Beste wandelgids

Ben je op zoek de beste wandelgids voor het uitstippelen van jouw route en het opdoen van de nodige inspiratie voor jouw volgende wandeltocht? Wij zochten uit wat de beste wandelgids van dit moment is.

Het eerste wat opviel was dat veel wandelgidsen allang niet meer als doel hebben om jou een bepaalde route te laten lopen en wat achtergrond informatie te geven. De wandelgids van tegenwoordig is rijk geïllustreerd, heeft vaak een bepaald thema en steeds vaker gaat het om wandelingen op nog onbekende paden. Regelmatig zijn het pakkende verhalen die je in één ruk doorleest, ook als de wandeling nog niet de volgende dag op de planning staat. Ze zijn een geweldige inspiratiebron geworden voor het ontdekken van nieuwe wandeltochten. Ook zijn ze iets groter, waardoor ze niet altijd even geschikt zijn om mee te nemen tijdens het wandelen. Lees dus goed of het om een compacte wandelgids gaat of een boek.

Met medewerking van verschillende uitgeverijen ontvingen we de beste wandelgidsen over Nederland en Europa.

We hebben de wandelgidsen als volgt ingedeeld:

Beste wandelgids Nederland

Compacte wandelgids (16,6 x 11,5 x 0,7 cm)

De mooiste Netwerkwandelingen

Ben je op zoek naar een wandelgids met meerde wandelroutes in een gebied of streek? De wandelgidsen van ‘De Mooiste Netwerkwandelingen’ bevatten vijftien wandelingen van tussen de vijf en twintig kilometer in een Nederlandse regio.

De Mooiste Netwerkwandelingen in het kort

  • 15 wandelingen, zoveel mogelijk over gras en onverharde paden.
  • Uitsluitend routes uit gemarkeerde wandelnetwerken
  • Topografische routekaarten
  • Veel aandacht voor achtergrondinformatie, historie, cultuur, natuur en culinair genieten.
  • In beeld gebracht met landschapsfoto’s & historische illustraties
  • Downloadbare GPS-tracks voor je wandelnavigatie

De Mooiste Netwerkwandelingen wandelgids zorgt ervoor dat jij de mooiste wandelroutes in een bepaald gebied krijgt voorgeschoteld over met name onverharde paden. Een fijne compacte wandelgids die je zo in je binnenzak meeneemt tijdens het wandelen.

Iedere wandelroute heeft een zeer gedetailleerde kaart, toont het begin en eindpunt, de lengte, het percentage onverharde paden, ideale tijd van het jaar, of honden zijn toegestaan, bereikbaarheid per openbaar vervoer en de aan te raden horeca nabij het wandelpad. Ook wordt iedere route beschreven aan de hand van keuzepunten (knooppunten) die je kan volgen.

Bij iedere route worden een aantal interessante bezienswaardigheden en plaatsen beschreven met interessante weetjes.

Recensie

De Mooiste Wandelnetwerken is een mooie wandelgids serie voor de wandelaar, maar zeker ook voor wie meer wilt weten van de geschiedenis in een bepaalde regio. Het handformaat zorgt ervoor dat je de wandelgids eenvoudig meeneemt en door de duidelijke kaarten met legenda is het volgen van de juiste wandelroute een koud kunstje.

De Mooiste Netwerkwandelingen wandelgidsen zijn te koop bij Bol.com


Wandelgids (21 x 13 x 1,4 cm.)

Roots wandelgidsen

Roots Wandelmagazine heeft ook een aantal wandelgidsen uitgebracht ieder met een speciaal thema. Wij ontvingen de ‘Roots wandelgids – De mooiste Landgoed wandelingen van Nederland’ met als thema landgoederen en buitenplaatsen in Nederland, maar je hebt ook Roots wandelgidsen met als thema vlinders & vogels, langs het water, boswandelingen en het langste natuurpad van Nederland.

