Hoeveel kilometer is 10.000 stappen?

Het aantal kilometers dat overeenkomt met 10.000 stappen is afhankelijk van iemands staplengte. Algemeen wordt echter aangenomen dat 10.000 stappen gemiddeld overeen komt met ongeveer 7 a 8 kilometer lopen. Het aantal kilometer per 10.000 stappen varieert echter op basis van verschillende factoren zoals je snelheid, ritme en je lichaamslengte. Mensen met langere benen hebben over het algemeen een langere staplengte en hebben dus minder stappen nodig om dezelfde afstand af te leggen als iemand met kortere benen.

Waarom zou je 10.000 stappen per dag moeten zetten?

Het doel van 10.000 stappen per dag is populair geworden als een eenvoudige maatstaf voor dagelijks bewegen. We geven je een aantal redenen waarom het verstandig is om iedere dag 10.000 stappen te zetten:

 1. Je gaat meer bewegen: Veel mensen zitten een groot deel van de dag, vooral als je op kantoor werkt wordt je niet gestimuleerd om te bewegen. Het nastreven van een doel van 10.000 stappen per dag kan mensen aanmoedigen om actiever te zijn gedurende de dag.
 2. Gezondheidsvoordelen: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, kan bijdragen aan een betere gezondheid. Het kan helpen bij het onder controle houden van je gewicht, het verlagen van je bloeddruk, het verbeteren van je mentale gezondheid en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.
 3. Toegankelijk en haalbaar: Wandelen is een vorm van lichaamsbeweging die door de meeste mensen kan worden gedaan, ongeacht hun fitnessniveau. Het vereist geen speciale kleding of duur lidmaatschap van een sportschool, waardoor je er zonder investering aan kan beginnen.
 4. Makkelijk te volgen: Met de hulp van verschillende wandel apps op je smartphone of smartwatch, is het eenvoudiger dan ooit om je stappen bij te houden en je voortgang te volgen.

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat 10.000 stappen niet een magisch getal is. De ideale hoeveelheid lichaamsbeweging kan variëren afhankelijk van individuele gezondheidsbehoeften en -doelen.

Waarom is 10.000 stappen per dag niet heilig?

Het aanbevolen aantal van 10.000 stappen per dag is een algemene richtlijn, maar dit getal is zeker niet heilig, omdat iedereen verschillend is en verschillende fysieke behoeften heeft. Hier zijn een paar redenen waarom het lopen van 10.000 stappen per dag echt niet heilig is:

 1. Individuele gezondheidsbehoeften: Het aantal stappen dat nodig is voor optimale gezondheid kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, huidige gezondheidsstatus en persoonlijke fitnessdoelen.
 2. Kwaliteit boven kwantiteit: Alleen focussen op het aantal stappen kan de aandacht afleiden van andere belangrijke aspecten van lichaamsbeweging, zoals intensiteit, snelheid en hartslag. Voorbeeld: Korter, maar sneller en intenser hardlopen kan minder stappen bevatten maar kan meer voordelen hebben dan een langzame, lange wandeling.
 3. Mentale gezondheid: Het obsessief tellen van stappen en het voortdurend streven naar een vast doel kan stressvol zijn en kan zelfs leiden tot burn-out en minder lichaamsbeweging.
 4. Niet altijd haalbaar: Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om elke dag 10.000 stappen te zetten vanwege hun levensstijl, werkverplichtingen of gezondheidsproblemen.
 5. Geen wetenschappelijke basis voor 10.000 stappen: Wist je dat de norm van 10.000 stappen per dag is ontstaan in Japan in de jaren ’60 als een marketingstrategie voor het verkopen van een stappenteller, en niet op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Waarmee kan je het beste je stappen tellen?

Waarschijnlijk hoef je niet een speciale activitytracker te kopen, want op de meeste smartphones van tegenwoordig zit standaard een stappenteller ingebouwd. Misschien moet je deze nog wel even aanzetten in de instellingen van je smartphone.

