Beste wandelsokken

Voor een comfortabele wandeling zijn goede wandelschoenen erg belangrijk, maar wist je dat het dragen van de verkeerde wandelsokken sneller voor irritatie zorgen? In dit blog bekijken we wat de beste wandelsokken zijn voor jouw wandeling. Welke verschillen zijn er tussen wandelsokken? En zijn de wandelsokken van de duurdere merken ook de beste wandelsokken? Op basis van onze eigen ervaring met wandelsokken en de ervaringen van andere wandelaars bepalen we wat de beste wandelsokken zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van wandelsokken?

Kan jij nog wel wat tips voor het kopen van wandelsokken gebruiken? We geven je in het kort de belangrijkste wandelsokken tips:

 • Kies altijd voor wandelsokken met een anatomische pasvorm. In normaal Nederlands: Zorg dat ze een verschillende sok hebben voor de rechtervoet en linkervoet.
 • Dikke wandelsokken houden je voeten warm, maar hoe dikker de sok hoe eerder er ook irritatie optreedt, wat leidt tot blaren. De dikste wandelsok, is dus niet altijd de beste wandelsok.
 • Kies voor een merk met specifieke maten. Heeft een merk ‘maat 35 tot 40′ en ’40 tot 45’, dan zal de sok nooit precies om je voeten zitten. Bij goede wandelsokken zal één sok voor twee verschillende maten gedragen kunnen worden.
 • Kiezen voor speciale dames of heren wandelsokken? Naast een verschil in kleur, is er een klein verschil in pasvorm en samenstelling. Zo zijn dameswandelsokken vaak iets warmer, smaller en iets meer demping rond de balvoet.
 • Met naadloze wandelsokken voorkom je blaren en andere huidirritaties.

Hoge of lage wandelsokken?

Net als verschil in hoge en lage wandelschoenen, is er ook verschil in hoge en lage wandelsokken. De keuze hangt naast functionaliteit vooral van je eigen voorkeur af. Een hoge wandelsok (over de onderbenen/kuiten) kan als voordeel hebben dat het je benen warmer houdt en dat je minder last hebt van takken en blaadjes die tegen je benen schuren.

Vervolgens heb je nog de keuze uit middelhoge en enkelsokken. Bij lage wandelschoenen heb je aan enkelsokken voldoende, bij bergschoenen raden we de middelhoge wandelsokken aan. Zorg altijd dat je sokken minimaal even hoog zijn als de schacht van je wandelschoenen zodat je enkels bescherming hebben tegen het schuren van je schoenen.

Per type wandeling verschillende wandelsokken?

Ja, het kan per type wandeling verschillen welk type wandelsokken geschikt is voor dat type wandeling. We verdelen de wandelingen onder in een korte wandeling, actieve wandeling, meerdaagse trekking en expeditie in koudere omstandigheden.

Beste wandelsokken voor een korte wandeling

Voor de wandeling tussen de middag of het uitlaten van de hond hoef je geen speciale wandelsokken te dragen. Uiteraard blijft het fijn om ook in het dagelijks gebruik een ademende sok te dragen, zeker in de zomermaanden. Deze voorkomen dat je voeten warm en zweterig worden. Voor casual gebruik heeft Falke de Falke Cool Kick Invisible sok ontwikkeld. Dit is een sok gemaakt van polyester met mesh structuur aan de bovenkant. Ideaal om te dragen in sneakers tijdens de zomermaanden.

Beste wandelsokken voor een 5 tot 10 km. wandeling

Voor een actieve wandeling met wandelschoenen raden we dunne wandelsokken aan die je voeten niet te warm houden. Het materiaal waarmee de sok gemaakt is moet ademend en sneldrogend zijn, om te voorkomen dat je voeten te warm worden tijdens het wandelen.

Beste wandelsokken voor 5 tot 10 kilometer wandeling:

 • Falke Walkie Light Sok of Falke TK2 Cool
 • Smartwool PHD Ultra Light Crew Sok
 • Bridgedale Lightweight Merino Endurance

Deze wandelsokken zijn te koop bij Bol.com & Bever

Beste wandelsokken voor een meerdaagse trekking of Vierdaagse

Ga je meerdere dagen achter elkaar wandelen bijvoorbeeld voor een trekking, Nijmeegse Vierdaagse, Camino of Inca Trail, dan moeten je wandelsokken ademend en sneldrogend zijn. Kies daarom voor lichte en luchtige wandelsokken. Afhankelijk van je voorkeur kan je voor dunne tot medium dikke wandelsokken kiezen.

