Camera strap – De beste camera riem voor je wandeling

Neem jij bij het wandelen ook graag een fotocamera mee? Als fotograaf herken je dan vast wel het oncomfortabele gevoel van het schuren van de riemband van je camera in je nek. Ook ga je er extra van zweten en geeft het een branderig gevoel als je voor langere tijd gaat wandelen. De oplossing is een camera strap van goede kwaliteit. Deze is gemaakt van goede zachte materialen en schuurt niet in je nek of schouders. We bespreken de verschillende mogelijkheden om een camera mee te nemen tijdens het wandelen en geven advies over wat de beste camera straps van dit moment zijn.

Wat is een camera strap? | Beste camera strap | Type Camera straps | Camera draag riem voor vrouwen

Wat is een camera strap?

Een camera strap is een draagriem die aan je fotocamera bevestigd kan worden. Camera straps kunnen gemaakt zijn van leer, stof of andere materialen en bieden comfort en ondersteuning tijdens het fotograferen.

Met een goede camera strap kun je je camera veilig dragen tijdens het wandelen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij uit je hand glipt. Het grote voordeel van wandelen met een camera strap ten opzichte van in een fototas is dat je snel bij je camera kan, zodat je snel momenten kan vastleggen. Ook is de kans op diefstal met een draagriem minder groot, omdat je de camera dicht bij je lichaam draagt.

Waarom een nieuwe camera strap?

  • Comfortabelere brede band
  • Zachter materiaal
  • Beter verstelbaar
  • Betere en snellere bevestiging van de camera

Wat is de beste camera strap voor een wandeling?

Niet iedere camera riem is geschikt voor een wandeling. Comfort en veiligheid voor de camera spelen daarbij natuurlijk de grootste rol. Daarom hebben wij onze favoriete camera draagriemen voor een wandeling geselecteerd:

1. Peak Design Slide Camera Strap

De Peak Design Slide Camera Strap is de camera draag riem die we zelf vaak gebruiken bij een lange wandeling. De camera is bevestigd aan twee punten, waardoor deze tijdens het wandelen niet slingert en stabiel om je schouder hangt. De brede band is van een goede kwaliteit met een hoog draagcomfort. Je verstelt de band eenvoudig naar je eigen lichaamsmaten en met het Anchor Link-systeem, is het ontkoppelen van de camera een fluitje van een cent. Niet voor niks wordt deze camera riem aanbevolen door vrijwel alle camerawinkels.

Het voordeligst te koop bij Bol.com

2. BlackRapid Sport Breathe

De BlackRapid Sport Breathe is een fijne camera riem voor tijdens het wandelen, omdat deze ontworpen is voor actief gebruik. Door het grote schouderpad wordt het gewicht van de camera goed verdeeld en omdat het schouderpad een mesh laag heeft, ademt het beter dan de meeste camera riemen. Met de extra Brad Breathe Stabilizer Strap die je onder je oksel plaatst, blijft de camera riem nog beter op zijn plek tijdens wandelingen.

Het voordeligst te koop bij Bol.com

3. GGS Fotospeed F1 Kingkong

De GGS Fotospeed F1 Kingkong schouderriem is een erg comfortabele brede schouderriem die je eenvoudig in lengte aanpast. Het dikke schouderpad zorgt voor een groot draagcomfort. Met deze schouderriem weet je zeker dat de camera op zijn plek blijft zitten. De camera is met één hand eenvoudig vast te maken en weer te ontgrendelen.

Het voordeligst te koop bij Bol.com

Type camera straps

Bij veel fotocamera’s wordt de camera strap of draagriem meegeleverd. Dit zijn vaak goedkope straps die niet fijn om je nek of schouder zitten tijdens het wandelen, omdat ze van een ruw materiaal zijn gemaakt. Gelukkig zijn er betere camera straps los te koop die van betere materialen zijn en meer comfort bieden tijdens het wandelen met je fotocamera.

Er zijn verschillende soorten straps beschikbaar voor spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s, waarbij voor wandelaars de nekriem, schouderriem en harnas de beste keuze zijn om je fotocamera te dragen tijdens het wandelen.

Elk type camera strap heeft zo zijn eigen voordelen. Zo biedt een nekband meer ondersteuning dan een schouderriem, maar biedt een schouderriem weer meer bewegingsvrijheid dan een nekband. Daarnaast is er een verschil de sterkte van de bevestiging en de snelheid waarmee je de camera kan bevestigen. Ook de mate van verstelbaarheid naar je lichaamsmaten speelt een grote rol in het comfort van de camera strap.

Schouderriem | Nekriem | Harnas | Heupriem | Polsriem & Handriem

Camera schouderriem – Beste keuze voor wandelaars!

Met een schouderriem kies je voor een hoog draagcomfort. De riem is eenvoudig in gebruik, omdat je direct bij je fotocamera kan en hem niet los hoeft te maken voor gebruik. De lengte van een schouderriem is in te stellen op je eigen lichaamsmaten.

