Wandellust – Twan Huys – Recensie

Wandellust – Twan Huys

Eerder al luisterde ik met veel plezier de podcast Wandellust van Twan Huys waarin hij wandelt met onder meer Jan Terlouw, Tim Knol en Karina Wolkers. In Wandellust is het concept vergelijkbaar. Huys wandelt met onder andere Herman Finkers, Jane Goodall, Prinses Irene en Geert Mak. Hierbij wandelen ze door de mooiste wandelgebieden van Nederland waaronder het Springendal in Twente, De Kaapse bossen bij de Utrechtse Heuvelrug, Terschelling en de Duivelsberg bij Berg en Dal. In totaal worden 17 wandelroutes besproken, bij elke wandeling wordt hij vergezeld door iemand anders. De ene keer is dit een bekend persoon, de andere keer een cardioloog, boswachter of iemand met een interessante band met een bepaald wandelgebied.

Recensie Wandellust – Twan Huys

Het boek begint op het moment dat Twan Huys in de put zit. Zijn show RTL Late Night is gecanceld en zit niet lekker in zijn vel. In Amerika gaat hij weer regelmatig wandelen en knapt zijn humeur weer op. ‘Wandelen is het beste medicijn’, aldus Hippocatres 2400 geleden. Zo ook voor Huys die daarna besluit om een wandelgids te schrijven over zijn wandelingen. Niet zoals we de gebruikelijke wandelgids kennen met enkel wat achtergrond informatie, geschiedenis en de route. Nee in Wandellust lezen we persoonlijke verhalen van mede wandelaars. Huys bespreekt met ze wat wandelen voor hun betekent, terwijl ze ook de omgeving bespreken en (persoonlijke) geschiedenis van de plaatsen waar ze wandelen. Regelmatig is het een ode aan het wandelen, waarbij de voordelen worden besproken van fysieke en mentale gezondheid door te wandelen.

Aan het einde van ieder hoofdstuk vind je een overzicht van de route die Huys gelopen heeft. Duidelijk aangegeven staat het startpunt, de totale afstand en gemiddelde duur van de wandeling. De route wordt vervolgens per punt beschreven. Iedere routebeschrijving heeft verder een pleisterplaats waar je kan eten en drinken.

Dit boek geeft je naast leuke inspiratie voor een nieuwe wandeltocht ook achtergrondinformatie en nieuwe motivatie om te blijven wandelen. Het is dan ook niet een pure wandelgids, want de interviews met de mede wandelaars voeren de boventoon. Toch is het een fijn boek dat heerlijk doorleest, of je het pad nu gaat wandelen of niet, je leest toch alvast het hele boek in één keer door.

Wandellust van Twan Huys is te koop bij Bol.com