Tips voor een trekking in Sapa

Je kent ze vast wel, de prachtige foto’s van backpackers die naar Vietnam zijn geweest met prachtige bergen vol met groene rijstvelden. Deze foto’s zijn waarschijnlijk gemaakt tijdens een trekking in Sapa. Dit prachtige dorp in de bergen ligt meestal niet direct op de route van noord naar zuid en veel backpackers slaan een bezoek aan Sapa dan ook over. Erg jammer, want de trekking in Sapa was één van de hoogtepunten van mijn backpackreis door Vietnam. In dit blog deel ik mijn tips voor een trekking in Sapa.

Waar kan je een trekking in Sapa het beste boeken?

Ondanks dat het een geweldige trekking was in Sapa, vond ik het achteraf jammer dat ik niet iets beter voorbereid was bij het boeken van de trekking door Muong Hoa vallei in Sapa. Ik had de dag ervoor een trekking geboekt via de homestay waar ik verbleef en had dus geen enkele informatie over wat ik kon verwachten.

De volgende dag bleek de gids geen Engels te praten, werd ik aan het einde van de dag met handgebaren in een andere groep gezet die ook de meerdaagse trekking maakte en bleek de homestay waar we gingen overnachten wel erg basic (lees: huilende zieke baby de hele nacht, slapen in de rook van het haardvuur en een door de organisatie met één dollar per gast uitgebuite gastvrouw).

Een volgende keer zal ik toch eerst ervaringen van andere backpackers met een trekking in Sa Pa willen lezen voordat ik ga boeken.

Wil je online een trekking boeken met goede reviews?

Wij raden deze organisaties aan voor het boeken van een trekking in Sa Pa:

Van Hanoi naar Sa Pa inclusief trekking

Bij een aantal organisaties is het mogelijk om een trekking in Sa Pa te boeken vanuit Hanoi. De busreis zit er dan bij inbegrepen. Je kan kiezen uit twee dagen of drie dagen trekking. Vergelijk de verschillende reizen naar Sa Pa inclusief trekking op GetYourGuide.

Wat kost een trekking in Sapa?

Vietnam is gelukkig erg betaalbaar. Je kan al een trektocht maken in Sapa voor tussen de 50 en 150 euro. De prijs is afhankelijk van hoeveel dagen je wilt wandelen en het niveau in luxe van je overnachting en eten. Ga je met een privégids, dan betaal je uiteraard ook meer dan met een groepstrekking.

Heb je een gids nodig voor een trekking in Sapa?

Als solo backpacker vind ik het leuk om groepsactiviteiten te ondernemen zodat je andere backpackers leert kennen. Maar als je met zijn tweeën of meer bent kan je ook prima zelf gaan hiken door het mooie Sapa. Met een gids is het uiteraard wel leuker, omdat je zeker weet dat je de mooiste plekken ziet en meer leert over de verschillende bergstammen, cultuur en geschiedenis van Sapa. Ook hoef je je onderweg niet druk te maken over een slaapplaats, eten en drinken.

Maar het is zeker niet onmogelijk om zonder gids een trekking in Sapa te maken. Je kan dan besluiten om vooraf een homestay te boeken in bijvoorbeeld Cat Cat Village, Y Linh Ho of Ta Van en daar naar toe te lopen. Bereid je goed voor met voldoende water en eten!

Wat ga je zien tijdens een trekking in Sapa?

Waarschijnlijk ken je de plaatjes al met de bergen en terrasvormige groene rijstvelden. Dit maakt Sapa uniek en een trekking een mooie ervaring. Maar minstens zo mooi zijn de prachtige uitzichten vanuit de bergen over de vallei.

Tijdens je trektocht kom je ook vele kleurrijke lokale bergstammen tegen. Deze minderheden leven vaak nog back to basic en verwelkom je graag in hun village. Blijf bij ze slapen in een homestay voor het echte Sapa gevoel.

Wat is de beste tijd voor een trekking in Sapa?

Sapa ligt in de bergen in het noorden van Vietnam. Het heeft dan ook een iets ander klimaat dan de rest van Vietnam. Het droge seizoen in Sapa is van januari tot juni en september tot eind november. De beste tijd voor een trekking is Sapa is maart tot en met mei of september tot en met november, omdat je dan de meeste kans hebt op droog weer. Van juni tot augustus is het regenseizoen en van december tot en met februari kan je te maken krijgen met koudere temperaturen.

Op Klimaatinfo.nl vind je meer informatie over het klimaat in Sapa.

In welke maanden krijg je het mooiste Sapa te zien?

