Beste wandeljas

Of je nu gaat wandelen in het bos of een intensieve hike in de bergen maakt, een goede wandeljas beschermd je tegen de elementen der natuur. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een wandeljas?

In dit blog geven we je tips voor het kiezen van de beste wandeljas. We kijken naar de verschillen en geven aan welk wandeljack voor jouw situatie het beste is. Of je nu de camino naar Santiago de Compostella gaat lopen, de Inca Trail in Peru of gewoon thuis de hond gaat uitlaten, voor iedere wandeling is er de perfecte wandeljas. Het is namelijk niet zo dat er één jas de beste is voor alle soorten wandelingen, vanwege de verschillende weersomstandigheden is er ook een erg divers aanbod van wandeljassen die je beschermen tegen bepaalde omstandigheden.

De beste wandeljas per weertype

Een wandeljas is nooit geschikt voor alle weertypes. De verschillende omstandigheden vereisen ieder een ander type uitrusting om je te beschermen. Vraag je dus van tevoren af waarvoor je de jas wilt gebruiken? Maak hierbij een opsomming van de volgende weersomstandigheden:

  • Regen
  • Wind
  • Temperatuur

Maar wanneer kies je nou voor welke wandeljas? Later gaan we in op de kenmerken en verschillen per type wandeljas.

Koud & regen, welke wandeljas?

Bij koud en nat weer, is het belangrijkste dat de jas waterdicht is en warmte biedt. Het beste is bij dit weer een 3-in-1-jas of hardshell wandeljas als derde laag in het drie-lagen-systeem. De waterdichtheid is bij deze jassen hoog en bij de 3-in-1-jas heb je een goede isolatie die je lichaam warm houdt met een inritsbare voering.

Warm & regen, welke wandeljas?

Is het warm en nat? Dan is het belangrijkste dat je droog blijft. Je kan dan kiezen om voor de tijdelijke noodhulp te kiezen in de vorm van een poncho. Maar de meest gekozen optie is om een hardshell wandeljas te kiezen die wind- en waterdicht is. Zorg wel dat deze vanwege het warme weer ook goed ademend is en/of beschikt over ventilatieritsen.

Belangrijkste benodigde eigenschappen: Waterdicht / Winddicht / Ademend / Lage isolatie

Warm & droog, welke wandeljas?

Bij warm en droog weer, kan je het beste kiezen voor een softshell wandeljas of windstopper. Dit zijn goed ademende wandeljassen die voldoende winddicht zijn om je te beschermen.

Koud & droog, welke wandeljas?

Afhankelijk van hoe koud het is, kan je in dit geval het beste kiezen voor een gevoerde jas, donsjas, windstopper, softshell wandeljas of bodywarmer.

Onvoorspelbaar weer?

Soms weet je gewoon niet wat je kan verwachten? Bijvoorbeeld in een land waar het weer snel om kan slaan. Een 3-in-1 jas zorgt ervoor dat je alle kanten op kan. Of het nu warm, koud, nat of droog is, met een 3-in-1-jas heb je een water- en winddichte jas waarmee je ook de isolatiewarmte kan aanpassen aan de buitentemperatuur. Geen regen, maar wel wat frisser? Dan gebruik je alleen de binnenste jas. Je bespaart met een 3-in-1-jas ook nog eens veel ruimte in je rugzak.

Wat is de waterkolom van een wandeljas?

De waterkolom bepaald hoe waterdicht jouw wandeljas is. Het getal staat voor de druk waartegen de jas bestand is voordat er water doorheen druppelt. Hoe hoger de waterkolom, hoe waterdichter het materiaal is. Vanaf 1500 mm. wordt een jas als waterdicht beschouwd, dit minimum is vaak echter niet genoeg, omdat je ook factoren als bewegen en de druk van een rugzak moet meewegen. De beste waterdichte wandeljassen van Gore-Tex en eVent hebben een waterkolom van rond de 28.000 tot 30.000 mm. Vanaf 10.000 mm. is een wandeljas echter goed waterdicht, dus die extreme hoge waterkolommen zijn vooral nodig bij hevige regen en sneeuwval.

Welke waterkolom heb ik nodig voor mijn wandeljas?

  • 0-1300 mm. – Niet waterdichte wandeljas
  • 1300 – 5.000 mm. – Waterbestendige wandeljas die je beschermt tegen lichte regen en sneeuw. Let op, want een wandeljas met een waterkolom van 1300 t/m 5000 mm. is niet geschikt om te dragen in combinatie met een wandelrugzak.
  • 5000 – 10.000 mm. – Een wandeljas met deze waterkolom is waterdicht bij lichte regen en sneeuw, bestand tegen lichte druk. Een goede wandeljas voor korte, dagelijkse wandelingen.
  • 10.000 – 15.000 mm. – Deze wandeljassen zijn waterdicht bij gemiddelde regenbuien en sneeuwval, bestand tegen iets meer druk en daarom geschikt voor langere wandelingen met een lichte dagrugzak.
  • 15.000 – 20.000 mm. – Waterdichte wandeljas bij hevige regen en natte sneeuw. Bestand tegen hoge druk en wrijving, waardoor het mogelijk is om een zware rugzak te dragen zonder dat er water doorlekt. Beste wandeljas voor lange wandelingen met een zware rugzak (backpack).
  • +20.000 mm. – Waterdichte jas bij hevige regen en sneeuwval. Bestand tegen zeer hoge druk en wrijving van een zeer zware wandelrugzak. Deze waterkolom zie je vaak bij wandeljassen met een ademend membraan, bijv. Gore-Tex. De ideale wandeljas voor langere backpacktrips en trektochten met zware bepakking.