Heb je je smartphone niet altijd bij, dan kan je een smartwatch, activitytracker of speciaal sporthorloge overwegen.

 • De activitytracker is een simpel en klein armbandje die je stimuleert om te bewegen. Veel van deze trackers herkennen automatisch een activiteit en in een app op je smartphone kan je teruglezen hoeveel je op een bepaalde dag hebt bewogen en hoeveel stappen je hebt gezet.
 • Een smartwatch is iets uitgebreider en heeft de omvang van een normaal horloge, maar vaak iets groter. Een smartwatch is uitgebreider en heeft naast stappen tellen meestal meer functies dan een activitytracker.
 • Een sporthorloge is speciaal ontworpen voor een bepaalde sport of meerdere sporten. Je kan deze horloges uiteraard ook gebruiken in je dagelijks leven, maar ze ogen vaak iets sportiever dan een normale smartwatch. Ook zijn de apps bij sommige sporthorloges puur gericht op een bepaalde sport.

Beste stappenteller apps

Op de meeste Android (Google Fit) en Apple smartphones (Gezondheid App) zit al een standaard gezondheidsapp waarmee je het aantal stappen kan bijhouden. Wil je nog meer informatie over het aantal stappen, aantal verbrande calorieën en aantal kilometer dat je per dag loopt, dan zou je ook één van onderstaande stappenteller apps kunnen overwegen.

 • Stappenteller – Pedometer | Android | iOS
  Met de Stappentell app van Leap krijg je een goed inzicht in het aantal stappen dat je dagelijks zet. Door het verdienen van trofeeën motiveert de app je om meer te bewegen.
 • Pacer | Android | iOS
  Registreert het aantal stappen en laat je doelen instellen. De Pacer app motiveert je om te wandelen in combinatie met een aantal extra oefeningen. Zo stimuleert Pacer je om actief extra calorieën te verbranden.
 • Walkr | Android | iOS
  De Walkr app daagt je in spelvorm uit om iedere dag 10.000 stappen te zetten aan de hand van verschillende uitdagingen op een dag. Mocht je weinig motivatie hebben, dan kan Walkr je over de streep trekken om 10.000 stappen per dag te halen.

Veel gestelde vragen over 10.000 stappen

Hoeveel km is 10.000 stappen?

10.000 stappen staat gelijk aan het lopen van ongeveer zeven a acht kilometer. De precieze afstand van van 10.000 stappen is afhankelijk van snelheid, ritme en staplengte. Gemiddeld doe je over 10.000 stappen ongeveer 1,5 uur.

Hoeveel val je af als je elke dag 10.000 stappen zet?

In theorie zou je door iedere dag 10.000 stappen te zetten een halve kilo af kunnen vallen in een week tijd. Gemiddeld verbrandt een volwassene rond de 50 calorieën per 1.000 stappen. Om af te vallen is het wel beter om ook regelmatig een langere wandeling te maken en dus niet 10.000 stappen te realiseren door op kantoor regelmatig een kort stukje naar de printer te lopen.

Hoeveel calorieën verbrand je met 10.000 stappen?

Met 10.000 stappen verbrand je tussen de 400 a 500 calorieën. Het verbranden van calorieën is afhankelijk van je gewicht en ook hoe actief je de 10.000 stappen zet. Ga je stevig wandelen, dan verbrand je meer calorieën dan regelmatig kleine stukjes lopen. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon draagt bij aan het afvallen.

Hoe kom je aan 10.000 stappen per dag?

Gemiddeld zet een volwassene 6.000 stappen per dag. Je moet dus nog 4.000 stappen zetten om het doel van 10.000 stappen te bereiken. In ongeveer een half uur is het mogelijk om 4.000 stappen te zetten. Plan dus iedere dag op een vast tijdstip een half uur wandelen in of ga lopend naar je werk als dit haalbaar is.