Roots wandelgids – De Mooiste Landgoed Wandelingen van Nederland

De wandelgids bevat 16 landgoed wandelingen van tussen de 11 en 24 kilometer door heel Nederland, waarvan de meeste wandelingen zich in het midden van het land bevinden. Daarnaast zijn er nog vier kortere natuurommetjes van maximaal vijf kilometer en is er tussendoor in verschillende hoofdstukken aandacht voor de natuur, zo worden de landgoedvogels, stinsenplanten, muurbewoners, zoogdieren, bomen & struiken en kleine dieren uitgebreid beschreven. In het laatste hoofdstuk worden de 11 mooiste buitenplaatsen in Nederland beschreven.

Roots wandelgidsen zijn te koop bij Bol.com


Boek (22,1 x 16,9 x 2,1 cm)

Amsterdam door! – Floor van Spaendonck & Gijs Stork
Wandelen met een frisse blik op de stad

In het boek ‘Amsterdam door’ nemen Floor en Gijs je mee tijdens hun wandelingen door Amsterdam. Ze delen hun negen favoriete wandelingen door onze hoofdstad en behandelen daarnaast nog zeven thema’s die de moeite waard zijn om ook te bezoeken in Amsterdam. Zo worden onder meer de architectuur, bekende misdaadplekken, begraafplaatsen, ambachten, kunst en parken & tuinen besproken en met foto’s en illustraties van Jan Rothuizen prachtig weergegeven.

Het doel van Gijs & Floor is om een frisse blik te geven op de stad Amsterdam en dat is ze goed gelukt. Tijdens de eerste lockdown merken ze dat het stil is in de stad, wat het wandelen door Amsterdam nog leuker maakt.

Themawandelingen door Amsterdam

Interessant is de 4 mei wandeling, die je langs vele historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog voert. De kerstwandeling brengt je helemaal in de kerstsfeer en geeft een mooi beeld van Amsterdam in December.

Humorvolle tekeningen van Jan Rothuizen

Tekenaar, voor o.a. de volkskrant, Jan Rothuizen heeft het boek voorzien van humorvolle tekeningen die met de wandelroute of het besproken thema te maken hebben.

Voor wie?

Deze wandelgids is zowel voor de toerist als de doorgewinterde Amsterdammer een mooie manier om meer te weten te komen over de stad Amsterdam en wandelingen te maken door heel Amsterdam. Laat de routes vooral een inspiratie zijn, want het volgen van de wandelroutes middels de kaart in het boek en routebeschrijving is niet altijd even gemakkelijk. Ook is het boek gezien zijn formaat geen pocket wandelgids en ontbreekt informatie als afstand en wandeltijd.

Dit alles neemt niet weg, dat Amsterdam door! een prachtig wandelboek is die je op net even andere plekken in Amsterdam brengt dan je gewend bent en je een nieuwe frisse blik geeft op de hoofdstad. Het enthousiasme over Amsterdam spat er in ieder geval vanaf bij de schrijvers en je krijgt zin om Amsterdam te voet te gaan ontdekken.

Amsterdam door! is te koop bij Bol.com


Boek (22,1 x 16,9 x 2,2 cm)

Buitenluchtleven – Petra de Hamer
Korte & lange wandelingen in Nederland

Wandelroutes van de Waddeneilanden tot aan Limburg. In deze wandelgids van Petra de Hamer wordt je geïnspireerd om Nederland te voet te ontdekken. Per provincie worden de mooiste wandelroutes kort besproken. Ben je op vakantie in een bepaalde provincie in Nederland? Neem dan zeker dit boek mee voor het opdoen van inspiratie voor de wandelingen die je kan maken in deze provincie.

De beschrijvingen van de wandelingen zijn beknopt. Verwacht dus geen gedetailleerde routebeschrijving of wandelroutekaart. Per provincie worden een aantal wandelingen kort beschreven waarbij met name de afstanden, keuze uit verschillende routes, het startpunt en een stukje geschiedenis of de natuur in een bepaald gebied aan bod komen. Het boek staat vol foto’s die een goede sfeerimpressie bieden van de wandelgebieden.

