Tim Voors – Niet alleen Recensie

En daar was ineens het vervolg op het boek Alleen van Tim Voors, dit keer getiteld ‘Niet alleen’. Een verslag van zijn avontuur op de Te Araroa Trail in de zo typerende Tim Voors stijl. Niet een dagboekverslag over het afleggen van kilometers, maar een reis door het hoofd van Tim Voors zoals alleen hij een ‘Thru-hike’ als de Te Araroa kan beschrijven. Je blijft je verbazen over de energie van deze man en de inzichten die hij op zijn wandeltocht dwars door Nieuw-Zeeland opdoet. Uiteraard weer met prachtige kleurenfoto’s van mensen die hij ontmoet en uitzichten die hij bereikt op de trail. Daarnaast is ieder hoofdstuk ook weer voorzien van de kenmerkende aquarel schilderijtjes die Voors tijdens zijn reizen maakt van de omgeving en die hij meermaals achterlaat bij mensen die hem onderweg helpen en inspireren.

Niet Alleen

Liep Voors in zijn vorige boek de PCT nog grotendeels in zijn eentje, met uiteraard vele ontmoetingen, in Niet alleen heeft hij een trail family gevonden waarmee hij de tocht beleeft. Sunny en Unicorn, twee avontuurlijke vrouwen uit Nederland en Duitsland, vergezellen hem na ongeveer honderd kilometer tijdens het lopen van de Araroa Trail. Dit zorgt voor een iets andere dynamiek dan zijn vorige boek, waarin het ook vaak ging over het alleen zijn.

Lees dit boek vooral niet op je e-reader, de aquarellen en kleurenfoto’s geven prachtig de sfeer weer van de plekken waar Tim Voors op dat moment aan het wandelen is.

Denken met Tim Voors

De boeken van Tim Voors zijn vooral herkenbaar aan de fascinerende wijze waarop hij ontmoetingen met andere hikers, trail angels en andere inwoners van Nieuw-Zeeland weet te omschrijven. Hoe leuk is het om kerst te vieren bij vreemden waar je zojuist bij hebt aangebeld omdat de hotels volzaten en waarom zou zelfs Tim Voors dit niet zo snel doen in Nederland? Of opgepikt worden langs de kant van de snelweg om heerlijk voor je te laten koken en te overnachten bij een oud-Te Araroa loper. Hij maakt het allemaal mee door in het diepe te duiken.

Het is naast een verslag van de wandeling, vooral een verslag van zijn gedachten en overpeinzingen onderweg die je zelf ook aan het denken zetten. Zou je zelf de stap durven nemen om te gaan wandelen? Welke beren zijn er op de weg? En waarom zou je niet morgen naar je baas stappen met de mededeling dat je er over een jaar een paar maanden tussenuit gaat? In ieder hoofdstuk voel je de wil van Tim Voors om anderen te overtuigen om ook de stap te maken en met veel tips maakt hij het eenvoudiger om de sprong in het diepe te wagen.

Wat is de Te Araroa Trail?

De Te Araroa Trail (Maori voor lange route) is een wandelroute die loopt van Cape Reinga in het uiterste noorden van Nieuw-Zeeland op het Noordereiland tot Bluff in het uiterste zuiden van Nieuw Zeeland op het Zuidereiland. De wandelroute is ongeveer 3.000 kilometer lang en is een echte ‘thru-walk’. Gemiddeld duurt de wandeltocht tussen de 3,5 tot 5 maanden in totaal.

Wandelen met Tim Voors

En tussen deze vragen die hij zichzelf stelt door lees je een wandelverslag dat zelden saai wordt. De ene keer spannend omdat er een cycloon aan zit te komen, dan moet er weer een rivier doorkruist worden of krijgt hij te maken met regen en onweer zoals we dat in Nederland vrijwel niet kennen.

Je leest over zijn strijd met het gewicht op zijn rug. Hoe kan hij met nog minder gewicht in zijn rugzak de Te Araroa goed voltooien? Zijn vriend Goldie heeft maar 3,5 kilo aan bepakking (incl. Ukelele, excl. water en drinken). Is het voor Voors ook mogelijk om met nog minder dan zijn huidige 7,5 kilo te gaan lopen? Erg handig is het hoofdstuk waarin hij ingaat op de kosten van de Te Araroa, training van tevoren en wat hij meeneemt in zijn rugzak.

Tim Voors – Niet alleen recensie

Tim Voors heeft mij wederom overtuigd met zijn gouden pen. Een boek dat je het liefst niet al te snel uitleest, zodat je iedere dag even kan wegdromen in de avonturen die hij beleeft. Een boek dat je ook doet afvragen waarom je zelf toch in je bubbel blijft leven en niet gewoon eens de rugzak op je rug zet om eens te beginnen met een paar dagen wandelen van plek naar plek in Nederland. Een inspirerend boek met schitterende inspirerende foto’s en wederom prachtige aquarel schilderingen van Voors zelf. Het is wederom wachten op zijn volgende boek, want het kan niet anders dan dat er een vervolg komt met weer een nieuwe trail van Van Go.

Het boek Niet Alleen van Tim Voors is te koop bij Bol.com & Bruna

Tip: Ben je geen lezer? Tim Voors hoorden we eerder in deze podcasts & Youtube video’s: