Welke rugzak voor de Nijmeegse Vierdaagse?

Ga je meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse, dan is een goede Vierdaagse rugzak onmisbaar? Maar welke Nijmeegse Vierdaagse rugzak is het beste? In dit blog kijken we wat de beste Vierdaagse wandelrugzakken zijn en geven we je ook tips over wat je moet meenemen in je rugzak tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Lees verder en ontdek welke rugzak voor de Nijmeegse Vierdaagse het beste bij jou past.

Waarom heb je een goede rugzak nodig tijdens de Nijmeegse Vierdaagse?

Een goede wandelrugzak is van groot belang voor het comfortabel lopen van de Nijmeegse Vierdaagse. Een rugzak die goed past bij je lichaam en je helpt om het gewicht wat je mee draagt goed te verdelen, waardoor rug- en schouderpijn worden verminderd en zorgt ervoor dat je langer en comfortabeler kunt wandelen.

De keuze voor een kwalitatieve wandelrugzak van betrouwbare merken zoals Osprey, Jack Wolfskin, Osprey, Lowe Alpine, Deuter en Quechua kan het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse vele malen aangenamer maken.

Beste rugzak voor de Nijmeegse Vierdaagse

Wat is de beste rugzak voor de Vierdaagse? Een aantal merken speelt hier slim op in met speciale rugzakken voor de Nijmeegse Vierdaagse. Het betreft meestal een al eerder geïntroduceerde wandelrugzak, met daarop het logo van de Nijmeegse Vierdaagse.

1. Osprey Hikelite 18

Adviesprijs: 99,95 euro

 • 18 liter
 • AirSpeed achterpaneel
 • LightWire frame
 • Geschikt voor drinksysteem
 • Extra hoge zijvakken van stretchgaas
 • Regenhoes

2. Jack Wolfskin Athmos Shape

Adviesprijs: 129,95 euro

 • 20 liter
 • Aeroshape-draagsysteem
 • Geschikt voor drinksysteem
 • 2 elastische netstof-zijvakken
 • Regenhoes

3. Vaude Wizard 18+4

Adviesprijs: 119,95 euro

 • 18 + 4 liter
 • Aeroflex Control-draagsysteem
 • Aanpasbaar rugpand
 • 2 Mesh zijvakken
 • Geschikt voor drinksysteem
 • Regenhoes

Wat is een goede rugzak voor de Nijmeegse Vierdaagse?

Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een rugzak voor de Nijmeegse Vierdaagse? We bespreken de vijf aandachtspunten bij het kopen van een Vierdaagse rugzak.

Aantal liter

Daarnaast is het handig om te letten op de grootte van de rugzak: hij moet groot genoeg zijn om al je benodigdheden mee te nemen, maar niet te groot zodat hij onhandig en zwaar wordt om te dragen. We raden aan om te kiezen voor een rugzak met een inhoud van tussen de 15 en 25 liter. Hoe kleiner, hoe minder je meeneemt. Nadeel is soms dat je bij de kleinere rugzakken drinkflessen met een inhoud van 0,75 tot 1 liter meestal slecht passen in de zijvakken.

Pasvorm

Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een rugzak voor de Nijmeegse Vierdaagse? Ten eerste is het belangrijk dat de rugzak comfortabel zit en een goede pasvorm heeft, zodat je tijdens het lopen geen last krijgt van rug- of schouderpijn.

Er zijn voor dames en heren verschillende rugzakken. Dames hebben meestal een kortere rug dan heren, daarom is het rugpand bij een dames rugzak iets korter. Ook de heupbanden van damesrugzakken zijn anders vormgegeven, zodat ze beter aansluiten op de bredere heupen van vrouwen. De schouderbanden zijn ook aangepast, zodat ze niet schuren bij de borsten.

Verstelbaar & ventilerend rugpand

Wil je je rugzak om en om dragen, dan kan je ook kiezen voor een rugzak met een vestelbaar rugpand, zodat je deze voor beiden perfect kan instellen.

Een goed ventilerende rugzak voorkomt dat je overmatig gaat zweten op je rug. Je hebt hiervoor rugzakken met een net van mesh-materiaal of rugzakken met zachtere mesh delen op de drukpunten van de rugzak. Ook heb je een massief rugpand met ventilerende eigenschappen. Het voordeel van een net van mesh-materiaal is dat het zeer ademend is en zacht, een massief rugpand zorgt ervoor dat de rugzak dichter tegen je rug aanzit en het gewicht dus dichter op je lichaam zit.