Daarnaast wil je op natte dagen regelmatig kunnen wisselen van wandelsokken. We raden daarom sokken aan met merino wol. Deze wollen sokken zijn antibacterieel waardoor ze je voeten langer fris houden en geurtjes niet opnemen. Je kan ze dus meerdere keren tijdens een trekking gebruiken.

De meeste merinowollen wandelsokken bestaan uit verschillende materialen naast het merino wol. Vaak bevatten ze ook een percentage polyamide, polypropyleen, nylon en elastaan.

Naast het materiaal is een lichte demping in de sok aan te raden voor meerdaagse tochten. Aan de hand van het type wandelschoenen dat je draagt kan je een keuze maken tussen lage of hoge sokken.

Beste wandelsokken voor een meerdaagse wandeltocht:

 1. Smartwool PHD Outdoor Medium Crew
 2. Bridgedale Lightweight Merino
 3. Falke TK2 Cool

Deze wandelsokken zijn te koop bij Bol.com & Bever

Beste wandelsokken voor een expeditie

Ga je op expeditie in koude omstandigheden, dan heb je behoefte aan een warme wandelsok met extra demping. Een dikke en stugge wandelsok is in dit geval een goede keuze. Voor een expeditie raden we iets dikkere wandelsokken van merinowol aan.

Onder andere de wandelsokken van Smartwool zijn hiervoor geschikt. Zo is de Smartwool Moutaineering Extra Heavy Crew voor 74 % van merinowol gemaakt in combinatie met nylon en elastaan. Ook heeft deze wandelsok ‘Extra heavy cushion’ voor een heerlijke demping tijdens de lange tochten.

Beste wandelsokken voor een expeditie:

 1. Smartwool Mountaineering Extra Heavy Crew
 2. Bridgedale Endurance Summit
 3. Falke TK4 – Trekking

Expeditie wandelsokken zijn te koop bij Bever

Verschillende wandelsokken voor zomer en winter?

Afhankelijk van hoe snel je koude voeten krijgt en hoe warm je wandelschoenen zijn kan je kiezen voor verschillende wandelsokken in de zomer en in de winter. Voor sommige wandelaars is het niet nodig, anderen weten niet hoe snel ze moeten wisselen.

Speciale verkoelende zomer wandelsokken

In de zomer kies je dan voor iets dunnere en lichtere wandelsokken. Sommige merken hebben speciale verkoelende wandelsokken voor de hete zomers. In bijvoorbeeld de Falke TK2 Cool zitten speciale coolvezels die zorgen voor een optimale ventilatie. Met de Falke TK5 invisible heb je zelfs speciale wandel enkelsokjes die je niet in je schoen ziet zitten.

Extra warme winter wandelsokken

Als je bij webshops zoekt is er niet een duidelijke onderscheiding tussen zomer en winter wandelsokken. Mocht je snel koude voeten hebben, dan kan je kiezen voor iets dikkere wandelsokken tijdens de koude wintermaanden. Let er wel op dat je voldoende ruimte hebt in je wandelschoenen voor warme winter wandelsokken.

Compressie wandelsokken

Compressiesokken winnen aan populariteit de laatste jaren onder wandelaars. Compressie wandelsokken stimuleren de bloedcirculatie in je benen zodat er voldoende zuurstof naar je beenspieren gaat. Een bijkomend voordeel is dat afvalstoffen uit je spieren zo beter worden afgevoerd. Het gevolg is dat je minder snel last hebt van vermoeide benen en spierpijn.

Compressie wandelsokken zijn hoge wandelsokken en zitten om je onderbenen heen. Met een korte wandelbroek ziet het er dus een beetje raar uit. Toch wegen de voordelen op tegen het minder gesoigneerd erbij lopen. Naast minder vermoeide benen en spierpijn tijdens de wandeling, herstel je de dag erna ook sneller en begin je fitter aan je volgende wandeling. Zeker bij een meerdaagse trekking heb je dus veel profijt van compressiekousen.

Ook op het gebied van blessurepreventie kunnen compressiekousen de oplossing zijn. De kans op klachten aan je scheenbeen- en achillesspees worden verminderd door het dragen van compressiesokken.

Compressie wandelsokken zijn te koop bij Bol.com

Waarom goede wandelsokken?

 • Wandelsokken zijn erg belangrijk om voetproblemen te voorkomen. Dit kunnen blaren zijn, maar ook blessures voorkom je met goede wandelsokken.
 • Voor het afvoeren van zweet zijn wandelsokken een belangrijk onderdeel. Sokken zorgen ervoor dat de huid droog blijft, zodat je huid niet gaat schuren met de schoen. Met droge voeten heb je een veel minder grote kans op blaren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld thermokleding, is het voor sokken lastiger om vocht af te voeren naar buiten, want er zit een afgesloten schoen omheen. De sokken moeten dus ook geschikt zijn om het zweet tijdelijk te kunnen opslaan. Wollen sokken hebben deze eigenschap en in combinatie met andere materialen zorgen ze ervoor dat de voeten droog blijven.
 • Op het gebied van schokdemping kan een goede wandelsok een groot deel bijdragen. Zo zijn er wandelsokken met een veerkrachtig voetbed bij de bal van de voet, die zorgt voor extra demping. Uiteraard kan je dit het beste combineren met dempende zooltjes en wandelschoenen met een dempende zool.
 • Wandelsokken zorgen ervoor dat je voeten niet gaan schuiven in je schoenen. Er is altijd ruimte in een wandelschoen en met het dragen van wandelsokken zorg je ervoor dat die ruimtes worden opgevuld. Zorg dus dat je bij het passen van wandelschoenen al de beschikking hebt over je wandelsokken of kijk na het kopen van wandelschoenen of ze beter zitten met dikke of dunne wandelsokken.
 • Een vierde functie van wandelsokken is het warm houden van de voeten. In de zomer moet je juist wegblijven van te warme wandelsokken, maar in de winter zorgt een iets dikkere wandelsok voor warme voeten.

Wat is het beste materiaal voor wandelsokken?

Merinowollen wandelsokken het beste

Merinowol heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het het perfecte materiaal is voor wandelsokken en ook voor wandelshirts en thermokleding:

 • Zacht & comfortabel, zonder te kriebelen
 • Merino wol kan veel transpiratievocht opslaan
 • Ademend
 • Reguleert transpiratievocht
 • Absorbeert nare geurtjes

Katoenen sokken ongeschikt voor wandeling?

Ga niet wandelen met je katoenen sokken. Katoenen sokken zijn geschikt voor de dagelijkse korte loopjes, maar voor een echte wandeling moet je geschikte wandelsokken dragen van een ander materiaal. Katoen droogt langzaam, slijt sneller en behoudt op de lange termijn niet zijn vorm bij intensief gebruik. Zodra het katoen nat wordt van zweet of regen gaat het lubberen, schuren en plakken op de huid, wat de grootste oorzaak is van blaren.

Wat is mijn eigen favoriete wandelsok?

Bij de bovenstaande test hebben we naast eigen ervaringen ook de beoordelingen van andere wandelaars en testen uit wandeltijdschriften meegenomen om tot een eindoordeel voor een top 3 te komen. Maar nu we onderaan het blog zijn beland, ga ik toch ook even mijn eigen ervaring delen.

Toen ik voor het eerst een trekking ging maken kocht ik op advies van de verkoper een aantal Falke TK2 Cool. Een erg fijne stevige wandelsok die niet voor niks met een 8,8 wordt beoordeeld bij Bever. De wandelsokken hebben een goede anatomische vorm met linker en rechtermodel. De wandelsokken worden aangeraden voor een wandeling in warme gebieden. Op het eerste gezicht lijken ze wellicht wat dik hiervoor, maar dit valt alleszins mee. De Coolmax technologie zorgt voor een snelle afvoer van het vocht, zodat je voeten droog blijven.

Lees ook het blog over onze ervaring met de Falke TK2 & klantenservice van Falke

Daarna kwam ik in aanraking met het merk Smartwool. De verkoper raadde mij aan om de Smartwool PHD Ultra Light Crew sok eens te proberen. Ik moet zeggen dat het voor mij de perfecte wandelsokken zijn voor wandelingen van 5 tot 10 kilometer. Ze zitten goed anatomisch gevormd om je voeten en ook na twee jaar zijn de sokken niet versleten. Het merinowol zorgt voor een goede afvoer van transpiratievocht en omdat het vrij dunne sokken zijn zijn ze ideaal voor in de zomer.

Fotocredits: FUTC