Hoge of lage wandelschoenen?

Als je op zoek gaat naar wandelschoenen dan zie je al snel dat je een ruime keuze hebt uit verschillende type wandelschoenen. Deze types worden aangeduid in de categorieën A t/m D. In dit blog gaan we in op de verschillen tussen deze categorieën en geven we je tips bij de keuze tussen lange of hoge wandelschoenen. Ben je op zoek naar algemene tips voor het kopen van wandelschoenen, lees dan het blog “Tips voor het kopen van wandelschoenen“.

Wat is het verschil tussen hoge en lage wandelschoenen?

Als we kijken naar het grootste verschil tussen een hoge en lange wandelschoen, dan is dat de steun die een wandelschoen biedt.

Lage wandelschoenen bieden relatief weinig steun bij het maken van een zijwaartse beweging bij het lopen in de bergen of heuvels. Op een vlakke ondergrond geven de lagere wandelschoenen echter veel bewegingsruimte en omdat ze lichter zijn is het comfortabeler om lange afstanden op het vlakke te lopen. Wij raden aan om met maximaal 12 kilo bepakking te lopen bij lage wandelschoenen.

Lage wandelschoenen zijn te koop bij Bever.nl | Bol.com | Decathlon

Hoge wandelschoenen bieden veel steun en voorkomen dat je enkels omslaan in de bergen en heuvels. Op vlak terrein zorgen ze echter voor dat de voorwaartse beweging van het scheenbeen wordt beperkt, waardoor ze in combinatie met het iets zwaardere gewicht voor vlak terrein minder comfortabel zijn dan een lage schoen.

Hoge wandelschoenen zijn te koop bij Bever.nl | Bol.com | Decathlon

Wat zijn de voordelen en nadelen van lage wandelschoenen?

Voordelen
– De wandelschoenen zijn lichter in gewicht.
– Lage wandelschoenen zitten comfortabeler, omdat ze je enkels niet omklemmen.
– Ideaal voor lange afstanden in warm en droog weer. Er zijn dan ook meer speciale goed ademende lage wandelschoenen in vergelijking met de hoge wandelschoenen.
– Lage wandelschoenen hebben soms een meer casual uitstraling, zodat je ze ook na het wandelen kan aantrekken.
Nadelen
– Geven minder steun rond de enkels.
– Er komt sneller een steentje, water of zand in de schoenen.

Lage wandelschoenen zijn te koop bij Bever.nl | Bol.com | Decathlon

Wat zijn de voordelen en nadelen van hoge wandelschoenen?

Voordelen
– Hoge wandelschoenen geven veel steun rond de enkels, waarmee wordt voorkomen dat je enkel omzwikt.
– Er komt minder snel water of een steentje in een hoge wandelschoen. Met name als je door nat of drassig gebied wandelt zal je merken dat je wandelsokken droger blijven.
– Hoge wandelschoenen houden je voeten warmer. Als je wandelschoenen met GORE-TEX koopt, dan zijn ze zowel waterdicht als ademend, zodat je voeten niet oververhit raken.
– Hoge wandelschoenen hebben vaak een sterkere en stugge zool, waarmee je comfortabeler loopt op oneffen en ruig terrein.
Nadelen
– Zwaarder in gewicht.
– Wandelt minder comfortabel op vlak terrein, omdat je minder bewegingsvrijheid hebt.

Hoge wandelschoenen zijn te koop bij Bever.nl | Bol.com | Decathlon

Welke categorie wandelschoen?

Wandelschoenen worden onderverdeeld in de categorieën A t/m D.

  • Categorie A: Lichte, lage en soepele wandelschoenen voor dagelijkse wandelingen over vlak terrein. Ideaal dus voor een strandwandeling en boswandeling, maar ook voor een intensieve stedentrip.
  • Categorie A/B: Type A/B zit tussen een wandel- en bergschoen in. Flexibel en lichtgewichte zool, zoals bij een wandelschoen, maar een halfhoge schacht zoals bij een bergschoen. Een goede combinatie tussen stabiliteit en flexibiliteit dus. Ideaal voor heuvelachtig terrein en voor trekkingen waarbij je een lichte rugzak draagt.
  • Categorie B: Type B is een echte bergschoen. De stevige zool en hoge schacht geven je voeten veel stabiliteit en steun in de bergen. Categorie B bergschoenen raden we ook aan als je langere afstanden aflegt met een zware rugzak.
  • Categorie C: Ga je een uitdagende bergtocht maken met zware bepakking, dan is type C de juiste keuze. De hoge schacht en stugge zool geven je extra steun en stabiliteit. Ook is het mogelijk om stijgijzers te bevestigen op deze schoenen.
  • Categorie D: Type D heeft een nog hogere schacht en een enorm stevige zool met daarin een plaat verwerkt. Je kan deze schoen dan ook niet doorbuigen, ideaal voor zware alpine tochten door sneeuw en over ijs. Ook onder deze schoen kan je een stijgijzer bevestigen.