Camera nekriem

De nekriem wordt meestal meegeleverd met je camera. Je kent dan ook waarschijnlijk wel het ongemak van een nekriem, omdat deze bij lange afstanden wandelen je nek erg zwaar belast. Meestal wordt de nekriem dan ook gedragen over de schouder, maar besef je wel dat dit niet altijd veilig is voor je camera en alsnog niet optimaal is om te dragen.

Ga je toch voor een nekriem, kies dan een nekriem met een brede nekband van een zacht materiaal

Harnas voor je camera

Een harnas voor fotocamera’s is met name bedoeld voor fotografen die meerdere camera’s tegelijk gebruiken. Heb je een zware camera met telelens dan kan je deze eenvoudig aan het harnas laten hangen, zodat je bij je andere fotocamera kan. Verder is het harnas met name geschikt voor GoPro’s en andere actioncams. Bijvoorbeeld voor het maken van een timelapse van je wandeling.

Heupriem

Een heupriem is een camera riem waaraan je de camera snel kan bevestigen en ook weer snel kan pakken. Je gebruikt ze dus als een soort holster voor je fotocamera. Omdat de camera bij je benen hangt is dit geen fijne camera strap voor tijdens het wandelen. De heupriem wordt dan ook met name gebruikt door professionals die soms hun handen even vrij moeten hebben of meerdere camera’s om beurten hanteren.

Polsriem en handriem

De polsriem en handriem zijn niet erg geschikt om mee te wandelen. Je draagt de camera hier meestal niet aan, maar gebruikt de polsriem en handriem met name om te voorkomen dat je camera op de grond valt tijdens het fotograferen. Draag je je camera dus in een fotorugzak of cameratas, dan is het een handige extra riem om veilig te kunnen fotograferen. Voor het comfortabel dragen van de camera tijdens een lange wandeling zijn de polsriem en handriem minder geschikt.

Verschillende materialen

Als je op zoek bent naar een nieuwe camera strap, let dan goed op de materialen die gebruikt worden in de de riemband, sommige materialen voelen prettiger aan dan andere tijdens het wandelen en sommige bandjes hebben extra functies zoals verstelbare lengtes en zijn sneller en beter vast te maken.

Materialen als leer of dik touw zien er stijlvol uit, maar zit minder comfortabel om je schouder tijdens een wandeling. Zachtere materialen als mesh en gevoerd nylon weefsel zijn beter voor het comfortabel dragen van een camera.

Beste camera draagriem voor vrouwen

Waar de meeste camerariemen ontwikkeld zijn voor de platte borst van de mannen, hebben vrouwen natuurlijk een heel ander lichaam. Zijn er merken die hierop inspelen met een speciale camerariem voor dames? Ja, er is een klein aantal speciale draagriemen voor vrouwen. Zo heeft BlackRapid twee camera straps die speciaal voor vrouwen ontworpen zijn. De BlackRapid Curve Breathe camera strap en BlackRapid RS-W2 Camera Sling houden rekening met de vormen van de vrouw, zodat je zo comfortabel mogelijk de camera kan dragen.

De BlackRapid Curve Breathe is speciaal ontworpen voor rechtshandige vrouwelijke fotografen. Het schouderstuk van de schouderriem is breed gebogen, waardoor de draagband zich ergenomisch beter aanpast aan de vrouwelijke vormen. Dit extra grote schouderpad zorgt voor een verbeterd draagcomfort, zodat deze perfect is voor wandelingen of andere avontuurlijke fotografie uitstapjes.

Verder kan je bij het aanschaffen van een camera strap voor dames rekening houden met de volgende kenmerken:

  • Kies voor een goed verstelbare brede schouder draagriem, zodat je één van de riemen tussen je borsten kan laten vallen. De camera hangt vervolgens aan de zijkant van je lichaam, net als bij een schoudertas.
  • Zorg dat de camera strap van zacht materiaal is, zodat deze geen schuurplekken veroorzaakt.

De al eerder genoemde Peak Design slide is wat dat betreft ook voor vrouwen een erg goede camera riem. De riem is gemaakt van hetzelfde materiaal als veiligheidsriemen. Het draagcomfort is hoog en je kan de lengte eenvoudig aanpassen naar je lichaam.

Hoe neem je je fotocamera mee tijdens het wandelen?

De veiligste manier is om je fotocamera in een speciale cameratas of camerarugzak mee te nemen. Toch wil je bij wandelingen van maximaal vier uur waarschijnlijk je fotocamera snel paraat kunnen hebben om een foto te maken van die ene vogel die snel voorbij vliegt. Als je deze eerst uit een rugzak of fototas moet halen, dan is de vogel gevlogen. Daarom is een camera strap of camerariem een goede oplossing om tijdens het wandelen je fotocamera te dragen.