Volledig waterdichte wandeljas of ademende wandeljas? Wat is Gore-Tex?

De keuze tussen een waterdichte of ademende wandeljas is vooral de keuze tussen een softshell of hardshell jas. Hardshell jassen zijn waterdicht, maar een stuk minder ademend dan softshell jassen, die weer minder goed tegen de regen beschermen.

Membraan of coating?

  • Membraan: Membraan is een dunne waterdichte laag, met kleine poriën waaruit het zweet naar buiten afgevoerd kan worden. Het is water- en winddicht en ademend tegelijk. Een voorbeeld van een membraan is Gore-Tex.
  • Coating: Coating is een dun vernislaagje dat aan de binnenkant van de buitenstof kan worden aangebracht. Hierdoor is de wandeljas ook water- en winddicht en ademend, maar een coating is minder slijtvast en zal dus meermaals herhaald moeten worden om de jas waterdicht te houden. Voorbeeld van een coatings zijn Texapore en DryVent.

Wat is Gore-Tex?

Als je een wandeljas gaat kopen zal je bij veel verschillende merken de term Gore-Tex voorbij zien komen. Maar wat is Gore-Tex? Gore-Tex is een membraan dat winddicht, waterdicht en ademend is. Wandeljassen met het Gore-Tex membraan zorgen er dus voor dat je bescherming krijgt tegen de wind en regen, maar tegelijkertijd minder gaat zweten, omdat de jassen wel ademend zijn. Er zijn verschillende soorten Gore-Tex die verschillen in kwaliteit. Gore-Tex Pro is het beste en biedt bescherming bij ruige activiteiten onder extreme omstandigheden.

Beste Gore-Tex jas

Als je op zoek bent naar een Gore-Tex jas, dan komen deze Gore-Tex jassen als beste uit de test voor wandelingen in de regen. Let op, de jassen zijn echt de top van de top en daar hangt uiteraard een prijskaartje aan.

  • Patagonia Frozen Range ParkaTweelaags Gore-Tex parka met warme isolatie van gerecycled dons voor extra warmte.
  • Arc’teryx Beta AR Hardshell – Een water- en winddichte isolerende wandeljas van dons en synthetisch materiaal.
  • Haglöfs Spitz HardshellVoorzien van Gore-Tex Pro, daarom een wandeljas die tegen een stootje kan, waterdicht en ademend is.
  • Sprayway Torridon – Hardshell jas met 3 laags Gore Tex.

Deze Gore-Tex jassen zijn te koop bij Bever & Bol.com

Softshell of hardshell? Wat is het verschil?

Wat is hardshell?

Een hardshell jas beschermt je tegen iedere regenbui of storm. Hardshell jassen zijn volledig wind- en waterdicht. Veelal worden materialen als Goretex en Dermizax gebruikt om de jassen waterdicht te maken en ademend. De meeste hardshell jassen hebben geen zachte voering aan de binnenkant, onder koude omstandigheden draag je deze jassen dan ook met het 3 lagen systeem in combinatie met bijvoorbeeld een wandelshirt en warm wandeljack.

Wat is softshell?

Een softshell-jas is een goede jas als het weer iets rustiger is. Een softshell jas beschermt je tegen wind en een lichte regenbui, maar is niet volledig water- en winddicht. Omdat de jas niet volledig water- en winddicht is ademt deze beter en wordt transpiratievocht dus beter naar buiten afgevoerd dan bij een hardshell jas. Daarnaast is de jas gemaakt van soepeler en elastischer materiaal, waardoor deze vaak net even iets fijner zit en modieuzer is dan een hardshell wandeljas.

Softshell of hardshell?

  • Bij een stevige regenbui of harde wind kies je voor een hardshell jas.
  • Bij geen of lichte regen biedt een softshell jas voldoende bescherming.

3-in-1 jas

Een 3-in-1-jas is een combinatie van twee jassen die je kan samenvoegen tot één jas. Beide jassen kan je ook apart dragen. Rits je de jassen aan elkaar, dan is de jas warmer en wordt je beschermd tegen de elementen. Een 3-in-1-jas is een goede jas voor wandelaars omdat je de jas tijdens alle seizoenen kan dragen. Erg handig als het weer onvoorspelbaar is.

Een 3-in-1-jas bestaat uit een waterdichte, ademende buitenjas, ook wel de shell genoemd en een fleece-jas die je eronder kan dragen. Omdat je ze ook apart kan dragen, heb je dus in totaal drie verschillende jassen.