LAW & Streekpaden

Ook worden de mooiste Lange-Afstand-Wandelpaden (wandelroute van min. 150 km. te herkennen aan de wit-rode markering) en Streekpaden (rondwandeling van 80 tot 350 km. binnen een bepaalde regio te herkennen aan de geel-rode markering) per provincie kort besproken.

Wandelbloggers & Instagrammers

Ook leuk zijn de stukjes waarin wandelbloggers, Instagrammers en andere wandelaars het woord krijgen om hun favoriete wandeling of wandelgeluk te beschrijven.

Recensie

Petra de Hamer is er in geslaagd om een mooi wandelinspiratieboek te schrijven. Niet het ideale boek voor de wandelaar die op zoek is naar een gedetailleerde wandelgids met routes, maar perfect voor wie inspiratie op wil doen voor een volgende wandeling in een bepaald deel van Nederland. De verhalen van wandelaars geven je daarnaast veel motivatie om te gaan wandelen.

Buitenluchtleven van Petra de Hamer is te koop bij Bol.com


Boek (22,1 x 15,2 x 2,6 cm)

Wandellust – Twan Huys

In Wandellust schrijft presentator Twan Huys over wandelingen met bekende mensen en minder bekende mensen. Huys wandelt hij met onder andere Herman Finkers, Jane Goodall, Prinses Irene en Geert Mak. Hierbij wandelen ze door de mooiste wandelgebieden van Nederland waaronder het Springendal in Twente, De Kaapse bossen bij de Utrechtse Heuvelrug, Terschelling en de Duivelsberg bij Berg en Dal. In totaal worden 17 wandelroutes besproken, bij elke wandeling wordt hij vergezeld door iemand anders. De ene keer is dit een bekend persoon, de andere keer een cardioloog, boswachter of iemand met een interessante band met een bepaald wandelgebied.

Bij ieder hoofdstuk vind je de route die Huys gelopen heeft. Duidelijk aangegeven staat het startpunt, de totale afstand en gemiddelde duur van de wandeling.

Dit boek geeft je naast inspiratie voor je volgende wandeltocht ook achtergrondinformatie en motivatie om te gaan wandelen. Het is dan ook niet een pure wandelgids, want de interviews met de mede wandelaars voeren de boventoon. Toch is het een fijn boek dat heerlijk doorleest, of je het pad nu gaat wandelen of niet, je leest toch alvast het hele boek in één keer door.

Lees hier onze uitgebreide recensie van het boek Wandellust van Twan Huys

Wandellust van Twan Huys is te koop bij Bol.com

Wandellust recensie

Wandellust – Cynthia Schultz
De mooiste wandelplekken in Nederland

Wandellust van Cynthia Schultz is zowel een inspiratie boek als een wandelgids. In een aantal passages krijg je tips om te beginnen met wandelen, waarom wandelen gezond is, over wandelgear, tips om meer te gaan wandelen en wandelmeditatie, maar het grootste deel van het boek gaat over bepaalde plekken in Nederland om te gaan wandelen.

Wandelgids zonder wandelroutes

Verwacht geen wandelroutes in dit boek, wandelen draait volgens Schultz om lekker gedachteloos rond te banjeren en de richting op te lopen waar je zin in hebt en misschien zelfs een beetje te verdwalen. In het boek vind je dan ook vooral wandelplekken die volgens Schultz uniek zijn, waanzinnig mooi zijn en waar je de tijd even vergeet. Op de meeste van deze wandelplekken kan je via bordjes en paaltjes alsnog bepaalde wandelroutes lopen als je dit fijn vindt.

Het boek is als volgt ingedeeld. Naast de hoofdstukken met wandeltips, zijn er per provincie één of meerdere wandelplekken beschreven. De historie van het gebied en bezienswaardigheden, dieren en planten die je onderweg kan tegenkomen worden besproken. Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je praktische informatie over parkeren, openbaar vervoer, honden, horeca en interessante websites.

Bekende en minder bekende wandelgebieden worden besproken en daar zitten zeker wel wat leuke verrassingen tussen, zoals De Strubben-Kniphorstbosch in Drenthe, Leinwijk in Groningen en De Oude Warande in Noord-Brabant. De foto’s en omschrijving geven je een goed beeld van de sfeer op de wandelplekken. Je merkt wel dat het boek geschreven is door een zogenaamde influencer, want de vele foto’s van de auteur zelf is niet iets wat je in menig wandelgids ziet. Voor de één een stoorfactor, als we de reviews op Bol.com mogen geloven, maar natuurlijk ook weer eens wat anders dan normaal. Wandellust is dan ook verre van een gewone wandelgids, maar inspireert zeker om te gaan wandelen en het opdoen van nieuwe tips voor het wandelen.

Wandellust van Cynthia Schultz is te koop bij Bol.com


Beste wandelgids België

Groot wandelboek Ardennen – Julien van Remoortere

Boek (20,2 x 15,4 x 3,1 cm)

Deze wandelgids van de Ardennen kan niet ontbreken als je graag in de Ardennen wandelt. Met maar liefst 75 lusvormige wandeltochten is het de beste wandelgids om de Ardennen mee te verkennen. De gids heeft een overzichtskaart zodat je precies kan zien welke wandelroutes je kan lopen in de regio waarin je je bevindt. De wandelroutes zijn onderverdeeld in de vier provincies Luik, Luxemburg, Namen en Henegouwen. Bij de wandelroute wordt ook de afstand per route vermeldt. De afstanden van de beschreven wandelroutes liggen tussen de zes en de vijftien kilometer.

Iedere wandelroute heeft een gedetailleerde routekaart met een aantal herkenningspunten waar in de routebeschrijving naar wordt verwezen. De routes zijn voorzien van praktische informatie zoals het vertrekpunt, parkeergelegenheden, aard van de weg, toegankelijkheid, bewegwijzering, eten & drinken, toeristeninfo en wat er in de omgeving te doen is. Ook de hoogtemeters worden weergegeven, zodat je een goede inschatting kan maken over de klimmeters.

De route wordt goed beschreven en is eenvoudig te volgen. Onderweg wordt er informatie gegeven over wat je ziet en in een extra kader krijg je extra informatie over de omgeving of geschiedenis van het gebied.

Groot wandelboek Ardennen is een perfecte wandelgids voor iedereen die wil gaan wandelen in de Ardennen, met zijn 671 bladzijdes neem je het boek niet zo snel mee in de hand tijdens de wandeltocht, maar je kan je wandelroute er wel goed mee voorbereiden.

Groot Wandelboek Ardennen is te koop bij Bol.com


Beste wandelgids Europa

Rother wandelgidsen

Rother wandelgids

Pocketwandelgids

De Rother wandelgidsen zijn wereldwijd bekend, er zijn er inmiddels meer dan vijftig Rother Europese wandelgidsen naar het Nederlands vertaald. Voor ieder land en streek in Europa is wel een Rother wandelgids beschikbaar. Of je nu naar de Azoren, Côte d’Azur, Wales, Andalusië of Zuid-Zweden gaat, er is een Rother wandelgids van.

Op Pelgrimstocht met Rother

Ook als je een camino wilt gaan wandelen kan je gebruik maken van een wandelgids van Rother. Zo worden de Camino Primitivo, Camino del Norte, Spaanse St. Jacobsroute, Vía de Plata en de Caminho Português uitgebreid beschreven.