Keuze tussen hoge of lage wandelschoenen per type wandeling

Omdat we merken dat veel van onze bezoekers op zoek zijn naar een antwoord op vragen als: Welk type wandelschoen heb ik nodig voor een specifieke wandeling, bijvoorbeeld een boswandeling in Nederland, de Inca Trail in Peru of Camino de Santiago in Spanje, gaan we nu in op verschillende wandelingen en de daarbij behorende wandelschoenen.

Welke wandelschoenen voor een wandeling in het vlakke Nederland door bos, strand of het landschap zonder bepakking?

Type A wandelschoenen – lage wandelschoenen waarmee je veel bewegingsvrijheid hebt.

Voorbeelden: Nijmeegse vierdaagse | Backpacken in vlakke en warme landen

Welke wandelschoenen voor een trekking, meerdaagse wandeltocht of hike?

Ga je een trekking maken waarbij je met lichte bepakking dagelijks door al dan niet heuvel- of bergachtig gebied gaat wandelen dan is hoge wandelschoen uit de A/B categorie aan te raden.

Voorbeelden: Backpacken in bergachtige warme landen / regen | Inca Trail, Peru | Colca Canyon trekking, Peru | Salcantay Trek, Peru | Trekking naar de top van Keipane, Geirangerfjord, Noorwegen | Tiger Leaping Gorge Trekking, China | Nijmeegse vierdaagse (als je de voorkeur geeft aan meer stabiliteit en ondersteuning)

Welke wandelschoenen voor de camino de Santiago?

Omdat we regelmatig de vraag krijgen of je voor de Camino de Santiago nou moet kiezen voor hoge of lage wandelschoenen lichten we deze wandeltocht even er tussenuit. De Camino de Santiago is qua terrein niet extreem ruig en het grootste gedeelte loop je niet door de bergen. Het valt op dat veel Nederlanders met lage wandelschoenen de Camino Frances lopen of zelfs trailrun-schoenen. Veel wandelaars uit andere landen lopen met categorie A/B of zelfs categorie B schoenen. We willen benadrukken dat niks fout is. Het hangt ook deels af van in welk seizoen je gaat lopen en of het veel regent in die periode. Zorg dus dat je de Camino op schoenen loopt waar je je prettig in voelt, maar test ze ook uit tijdens het wandelen met de bepakking die je tijdens in de Camino gaat dragen.

Welke wandelschoenen voor een bergwandeling?

Voor een stevige bergwandeling met flinke bepakking raden we categorie B schoenen aan. Dit zijn hoge wandelschoenen met een hoge schacht en stugge zool. Ideaal voor meerdaagse trektochten door de bergen met een zware bepakking.

Welke wandelschoenen voor een bergtocht?

Voor een echte bergtocht raden we categorie c schoenen aan. Deze categorie is voor de uitdagende tocht vol beklimmingen in het hooggebergte. Deze hoge en stugge wandelschoenen zijn waterdicht zodat je voeten droog blijven.

Welke schoenen voor zware expedities?

Is geen top hoog genoeg voor jou? Dan ga je voor categorie D bergschoenen. Deze bergschoenen hebben een zeer hoge schacht en houden je voeten droog en warm onder de meest extreme omstandigheden.

Wat is beter hoge of lage wandelschoenen?

Qua ondersteuning zijn hoge wandelschoenen beter. Toch zijn hoge wandelschoenen niet altijd een betere keuze want het voordeel van lage wandelschoenen is dat ze lichter zijn en minder warm in de zomermaanden. Hoge wandelschoenen zijn daarentegen wat zwaarder, maar bieden meer ondersteuning en grip bij ruwer terrein. In de bergen voorkomt dit het verzwikken van je enkels. Ook zijn hoge wandelschoenen beter in het buitenhouden van water bij regen of door natte begroeiing lopen voorkom je met hoge wandelschoenen dat je sokken nat worden, wat blaren en blessures kan voorkomen.