De beste warme wandeltruien

Als wandelaar weet ik hoe belangrijk het is om te wandelen in een goede wandeltrui. Een wandeltrui kan het verschil maken tussen een comfortabele tocht en kou lijden. In dit blog deel ik mijn kennis en geef ik advies voor het kiezen van de beste wandeltrui.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wandeltrui?

Bij het kopen van een wandeltrui zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, gebruik de volgende tips om de perfecte wandeltrui aan te schaffen:

  1. Pasvorm en Comfort: Kies een wandeltrui die goed past. Een te strakke trui kan je beperken in je bewegingsvrijheid, terwijl te losse kleding ongemakkelijk kan zijn tijdens lange wandelingen.
  2. Ademend vermogen: Zorg ervoor dat de trui ademend is om oververhitting te voorkomen, vooral tijdens intensieve en lange wandelingen.
  3. Vochtregulering: Een goede wandeltrui moet vocht kunnen afvoeren van je lichaam om je droog en comfortabel te houden.
  4. Duurzaamheid: Kijk naar materialen die bestand zijn tegen slijtage en de ruige natuur. Je wandeltrui moet meerdere jaren mee kunnen gaan uiteraard.

Wat is het beste materiaal voor een wandeltrui?

Maar welke materialen voor een wandeltrui voldoen aan deze eisen? Natuurlijke schapenwol, zoals merino wol, is een uitstekende keuze vanwege zijn vochtreguledrende en geur werende eigenschappen. Merino wol kriebelt niet zoals je soms bij andere schapenwol ervaart en is wat ons betreft het perfecte materiaal voor een duurzame, vochtregulerende en ademende wandeltrui.

Polyester is ook een materiaal dat enkele voordelen biedt voor een wandeltrui. Zo is polyester ademend en heeft het als grootste voordeel dat het sneller droog is dan merino wol. Het heeft alleen niet de geur werende eigenschappen die merino wol heeft. Een voorbeeld van een warme polyester wandeltrui is de fleece trui.

Koop een goede wandeltrui bij één van deze webshops

Wandeltrui als Tweede Laag in het Drie Lagen Systeem

Het drie lagen systeem is een populaire methode voor het bepalen van je wandelkleding. Door te werken met meerdere laagjes kan je bij veranderende weersomstandigheden altijd iets uit- of aantrekken en ben je beschermd tegen alle weertypes.

  1. Eerste laag: Dit is de basislaag die direct op de huid zit en vocht afvoert. Dit kan bijvoorbeeld een ademend wandelshirt zijn.
  2. Tweede laag: De wandeltrui werkt hier als isolatielaag, die je warm houdt en toch ademend is.
  3. Derde laag: Dit is de beschermende laag tegen wind en regen. Dit kan een wandeljas of wandeljack zijn.

Wandeltrui voor Winter of Zomer

Kies je trui op basis van het seizoen. In de winter kies je voor een dikkere, isolerende wandeltrui die je warm houdt.

In de zomer ga je voor een lichtere, ademende trui die vocht goed afvoert en je tegen de kou beschermt op de iets koudere dagen in de zomermaanden.

Wat is de Beste Wandeltrui?

Wat de beste wandeltrui is, hangt vooral ook af van je eigen voorkeuren. Wij geven de voorkeur aan de outdoor truien van deze merken:

  • Patagonia, Jack Wolfskin, Ayacucho, Buitenmens en Mammut bij Bever
  • Fjällräven bij Bol.
  • Odlo in de officiële Odlo webshop