Compacte Rother wandelgids

De wandelgidsen hebben een broekzakformaat van 16,5 x 11,7 cm. Ze zijn dan ook perfect om mee te nemen tijdens een wandeltocht. De wandelgidsen omvatten rond de vijftig wandelingen in een streek, provincie of land. De wandelingen worden zeer nauwkeurig beschreven, met hoogteprofielen, gemiddelde wandeltijd, moeilijkheidsgraad en afstand. Een klein kaartje geeft de route weer en de vele kleurenfoto’s geven alvast een impressie van wat je te wachten staat. De routebeschrijving is duidelijk en gedetailleerd. Bij de routebeschrijving vind je in kaders extra achtergrondinformatie over de plek waar je langs wandelt.

Rother wandelgidsen zijn te koop bij Bol.com

Een aantal van de wandelgidsen van Rother: Vogezen | Bretagne | Azoren | Côte d’Azur | Wales | Ierland | IJsland | Lago Maggiore | Gran Canaria | Normandië | Nederland | AndalusiË | Ardennen | Zwarte Woud | Schotland | Madeira | Noorwegen | Dolomieten | Cyprus

Wanderlust Europa – De meest legendarische hiking trails

Kan je niet kiezen waar je volgende reis naar toe gaat? Met Wanderlust Europa van Gestalten krijg je de inspiratie die je zoekt voor je volgende wandelvakantie. Let op, het is geen wandelgids met gedetailleerde wandelroutes, maar een beschrijving van verschillende populaire wandelpaden in Europa die worden besproken en voorzien van praktische informatie zoals afstand, duur, niveau, hoogtemeters en beste seizoen om te wandelen. Ook voor het vinden van accommodatie, bezienswaardigheden, wandelgear, eten en drinken en navigeren wordt je op weg geholpen. Leuk zijn ook de bonustracks die je met een kleine omweg mooie plekjes van de route af laten zien. Iedere route is voorzien van een globale routekaart die je laat zien langs welke interessante plaatsen je komt.

De wandeltochten hebben afstanden van 20 kilometer tot 1200 kilometer. De mooiste wandelroutes worden beschreven en met adembenemende foto’s tot leven gebracht. De foto’s op dit grote boekformaat maken het boek een heerlijk wandelboek om even weg te dromen naar je volgende reis en eigenlijk sta je al bijna langs je backpack en wandelschoenen om te gaan inpakken.

Wanderlust Europa is te koop bij Bol.com

Een aantal van de trails die worden beschreven in Wanderlust Europa: Pennine Way (Engeland), Cape Wrath Trail (Schotland), Bos van Rothiemurchus en Ryvoanpas (Schotland), Langs de Baltische kust (Litouwen), Făgărașgebergte (Roemenië), Nationaal park Plitvicemeren (Kroatië), Transkaukasisch pad (Georgië), GR221 (Mallorca), Harzer Grensweg (Duitsland), Via Alpina ( Zwitserland) en Ronde van Kerlingarfjöll (IJsland.


Beste wandelgids Wereld

Groot boek (26,7 x 20,6 x 2,5 cm)

The Great Hikes – Rik Merchie

Verwacht je een Engelstalig boek bij deze titel? Don’t worry, het hele boek is in het Nederlands geschreven door een Vlaamse auteur.

In samenwerking met verschillende hikers heeft Merchie een prachtig boek geschreven met veel tips voor beginnende en gevorderde hikers. Hoe begin je met hiken en wat heb je nodig om te gaan hiken? Daar wordt in de eerste bladzijdes van het boek antwoord op gegeven.

Eigen avonturen

Het boek is een mengeling van eigen avonturen als Trail angel op de Camino naar Santiago de Compostella, het beklimmen van de Mont Blanc, wandelen met een stofzuiger in IJsland, naakt wandelen in Lapland en interviews met reizigers over hun mooiste wandelingen en trektochten.

Ervaringen van andere hikers

Deze interviews gaan over bekende trails als de Salkantay Trek naar Machu Picchu en minder bekende trails als de Altai Trek in Mongolië. De vaak Belgische reizigers delen hun motivatie om aan de trektocht te beginnen, hun voorbereiding op de trektocht en natuurlijk hun ervaring met de tocht. Ook zie je welke route er is afgelegd en heeft iedere trektocht een ‘Hike secret’, een tip of weetje over de bestemming.

