paar wandelschoenen blaren krijgen. Ga dus niet meteen 20 kilometer op je wandelschoenen lopen. Loop ze gewoon steeds een beetje verder in. Loop in eerste instantie een paar uur binnenshuis, zodat de schoenen niet vies worden en je ze eenvoudig retour kan sturen. Zitten de schoenen fijn, dan wandel je daarna eerst een paar kilometer en ga steeds een stukje verder lopen. Je zorgt er langzaam voor dat je schoenen echt goed ingelopen worden.

Ga er niet vanuit dat je schoenen wel uitgelopen worden

Een gouden tip waar je echt iets mee kan is dat je niet rekening moet houden met het uitlopen bij de aanschaf. Voel je direct bij het passen iets wat niet lekker zit, verwacht dan niet dat je dit er wel uitloopt na verloop van tijd. Er zijn genoeg andere wandelschoenen die beter passen en retourneren is meestal gratis.

Tips voor het online kopen van wandelschoenen

  • Kies voor een webshop waar je gratis kan retourneren.
  • Loop de wandelschoenen de eerste dag binnenshuis in, zodat ze in nieuwstaat verkeren, mocht je ze moeten terugsturen.
  • Meet je voeten goed op en kies voor een webshop waar een duidelijke maattabel wordt vermeld, zodat je weet welke maat je van dat merk moet kopen.
  • Koop wandelschoenen in de sale. Dit is in de meeste gevallen een wandelschoen van de collectie van het jaar ervoor, maar het verschil met de nieuwe collectie is meestal erg klein, als er al een verschil in nieuwe technologie is.

Wandelschoenen zijn te koop bij: