Beste wandelrugzak

Met een wandelrugzak neem je voldoende drinken, eten en andere handige spullen mee tijdens je wandeling. Zeker bij een iets langere wandeling is een wandelrugzak essentieel voor je wandeluitrusting. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een wandelrugzak, ook wel dagrugzak of daypack genoemd. In dit blog zoeken we uit wat de beste wandelrugzak is voor wandelaars en geven we je tips voor het kopen van een wandelrugzak.

Beste wandelrugzak

In dit blog bespreken we uitgebreid waar je op moet letten bij het kopen van een wandelrugzak. Maar we kunnen ons voorstellen dat je op dit moment niet de tijd hebt om het hele blog te lezen. Daarom voor de snelle lezer alvast onze top 3 van beste wandelrugzakken. De top 3 is gebaseerd op onze eigen ervaringen, wandelrugzak tests en beoordelingen van andere wandelaars. We zijn in deze top 3 uitgegaan van daypacks voor een eendaagse wandeling met een inhoud van 20 – 35 liter. Verderop in het blog vind je ook tips voor de beste wandelrugzak voor een meerdaagse wandeling of backpackreis. Ook gaan we verder in dit blog per merk in op wat ze beter maakt dan de andere merken.

Top 3 wandelrugzak voor heren

 1. Osprey Stratos 24 / 26 / 34 (24/26/34 liter)
 2. Vaude Bracket Xalps 28 (28 liter)
 3. Orlieb Atrack CR 25L (25 liter)

Top 3 dames wandelrugzak

 1. Osprey Tempest 20 of 30 (20/30 liter)
 2. Deuter Futura 24 of 28 SL (24/28 liter)
 3. Ortlieb Atrack ST 34L (34 liter)

Wandelrugzak kopen tips

Hoe groot moet je wandelrugzak zijn?

Bij het kopen van een wandelrugzak zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk om te bepalen voor welke activiteit je de wandelrugzak gaat gebruiken. Zo is de wandelrugzak die je gebruikt voor de camino naar Santiago de Compostella anders dan een rugzak voor de Nijmeegse vierdaagse en voor een dagwandeling. Vaak bepaald het formaat van de rugzak ook hoeveel je meeneemt, want hoe kleiner de rugzak hoe minder je mee kan nemen.

De volgende inhoud volumes kan je aanhouden per type wandeling:

 • Tot 20 liter
  Dit zijn kleine rugzakken. Perfect voor een flesje drinken en wat eten. Het is de ideale rugzak als je maar een paar uur gaat wandelen en relatief weinig nodig hebt.
 • 20 – 35 liter
  Een tas van 20 tot 35 liter is de ideale dagrugzak of daypack. Je kan deze gebruiken voor een dagje wandelen of als rugzak die je naast je grote backpack meeneemt tijdens het backpacken. Je gebruikt deze rugzak dan voor een trekking van enkele dagen en laat je grote backpack in het hostel of hotel achter. In de rugzak kan je voldoende kwijt en meestal hebben ze aan de zijkant ook nog vakken, voor het snel wegstoppen van een drinkfles.
  Perfecte rugzak voor de Inca Trail en al die andere trekkings die je in het buitenland kan maken. Slaapspullen zijn vaak daar al geregeld en hoef je zelf niet mee te dragen.
 • 35 – 55 liter
  Te groot voor een dagrugzak. Maar als je een weekend of tot vier dagen gaat wandelen met redelijk wat reserve kleding en andere spullen, dan heeft deze rugzak een goed formaat. Ook als je bijvoorbeeld zelf eten moet meenemen naast kleding, dan is 55 liter een goed formaat waarbij je wel moet beseffen dat je al flink wat gewicht op je rug meedraagt als je deze volpropt.
 • Meer dan 55 liter
  Een rugzak van 55 liter of meer is vooral geschikt om mee te reizen en backpacken. Je kunt er alles in kwijt voor een lange reis, maar om te wandelen is dit type rugzak voor de meeste mensen te groot. Uiteraard is dat per persoon verschillend, want voor een Pacific Crest Trail, andere lange wandeltocht (meer dan 10 dagen) of kampeertocht hebben de meeste wandelaars een rugzak die 55+ liter is, maar daar gaat dan ook een tent, slaapzak, slaapmatje en meerdere drinkflessen mee.
 • Meer dan 75 liter
  De 75 liter backpacks zijn met name geschikt voor expedities en militairen. Je kan vrijwel alles meenemen wat je nodig hebt, maar moet wel bereid zijn om met flink wat gewicht op je rug te lopen. Mensen die langer op reis gaan voor het eerst hebben al snel het idee dat ze een zo groot mogelijke backpack moeten kopen, maar naast je daypack neem je dan al snel te veel kilo’s mee.

In het kort…

 • Dagwandeling – Tot 35 liter
 • Inca Trail – Daypack tot 35 liter (i.c.m. porter)
 • Meerdaagse wandeling zonder kamperen – 35 tot 55 liter
 • Huttentocht – 35 tot 55 liter
 • Camino – 35 tot 45 liter
 • Trektocht met kamperen – 55 – 65 liter
 • Backpackreis – Vanaf 55 liter
 • Expeditie – Meer dan 75 liter

Comfortabele schouder- en heupbanden

Ga voor een dagrugzak die in ieder geval aanpasbare schouder- en heupbanden heeft. Bij een dagrugzak draag je het meeste gewicht via de schouderbanden, terwijl de heupbanden vooral voorkomen dat de rugzak op zijn plek blijft. Bij de grotere wandelrugzakken zorgt de heupband ook voor het dragen van het gewicht van de rugzak op de heupen.

Een aantal merken hebben erg comfortabele schouderbanden met mesh en zachtere kussentjes voor extra comfort. Het mesh zorgt ervoor dat de schouderbanden ventileren.

Comfortabel ventilerend rugpand

Het rugpand, oftewel de achterkant van de rugzak, is één van de belangrijkste aspecten van een goede wandelrugzak. Het rugpand staat direct in verbinding met je rug en het is dus belangrijk dat deze goed aansluit op je rug en comfortabel zit, zonder irriterende drukpunten. Met een verstelbaar rugpand kan je deze ook nog perfect aanpassen aan de lengte van je rug, dit is meestal pas mogelijk bij 35+ liter rugzakken.

Het comfort van een wandelrugzak wordt voor een deel ook bepaald door het ventilerend vermogen van het rugpand. De merken hebben hiervoor verschillende oplossingen bedacht. Zo heb je wandelrugzakken met een open holle ruimte tussen rug en rugzak dankzij een rugpand van mesh gaas. Andere rugzakken proberen weer op andere manieren een afstand te creëren tussen de rug en het rugpand zodat er minder raakvlakken zijn tussen rug en rugzak. De technieken worden steeds beter, maar voorkomen uiteraard niet dat je in de meeste gevallen nog steeds flink zal zweten op je rug tijdens een wandeling bij warme temperaturen. Dat het al veel comfortabeler is dan lopen met een rugzak direct op de huid dat is zeker waar.

Met of zonder borstband?

De meeste wandelrugzakken hebben ook een borstband. Dit is het dunne bandje dat je bij je borst kan vastklikken. Voordeel van het dragen vaan een wandelrugzak met borstband is dat deze ervoor zorgt dat je wandelrugzak beter op zijn plek blijft zitten en het gewicht dus meer tegen je rug aanhoudt. Bij een aantal rugzakken kan je de borstband in hoogte verstellen, zodat je deze perfect kan aanpassen aan de lengte van je borst.

Waterdichte wandelrugzak of regenhoes?

De betere wandelrugzakken zijn waterafstotend. Dit is echt ook wel een vereiste als je gaat wandelen met een rugzak, of dat dit nou in Nederland is of ergens anders ter wereld. Bij slechte weersomstandigheden wil je de eerste regendruppels of lichte regen kunnen doorstaan, zonder direct naar een regenhoes te hoeven grijpen.

Waterafstotend wil echter niet zeggen dat de rugzak volledig waterdicht is. Lichte regen kan de rugzak prima aan en houdt je kleding droog, maar bij een grotere regenbui is een goede regenhoes noodzaak. Bij veel wandelrugzakken zit er standaard een regenhoes bij, die in een apart compartiment onderin compact kan worden opgeborgen. Zit er geen regenhoes bij de rugzak, dan kan je deze in de meeste gevallen wel los bijbestellen.

Speciale dames wandelrugzak en heren wandelrugzak

Voor dames zijn er speciale wandelrugzakken ontworpen. Bij het ontwerpen van deze rugzakken is rekening gehouden met de vrouwelijke anatomie. Zo hebben de meeste vrouwen smallere schouders, is de rug korter en zijn de heupen juist weer breder dan bij mannen. Ook met de borsten wordt rekening gehouden, zodat de schouderbanden hier niet overheen komen of er tegenaan schuren.

Dames – Smallere vorm

Een dames wandelrugzak heeft daarom een smalle vorm. Vrouwen wiegen vaak met de heupen tijdens het lopen. Met een smallere rugzak wordt voorkomen dat je uit balans raakt bij het wandelen op een ongelijke ondergrond.

Dames – Kleiner harnas

De schouderbanden zitten dichter bij elkaar, waardoor de rugzak minder snel van je schouders zal afglijden. Omdat de schouderbanden smaller zijn, wordt ook het schuren bij de onderarmen en langs de borst voorkomen.

Dames – Roterende schouderbanden

Een aantal merken met damesrugzakken heeft roterende schouderbanden, deze S-vormige schouderbanden zorgen dat de rugzak veel comfortabeler zit bij de borst. Omdat je de hoek van de schouderbanden kan aanpassen, zit de rugzak veel comfortabeler.

Dames – Korter en verstelbaar rugpaneel

Het rugpaneel is bij vrouwen korter en ook de rugzak zelf is vaak iets kleiner in de lengte. Dit sluit aan op de kortere ruglengte van de meeste vrouwen en voorkomt dat de rugzak te laag op je rug zit, waardoor deze niet meer op je heupen steunt.

Kies voor een wandelrugzak met een verstelbaar rugpaneel, zodat je het rugpand perfect kan afstemmen op de lengte van je rug.

Dames – Anatomisch gevormde en verstelbare heupgordel

Een wandelrugzak moet steun vinden op de heupen. Bij een speciale dames wandelrugzak is de heupgordel van de wandelrugzak perfect afgestemd op de heupen van de vrouw. Deze voorkomt dat je de rugzak te veel met je schouders gaat dragen, waardoor je last krijgt van je rug en sneller vermoeid zal zijn.

Een rugzak met een verstelbare heupgordel zorgt ervoor dat je deze precies kan aanpassen voor jouw heupen. Heb je iets grotere heupen dan kan je perfect de hoek instellen waaronder je de heupgordel op je heupen wilt laten rusten.

Beste indeling voor een wandelrugzak

De indeling van je rugzak bepaald onder meer hoeveel je mee kan nemen en hoe eenvoudig je er bij kan. Heb je een wandelrugzak met één groot vak en een koord aan de bovenkant, dan liggen je spullen al snel door elkaar in de rugzak en kan je er lastig bij. Een rugzak met een rits rond het hele vak is handiger om ook bij de spullen te kunnen die onderin de rugzak liggen.

Daarnaast is er nog de vraag hoe je het beste het gewicht kan verdelen in de rugzak, daar gaan we verder in dit blog op in.

Hoeveel vakken heeft je wandelrugzak nodig?

Er is geen vaste regel voor hoeveel vakken je rugzak moet hebben, maar het is wel een feit dat je een rugzak met meerdere vakken beter kan indelen en je spullen beter bereikbaar blijven. Maak hier wel een goed systeem voor aan in je hoofd, want het kan er ook voor zorgen dat je regelmatig je spullen kwijt bent in dat ene vakje waar je niet meer aan denkt.

Met kleine vakken kan je sleutels, smartphone, portemonnee en wandelkaarten snel pakken indien nodig. Ook een verdeling van de hoofdvakken kan een voordeel bieden als je spullen wilt scheiden. Bijvoorbeeld fotocamera in het ene vak en eten in het andere vak. Denk er ook aan dat je een fotocamera kan dragen met een camera strap, je kan dan sneller bij de camera, dan dat deze in de rugzak zit.

Let wel op, want bij sommige extra kleine vakjes nemen de vakken weer ruimte in in de hoofdvakken. Reken je dus niet altijd rijk met extra vakken, want de ruimte om iets op te bergen moet ergens anders in de rugzak vandaan gehaald worden.

Volumevergroter wandelrugzak voor een variabele inhoud

Ideaal zijn de wandelrugzakken waarbij je met een rits of een ‘slurf’ de inhoud kan vergroten. Ik vind dit met name tijdens het backpacken/reizen handig als ik mijn daypack een paar dagen moet gebruiken als rugzak voor een trekking. Je kan dan net even dat extra vest, trui en broek meenemen of je jas opbergen als het warmer wordt. Ik raad wel aan om tijdens het inpakken van je rugzak niet te vergroten, zodat je later dit extra volume kan gebruiken tijdens je reis.

Speciale drinkrugzak?

Een wandelrugzak met waterzak zorgt ervoor dat je eenvoudig kan drinken middels een rietje bij je schouderbanden. Je drinkt over het algemeen meer, wat goed is voor het op peil houden van je vochtbalans tijdens het wandelen.

De wandelrugzakken met drinksysteem hebben een speciaal vak aan de binnenkant van het rugpand. Dit vak heeft een lusje waaraan je de drinkzak kan hangen. Ook heeft de rugzak een opening, waardoor je het slangetje naar buiten kan laten. Afhankelijk van het type wandeling moet je bepalen

De voordelen van een wandelrugzak met drinksysteem

 • Geen losse waterflessen meer meenemen.
 • Je kan eenvoudiger bij je water, waardoor je meer zal drinken tijdens het wandelen.
 • Het gewicht van de rugzak wordt beter verdeeld met een waterzak. De waterzak zit dicht tegen je rug aan, waardoor het gewicht van het water op de perfecte plek zit om te dragen. Ook blijft het gewicht gelijk verdeeld, wat bij bijvoorbeeld twee waterflessen niet het geval is als de ene voller is dan de andere.

Mesh zakken aan de zijkant voor waterfles en bidon

Je waterfles of bidon meenemen in je wandelrugzak bevordert het drinken niet. Veel wandelrugzakken hebben daarom mesh vakken aan de zijkant van de rugzak waarin een waterfles of bidon past. Ze houden de fles strak tegen de rugzak aan, zodat deze er niet uitvalt en je er eenvoudig bij kan.

Maximale gewicht van de wandelrugzak met inhoud?

Uiteraard kunnen de rugzakken zelf aardig wat gewicht verdragen, maar wat is nou een goede vuistregel om te hanteren bij het bepalen van het maximale gewicht dat je in je rugzak moet stoppen? Over het algemeen wordt de vuistregel gehanteerd dat het gewicht van een gevulde rugzak bij een volwassene maximaal 20 % van het lichaamsgewicht weegt. Voor kinderen is dit maar 10 %, want zij hebben minder spieropbouw dan volwassenen. Twee voorbeelden:

 • Volwassene weegt 75 kilo – Rugzakgewicht van maximaal 15 kilo
 • Kind van tien jaar weegt 35 kiloRugzakgewicht van maximaal 3,5 kilo

Gewicht verdelen in je wandelrugzak

Naast het bepalen van het maximale gewicht dat je meeneemt in je rugzak, is ook de verdeling van het gewicht in de rugzak van groot belang om comfortabel te wandelen. Voor zware spullen geldt dat je deze het beste zo dicht mogelijk tegen je rug en bij je heupen kan dragen. Zo steunt het gewicht vooral op de heupen en voorkom je dat de rugzak te veel gaat hangen aan je rug.

Daarnaast moet je rekening houden met welke spullen je vaak nodig hebt en welke spullen je minder vaak gebruikt. Spullen die je vaak nodig hebt kan je het beste bovenin de rugzak leggen of in vakjes waar je snel bij kan.

Overweeg ook goed bij het meenemen van spullen of je ze daadwerkelijk denkt te gaan gebruiken. Een poncho of regenjack is wellicht noodzakelijk in de herfst, maar op een zomerse dag ga je deze niet gebruiken. De beste manier om comfortabel met je rugzak te lopen is het besparen van gewicht. Ben dus kritisch op wat je wel en niet meeneemt tijdens je wandeling.

De beste eigenschappen van een wandelrugzak per merk

Beste Osprey wandelrugzak

Beste Osprey Wandelrugzak
Osprey Stratos rugzak

Osprey is één van de beste merken als het om wandelrugzakken, daypacks en backpacks gaat. De kwaliteit van de rugzakken ligt hoog en je hebt er vele jaren plezier van, omdat de rugzakken van duurzame materialen gemaakt is.

Voor heren raden wij de Osprey Stratos rugzakken aan en voor dames de Osprey Tempest. Bij beide rugzakken heb je keuze uit een kleine of grote inhoud. De compacte rugzakken worden gekenmerkt door het lichtgewicht en ventilerende materiaal. In de verschillende vakken en vakjes kan je alles kwijt wat je op je dagwandeling wilt meenemen. Via de rits aan de voorkant kan je snel een jas pakken of juist opbergen. Ook is er ruimte voor een drinksysteem.

Je rug wordt goed geventileerd door het AirScape rugventilatie systeem.

De Stratos wordt standaard geleverd met regenhoes, dit is bij de Tempest niet het geval.

Osprey rugzakken zijn te koop bij Bol.com & Bever

Beste Ortlieb wandelrugzak

Ortlieb staat bekend om haar wandelrugzakken en fietsrugzakken van hoge kwaliteit. De rugzakken van Ortlieb zijn waterdicht (IP67 gecertificeerd) en kunnen daarom zonder extra regenhoes een harde regenbui doorstaan.

Onze absolute favoriet is de Ortlieb Atrack CR rugzak. Met vier binnenvakken zijn jullie spullen goed te sorteren in de rugzak. Je krijgt toegang tot de rugzak vanaf de binnenkant, zodat er nooit ongewenst iemand in je rugzak kan grijpen. Een ideale eigenschap als je de rugzak als daypack gebruikt in Zuid Amerika en Azië. Met een verstelbare traploze rugpand kan je de perfecte ruglengte instellen. Ook heeft het rugpand mesh gaas voor extra ventilatie op de rug. De schouderbanden zijn naar wens in te stellen en heupband zorgt ervoor dat de rugzak dicht tegen je rug aan zit. Aan de zijkant zitten twee gaaszakken waar je een bidon of waterfles in kwijt kan. Ook biedt de rugzak de mogelijkheid om een drinksysteem te integreren. Nadeel van de Ortlieb Atrack is dat er geen kleinere vakjes zijn voor het opbergen van accessoires.

Beste Quechua wandelrugzak van Decathlon

Of toch een wandelrugzak van de Decathlon? Decathlon is goedkoop, toch wil dit niet zeggen dat goedkoop ook duurkoop is. In het verleden hebben we al regelmatig wandelshirts, wandelbroeken en wandelschoenen van Decathlon getest en de kwaliteit is in de meeste gevallen dik in orde. Ook bij de wandelrugzakken zie je het Decathlon huismerk Quechua niet voor niets regelmatig om de schouders van een wandelaar hangen. Het merk heeft dan ook een goede reputatie als het om outdoor artikelen gaat.

Zo krijgt de Quechua MH500, die ontworpen is voor bergwandelen, in de meeste gevallen tussen de vier en de vijf sterren. Ook de Quechua Escape wordt met een gemiddelde beoordeling van 4,6 sterren erg goed beoordeeld. Beide rugzakken zijn afhankelijk van de inhoud te koop vanaf 39,99 euro.

De Quechua rugzakken zijn exclusief te koop bij Decathlon