Sapa blijft prachtig, maar het mooiste is Sapa als de rijstvelden groen zijn. Toen ik een trekking maakte in Sapa waren veel van de rijstvelden bruin. Het blijft nog steeds indrukwekkend, maar je wilt natuurlijk het liefste groene rijstvelden zien voor het maken van de mooiste foto’s.

De grootste kans op groene rijstvelden heb je tussen september en begin oktober. Dit is rond de oogsttijd en de velden zijn dan op hun groenst.

Fansipan trekking in Sapa

Naast de trekking door Muong Hoa vallei waarbij je de welbekende rijstvelden te zien krijgt, kan je er ook voor kiezen om de Fansipan berg te beklimmen. Sinds 2016 kan je Fansipan ook met de kabelbaan bezoeken, maar de echte wandelaar kiest uiteraard voor een eendaagse of tweedaagse trekking naar de top van Fansipan. Bij de tweedaagse trekking overnacht je bij een lokale bergstam in een homestay.

Lees de ervaringen van andere wandelaars over de trekking naar Fansipan Mountain

Uitzicht na de trekking naar Fansipan mountain in Sapa

Is een trekking in Sapa zwaar?

Als je de trekking door de vallei onderneemt, dan moet je ongeveer rekening houden met het wandelen van ongeveer 12 tot 15 kilometer per dag in vijf a zes uur. Het is heuvelachtig, dus je moet wel enige basisconditie hebben, maar in principe kan iedereen het lopen en is het niet zwaar.

Ga je de Fansipan trekking doen, dan moet je wel rekening houden met een zwaardere trekking. In dat geval is uithoudingsvermogen en een goede conditie noodzaak. Je klimt van 1600 naar 3100 meter, dus ook de hoogte speelt mee.

Wat neem je mee voor een trekking in Sapa?

Laat je grote backpack achter in je homestay, hostel of hotel. Vrijwel alle accommodaties bieden een veilige opslag van je grote backpack. Zorg dat je backpacks zijn afgesloten met een hangslotje, zodat deze niet eenvoudig te openen is.

Inpaklijst Sapa trekking

Uitrusting

In je wandelrugzak

Probeer je wandelrugzak zo licht mogelijk in te pakken. Je neemt al snel te veel mee.

 • Regenjas
 • Camelbak Eddy waterfles (onderweg kan je op sommige punten water kopen)
 • Dun fleece jack voor eventuele koude nachten (afhankelijk van de periode waarin je gaat)
 • Deet
 • Snacks
 • Smartphone + Powerbank + Oplader
 • Fotocamera
 • Reserve wandelkleding (wandelsokken, wandelshirt, wandelondergoed)
 • Lakenzak (Als je in een homestay slaapt, slaap je vaak onder lakens die niet iedere dag worden verschoond).

Extra tips voor je trekking in Sapa

 • De lokale bergstammen in Sapa zijn prachtig om te zien met hun felgekleurde kleding. Ze proberen je zowel op de wekelijkse markt als tijdens je trekking waarschijnlijk allerlei prullaria te verkopen waarbij ook vaak kinderen worden ingezet. Het beste is om ze beleeft te negeren als je geen interesse hebt.
 • Heb je een meerdaagse trekking en overnacht je in één van de villages? Veel van deze dorpjes hebben een massagesalon waar je je even kan laten verwennen na een vermoeiende trekking. Spreek vooraf een prijs af en laat je voeten en benen even heerlijk verwennen.

Wat zijn de beste wandelschoenen voor een trekking in Sapa?

Sapa heeft een tropisch savanneklimaat. De beste wandelschoenen voor een trekking in Sapa hangen vooral af van wanneer je Sapa bezoekt. In het regenseizoen zijn waterdichte wandelschoenen aan te raden. Ga je in de drogere periode dan zijn lichte ademende wandelschoenen of trailrunning schoenen een goede keuze.

Voor de trekking rond Sapa heb je geen hoge wandelschoenen nodig. De trekking is zeker niet vlak, maar ook weer niet zo bergachtig dat categorie B wandelschoenen nodig hebt. Categorie A wandelschoenen zijn dan ook een prima keuze.

Ben je van plan om de trekking naar Fansipan Mountain te gaan doen? Dan is het wel aan te raden om een stevigere categorie A/B of categorie B wandelschoen mee te nemen.

Wat is een goede rugzak voor een trekking in Sapa?

Neem tijdens je trekking rond Sapa je daypack mee. Je backpack is te zwaar en je neemt dan te veel spullen mee die je niet zal gebruiken, onnodige ballast dus. Kies voor een daypack of wandelrugzak van tussen de 20 en 30 liter met ventilerend rugpand, regenhoes, borstband en meerdere vakken. Een rugzak met speciale mesh vakken aan de buitenkant voor het snel kunnen pakken van je waterfles is aan te raden.