Humorvol & boordevol inspiratie

De avonturen die Merchie beleeft zijn humorvol opgeschreven en lezen heerlijk weg. De interviews zitten boordevol inspiratie voor je volgende backpackreis of wandelvakantie. Het leest dan ook meer als een wandelboek vol verhalen, dan een wandelgids. Maar met zoveel wandelinspiratie dat je het prima als wandelgids kan gebruiken.

De prachtige foto’s maken dit boek helemaal af en komen goed tot hun recht door het grote formaat van het boek.

The Great Hikes van Rik Merchie geeft je een moment van rust om even heerlijk weg te dromen naar je volgende reis, uiteraard met je bucketlist in de aanslag om de mooiste hikes toe te voegen…

The Great Hikes van Rik Merchie is te koop bij Bol.com

Trektochten die uitgebreid worden beschreven: Everest Base Camp Trek | Torres del Paine Trek | GR20 | Haute Route | West Highland Way | Cavalls del Vent | Altai Trek | Pacific Crest Trail | Camino Francés | Te Araroa | Mount Nyiragongo | Salkantay Trek


Groot boek (26,7 x 20,8 x 3 cm)

Mythische trektochten in de wereld – Lonely Planet

Is het mogelijk om de mooiste trektochten ter wereld in één boek te beschrijven? Lonely Planet beschrijft ze wellicht niet allemaal, maar het grootste deel komt absoluut aan bod in dit prachtige grote wandelboek met daarin voor vele jaren aan reisinspiratie voor je volgende wandelvakantie.

In het boek vind je trektochten in alle continenten, behalve Antarctica. Bezienswaardigheden, cultuur, mensen en beklimmingen worden uitgebreid beschreven per trektocht. Zoals je gewend bent van Lonely Planet wordt iedere bestemming aangevuld met praktische informatie zoals het startpunt, eindpunt, afstand, hoe je er komt, waar je kan overnachten, tips voor tourorganisaties en wanneer je het beste kan gaan voor de beste omstandigheden.

Na iedere trektocht vind je nog drie vergelijkbare trektochten die kort worden beschreven. Meestal zijn het trektochten in hetzelfde land, met een vergelijkbaar thema (bijv. pelgrimstocht of safari) of qua avontuur.

Uiteraard is iedere trektocht voorzien van prachtige foto’s die je een mooi voorproefje geven van wat je kan verwachten als je er zelf gaat wandelen.

Deze epische wandelgids is te koop in het Nederlands en Engels (Epic Hikes of the World) bij Bol.com (Advies: Koop niet de ebook versie, het boek is te mooi om vanaf een e-reader te lezen).

Een aantal trektochten die worden beschreven: Kilimanjaro (Tanzania) | Snowdonia (Wales) | Abel Tasman Coast Track (Australië) | Via Dinarica Trail (Balkan) | Trolltunga (Noorwegen) | Lycische Weg (Turkije) | Franse Pyreneeën | Kailash Pilgrimage Circuit (China) | Markha Valley (India)

Inspiratie voor je volgende wandeling?

In dit blog bespreken we de beste wandelgidsen. Eerder schreven we al een blog met de beste wandelboeken. In dit blog ligt de focus op wandelverhalen die schitterend zijn opgeschreven. Boeken van lange afstandswandelaars als Tim Voors, Miriam Lancewood, Tamar Valkenier en Cheryl Strayed. Inspirerende en waargebeurde verhalen die prachtig weergeven hoe mooi wandelen kan zijn en hoe je nieuwe gebieden, culturen en mensen leert kennen.

Ben je van plan om de camino naar Santiago de Compostella te gaan lopen? We schreven eerder al een blog over onze favoriete boeken over de camino naar Santiago de Compostella.