CleanWalk wandelstok review – Maak van je wandeling een CleanWalk!

Tijdens het vele wandelen in Nederland de afgelopen maanden doet het me pijn te moeten constateren dat vele Nederlanders het nog steeds normaal vinden om blikjes, plastic flesjes, tasjes en tegenwoordig helaas ook veel mondkapjes achter te laten in de natuur. Dat we dit in onontwikkelde landen zien is al treurig, maar die mensen weten vaak niet beter. In Nederland is het helaas pure onwil en heeft het niks met te weinig scholing te maken. De zorgen die ik hierover heb zien we terug bij de oprichters van het CleanWalking initiatief, Thijs Verheugen en Jos Kluwen. Zij pakken het afvalprobleem aan met de CleanWalk wandelstok. Deze normale wandelstok heeft een scherpe punt waarmee je eenvoudig blikjes en plastic flesjes aan de stok kan rijgen terwijl je wandelt. We vertellen je graag alles over dit prachtige initiatief en delen onze ervaringen met de CleanWalk wandelstok.

Hoe het allemaal begon…

In 2017 vroegen Jos en Thijs zich op op een verjaardag af of het oplossen van het afvalprobleem te combineren is met een ontspannen wandeling, het idee van de CleanWalk was geboren. Er werd onderzoek gedaan naar de meest geschikte takken en houtsoorten voor de perfecte wandelstok en ook de kartelpunten waar het afval aan moest blijven hangen werden uitgebreid getest.

Toen het prototype klaar was, zijn ze hiermee naar het Amsterdamse Bos gegaan waar het idee meteen enthousiast werd ontvangen. Sindsdien staat er een mobiele CleanWalk wandelstokstalling met vijftien leenwandelstokken bij de entree van het park waarmee bezoekers van hun wandeling een CleanWalk kunnen maken. Tijdens de lancering van de leenstokken bleek al dat het een schot in de roos was, want binnen tien minuten stonden de eerste wandelaars (een vader en tien jarige zoon) op de stoep voor het lenen van twee wandelstokken. De wandelstok werkte goed en kreeg louter positieve reacties van alle wandelaars.

Inmiddels voeren de oprichters van CleanWalk gesprekken met meerdere natuurgebieden en bedrijven om ook daar de CleanWalk wandelservice aan te bieden. Maar ook als particulier kan je een CleanWalk wandelstok aanschaffen, zodat je in jouw favoriete natuurgebied ook kan bijdragen aan een schone wandeling.

De Wandelblog CleanWalk wandelstok

Om extra aandacht te vragen voor het CleanWalk initiatief vroeg oprichter Thijs Verheugen mij om de wandelstok zelf aan een test te onderwerpen. Binnen twee dagen had ik de CleanWalk wandelstok bedrukt met logo en tekst binnen.

De regen wist mij de eerste twee dagen nog even binnen te houden, maar daarna kon ik vol enthousiasme mijn eerste CleanWalk maken. De onderkant van de wandelstok is voorzien van een rubberen dop, zodat je de stok veilig kan vervoeren. Bij aanvang van je wandeling haal je de dop eraf en kan je starten met je eerste Cleanwalk.

In het begin een beetje onwennig, want wat moet iemand van mijn leeftijd (34) nou met een wandelstok op het vlakke Nederlandse terrein en zonder zware bepakking. Maar na het prikken van de eerste blikjes en flesjes krijg je al snel leuke reacties van voorbijgangers die je complimenteren met wat je doet en meteen informeren naar de mogelijkheden om zelf de CleanWalk community te joinen.

Na een paar minuten wandelen had ik al vrij veel blikjes, flesjes en plastic tasjes aan mijn stok hangen. Het blijft bizar hoe moeilijk het voor sommige mensen is, om een blikje even bij je te houden tot je een prullenbak gevonden hebt. Na afloop van mijn wandeling was er helaas geen prullenbak in de buurt, maar ik stopte het uiteinde van de stok in een plastic tas en drukte het opgehaalde afval van de stok af in de tas. Loop je door modderachtig gebied, dan is het aan te raden om ook iets van een doekje bij te hebben om de punt nog even schoon te maken voordat je deze terugzet op de rubberen dop. Heerlijk om je wandeling op deze manier een extra doel te geven, maar wat jammer dat het nodig is in Nederland!

Wandelstok met naam en logo

Het is mogelijk om bij het aanschaffen van de wandelstok te kiezen voor het personaliseren van je wandelstok. Wij lieten het nieuwe icoon van Wandelblog en de tekst WANDELBLOG.NL in de stok graveren. Let wel even op, want bij ontvangst van de wandelstok ging ik meteen over de tekst wrijven om te kijken hoe het er op was gezet en gaf het as dat overbleef na het graveren af, waardoor de tekst dus uitgewreven werd. Dit is eenvoudig op te lossen door er even met een natte doek overheen te gaan. Zowel de tekst als het logo is er scherp ingegraveerd met een laser.

Je eigen CleanWalk wandelstok?

De CleanWalk wandelstok is natuurlijk een prachtig duurzaam cadeau voor jezelf of om te geven aan een ander. De wandelstok is te koop op de website CleanWalking.com.