Regenhoes

Een rugzak is meestal niet waterdicht. Hiervoor zal je een regenhoes moeten aanschaffen, die bij sommige rugzakken al wordt meegeleverd. Meestal zijn er universele regenhoezen te koop die op vrijwel alle rugzakken passen als je het juiste formaat hebt. Met een regenhoes houd je de spullen in je rugzak droog als het regent. Het is dus geen overbodige luxe in ons bij tijd en wijlen regenachtige Nederland.

Zijvak voor drinkflessen

Kies een rugzak met twee zijvakken voor waterflessen. Bij de meeste wandelrugzakken heb je aan de buitenkant twee elastische open zakken waarin je eenvoudig je waterfles kan inzetten, zodat je er snel bij kan. Dit bevordert dat je regelmatig drinkt en voorkomt dat je uitdroogt.

Drinksysteem

Wil je liever handsfree kunnen drinken? Dan kan je een wandelrugzak met drinksysteem overwegen. De bekendste drinkrugzakken zijn van het merk Camelbak, maar veel merken hebben inmiddels een rugzak met drinksysteem. De rugzakken hebben een apart compartiment voor de waterzak en een gat naar buiten om het slangetje naar buiten te geleiden. Zorg dat het drinktuitje dichtbij je mond zit en je kan zonder je handen te gebruiken drinken.

Waar kan je goede rugzakken voor de Nijmeegse Vierdaagse kopen?

Deze webshops hebben goede wandelrugzakken voor de Vierdaagse:

Wat neem je mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse?

In je rugzak neem je zo weinig mogelijk mee, je wilt immers niet met extra gewicht lopen dat je uiteindelijk niet nodig hebt. Dit zou je in ieder geval moeten inpakken tijdens de Nijmeegse Vierdaagse:

 • Water – Water neem je mee in een bidon, waterfles of geïntegreerd drinksysteem in je rugzak. Aan te raden is om maximaal twee liter water mee te nemen, onderweg kan je dit regelmatig bijvullen.
  Tip: Wij raden de Camelbak Eddy+ drinkfles aan!
 • Eten – Lunch & snacks
 • EHBO-set – Neem een klein EHBO-setje mee.
 • Zonnebrand
 • Zonnebril
 • Pet – Met name tijdens de hete dagen een must have om je te beschermen tegen de zon.
 • Smartphone, identiteitsbewijs, startkaart, portemonnee en sleutels
 • Regenjas – Een regenjas of regenjack neem je alleen mee op de dagen dat er regen wordt verwacht. Zorg dat je een lichtgewicht ademende regenjas hebt die je compact kan opvouwen. Een poncho is meestal niet ademend en dus niet geschikt om lange afstanden in te wandelen.
 • (Vochtig) Toilet-papier
 • Reserve wandelsokkenOp natte dagen is het verstandig om tijdens de lunch even snel je sokken te wisselen naar een droog exemplaar.

Weetje
Militairen zijn verplicht om met ten minste 10 kilo bepakking te lopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, onderweg worden de rugzakken regelmatig gewogen.

Veel gestelde vragen

Welke rugzak vierdaagse?

Wij raden de Osprey Hikelite 18 en Jack Wolfskin Athmos Shape aan voor het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse. Bij het kiezen van een rugzak voor de vierdaagse is een rugzak van tussen de 15 en 25 liter aan te raden. Zorg dat de pasvorm aansluit op je lichaam en dat de rugzak een ventilerend en verstelbaar rugpand heeft. Met een regenhoes hou je je spullen droog en als er aan de zijkant zakken zitten, kan je daar je drinkflessen kwijt.

Hoeveel liter water neem je mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse?

Wij raden aan om rond de twee liter water met je mee te dragen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Onderweg kan je regelmatig je drinkfles bijvullen. Bedenk je dat twee liter water, ook weer twee kilo gewicht is dat je moet meedragen. Uiteraard wordt dit naarmate je drinkt weer minder.

Heuptas of rugzak tijdens de Nijmeegse Vierdaagse?

De keuze tussen een rugzak of heuptas tijdens de Vierdaagse is een persoonlijke. Een heuptas heeft een aantal voor- en nadelen. Zo heb je je gewicht op je heupen hangen en niet aan je schouders hangen, heb je al je spullen binnen bereik en kan je niet te veel meenemen, want het volume van een heuptas is veel kleiner dan dat van een rugzak. Dit kleine volume is tegelijkertijd een nadeel, want het beperkt je in wat je kan meenemen.

Hoeveel liter rugzak Vierdaagse?

Wij raden een rugzak tussen de 15 en 25 liter aan. Je kan dan voldoende spullen kwijt om mee te nemen tijdens de Vierdaagse en neemt ook weer niet te veel mee, zodat je onnodige ballast draagt tijdens de Vierdaagse.