Wandeljas met capuchon of zonder capuchon?

Een vaste of afneembare capuchon houdt je hoofd en nek droog bij een regenbui of andere neerslag. Verwacht je regelmatig een regenbui tijdens je wandeltocht, dan is een wandeljas met een vaste kap aan te raden uiteraard. Let bij het kopen van een wandeljas met capuchon op dat deze zijn vorm behoudt tijdens het dragen en verstelbaar is zodat de capuchon niet over je ogen zakt.

Een afneembare capuchon geeft je jas een iets modieuzere uitstraling. Als het niet regent rol je de capuchon op en berg je deze op in je wandelrugzak.

Wandeljas met kraag of zonder kraag

Ook de kraag verschilt per wandeljas. Een wandeljas met een hoge kraag beschermt je nek tegen regen en wind. Daarnaast koel je er minder snel door af.

Andere verschillen tussen wandeljassen

Kwaliteit rits of stormflap

Let er ook op dat de rits waterdicht is en anders een stormflap heeft, waarmee je water en wind buiten houdt.

Ook zijn er jassen met een tweewegrits, waarmee je de rits dus van boven en onder kan openen. Dit geeft je meer bewegingsvrijheid en een snellere toegang tot zakken in je wandelbroek of wandeljack.

Ventilatieritsen / Pitzips

Ventilatieritsen onder de armen van een hardshelljas zorgen ervoor dat transpiratievocht sneller kan worden afgevoerd en de jas sneller opdroogt. Hardshell jassen zijn ademend, maar een stuk minder ademend dan een softshell jas. Met ventilatieritsen, ook wel pitzips genoemd, zorg je dat de hardshell jassen beter ventileren.

Aantal zakken

Natuurlijk kan je veel van je spullen dragen in een wandelrugzak, maar waardevolle spullen en dingen waar je snel bij wilt kunnen draag je meestal in je jas. Een wandeljas met voldoende zakken is dan erg handig. Bekijk bij het kiezen van een wandeljas dus goed naar het aantal zakken en waar deze zich bevinden op de jas. Ook is het belangrijk of je de zakken kan afsluiten met een rits en of de zakken bereikbaar blijven als je een rugzak draagt.

Zichtbaarheid

Wandel je regelmatig s’avonds als het buiten donker is? Kies dan voor een jas in een felle opvallende kleur of een jas met reflecterende elementen. Zijn deze niet aanwezig, dan kan je uiteraard ook een reflecterend hesje over je wandeljas heen dragen voor extra zichtbaarheid in het donker.

Beste wandeljas merken

Er zijn meer dan 100 merken die wandeljassen maken, dus we kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet. Toch zijn er een aantal merken die boven het maaiveld uitsteken als het gaat om bescherming tegen extreme omstandigheden, ademend en wind- en waterdichtheid. We bespreken dan ook een aantal van de merken die volgens ons tot de beste wandeljas merken horen op dit moment, per merk bespreken we de beste softshell wandeljas en beste hardshell wandeljas die ze hebben ontwikkeld.

Beste Mammut wandeljassen

Al vele jaren maakt Mammut wandeljassen geschikt voor de meest extreme omstandigheden. De jassen van Mammut staan dan ook hoog in onze lijst met beste wandeljassen. De Mammut Meron HS jas is de meest beschermende wandeljas van Mammut, geschikt voor in de bergen en andere veeleisende omstandigheden. De 3-laags Gore-Tex Pro biedt bescherming tegen extreme weersomstandigheden en zorgt ervoor dat de jas lang meegaat. Maar ook de goed geïsoleerde Mammut Meron IN jas geeft de perfecte bescherming voor bergbeklimmers.

Ga je wandelen onder minder extreme omstandigheden? De Mammut Convey 3-in-1 jas is geschikt voor verschillende weeromstandigheden.

Mammut heeft jassen voor ieder seizoen. Het merk heeft 3-in-1 jassen, donsjassen en hardshells zodat er altijd wel een geschikte jas voor jouw wandelactiviteiten tussenzit.

Beste The North Face jassen

The North Face is één van de grootste outdoor merken met een collectie outdoor jassen in verschillende prijsklassen. Er zit altijd wel een The North Face jas bij die geschikt is voor de omstandigheden waarbij jij gaat wandelen.

  • Ga je in de regen wandelen dan is de beste The North Face wandeljas de The North Face Triclimate jas. Dankzij de speciale DryVent-technologie blijf je droog met deze jas.
  • Wil je de ultieme jas hebben die tijdens het wandelen beschermd tegen de kou en toch zeer ademend is, dan is de The North Face Castleview 50/50 Down-jas de perfecte jas.

Beste Arc’teryx jassen

Het merk Arc’teryx maakt naast functionele wandeljassen, ook heel stijlvolle wandeljassen. Voor ieder type wandeling heeft Arc’teryx een bijpassende jas. De meest veeleisende wandeljassen hebben een Gore-Tex membraan voor de beste waterdichtheid in combinatie met ademend vermogen.

Fotocredits: Patrick Hendry