Hoe zwaar is de Nijmeegse Vierdaagse?

De Nijmeegse Vierdaagse is een van de meest uitdagende wandeltochten ter wereld. Elk jaar in juli komen duizenden mensen samen om deze vier dagen durende tocht te lopen van 30, 40 of 50 kilometer per dag. Niet te onderschatten afstanden die je dus iedere dag moet wandelen. De vraag die we dan ook regelmatig krijgen is hoe zwaar de Nijmeegse Vierdaagse is. In dit blog proberen we enigszins uit te leggen wat je kan verwachten qua zwaarte van de 4Daagse.

Hoeveel kilometer loop je per dag met de Nijmeegse Vierdaagse?

Er worden tijdens de Nijmeegse Vierdaagse drie afstanden gelopen: 30, 40 en 50 kilometer. Uiteraard mag je altijd de maximale afstand van 50 kilometer per dag lopen, maar op basis van je leeftijd en of je een man of vrouw bent is het mogelijk om de 30 of 40 kilometer te lopen. Voor mannelijke militairen geldt dat je ook de 40 kilometer kan lopen, maar je bent dan wel verplicht om ten minste tien kilogram in je rugzak mee te dragen.

Op 4Daagse.nl vind je alle informatie over de te lopen afstand op basis van je leeftijd en geslacht.

Hoe zwaar is de 4Daagse?

De tocht is een enorme prestatie voor iedereen die er aan deelneemt, maar ook zeker een enorme niet te onderschatten uitdaging. Deelnemers moeten vier dagen lang tussen de dertig en vijftig kilometer lopen, wat neerkomt op 120 tot 200 kilometer in vier dagen tijd.

Op dag 1 loop je de meeste kilometers als we kijken naar de 50 kilometer route, die dag loop je ongeveer 51 kilometer.

Hoewel je tijdens dag 2 de minste kilometers hoeft te lopen (48,5 km.) geldt deze ‘Roze Woensdag’ als de dag waarop de meeste wandelaars uitvallen.

Wij vinden dag 3 de zwaarste dag. De totale afstand die dag is 50,2 kilometer, maar de route gaat via de beruchte Zevenheuvelenweg. Het gaat dus iets meer omhoog en omlaag, maar wees niet bang, want eigenlijk zijn het maar vier heuvels waar je overheen moet. Tegelijkertijd is Dag 3 één van de mooiste dagen en met de finish bijna in zicht kom je er vaak beter doorheen dan de tweede dag.

Op dag 4 loop je met 50,2 kilometer zeker niet in je dooie gemakje naar de finish. Maar met de aanmoedigingen langs kant en het feest in Cuijk is deze laatste dag richting Via Gladiola goed te doen. Het 4Daagsekruisje is in zicht en dat laat je je niet meer afpakken.

Is de Vierdaagse zwaar?

Vrijwel niemand zal de Vierdaagse met twee vingers in de neus uitlopen, dus de Vierdaagse is zwaar ja. Of je nu 40 of 50 kilometer loopt, je lichaam is deze dagelijkse intensiteit niet gewend. Ook als je goed traint dan zal je dus je grenzen moeten opzoeken om de Vierdaagse uit te lopen. Toch lopen ieder jaar de meeste wandelaars de Vierdaagse uit, dus het is zeker niet een onmogelijke opgave.

Hoe bereid je je voor op de Nijmeegse Vierdaagse?

Om je voor te bereiden op zo’n grote fysieke inspanning, is het belangrijk dat je goed getraind bent en dat je je lichaam goed verzorgt tijdens de tocht. Zonder training is de Nijmeegse Vierdaagse bijna niet te lopen, want je lichaam is niet gewend aan de inspanning. Scheenbeenblessures, spierpijn, blaren en andere blessures liggen op de loer als je niet goed getraind hebt.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, is het belangrijk om regelmatig te oefenen met wandelen. Het is aan te raden om minstens twee maanden van tevoren met het trainingsprogramma te beginnen. Zorg ervoor dat je elke dag minimaal een uur wandelt en bouw dit geleidelijk op naar langere afstanden. Probeer ook verschillende ondergronden uit, zodat je klaar bent voor alle terreinen tijdens de Vierdaagse. Daarnaast is het verstandig om eerst de route van de Vierdaagse in kaart te brengen en je hierop voor te bereiden door bijvoorbeeld stukken van de route alvast af te lopen.

Het is daarbij echt niet noodzakelijk dat je de afstand van 50 of 40 kilometer al een keer gelopen hebt of zelfs vier dagen achter elkaar gelopen hebt. Als je maar regelmatig je lichaam hebt laten wennen aan het lopen van lange afstanden.

Als laatste tip: vergeet niet om wat extra rust in te plannen in de twee weken voorafgaande aan de Vierdaagse!

Kan je ongetraind de Vierdaagse lopen?

Ongetraind een Vierdaagse lopen is zeker niet onmogelijk, maar we raden het wel sterk af. De Vierdaagse ongetraind lopen is vragen om blessures. De kans op voetproblemen, pees- en spierklachten en blaren wordt sterk vergroot als je zonder training de Nijmeegse Vierdaagse gaat lopen. Regelmatig afstanden van 20 en 30 kilometer wandelen zorgt ervoor dat je lichaam went aan de intensiteit van lange afstanden wandelen en hiermee voorkom je gegarandeerd blessures.

Hoe voorkom je blessures tijdens de Nijmeegse Vierdaagse?

Het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse is een geweldige prestatie, maar het kan ook leiden tot blessures als je niet voorbereid bent. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om blessures te voorkomen.

Ten eerste is het belangrijk dat je goed traind bent voor de wandeling. Begin minstens twee maanden van tevoren met trainen en bouw geleidelijk aan naar langere afstanden. Zorg ervoor dat je lichaam gewend raakt aan het lopen en stel jezelf niet bloot aan plotselinge veranderingen in intensiteit of duur. Neem tussendoor ook voldoende rust.

Verder is het belangrijk om goede Vierdaagse wandelschoenen te dragen tijdens de wandeling. Kies schoenen die comfortabel zitten en die goede steun bieden aan je voet en enkels. Ook goede wandelsokken zijn tijdens de vierdaagse onmisbaar, wissel ook iedere dag of vaker je wandelsokken.

Ook moet je ervoor zorgen dat je wandelkleding ademend is, zodat je zweet gemakkelijk kan worden afgevoerd. Een katoenen shirt met spijkerbroek is dus niet aan te raden!

Mocht je tijdens de Nijmeegse Vierdaagse met een rugzak lopen, ga dan ook regelmatig trainen met je Vierdaagse rugzak inclusief inhoud.

Tot slot is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens de wandeling, zodat je lichaam even rust krijgt. Probeer ook voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen, wat ook kan leiden tot blessures.

Door deze tips op te volgen, kun je veel blessures tijdens de Nijmeegse Vierdaagse voorkomen!

Op zoek naar meer tips voor de Nijmeegse Vierdaagse? Lees ons blog met 11 tips voor de Nijmeegse Vierdaagse