Beste wandelbroek

Als je gaat wandelen is het belangrijk om comfortabele wandelkleding te dragen. Een wandelbroek is daarbij aan te raden boven je normale spijkerbroek of katoenen korte broek. Deze zitten vaak te strak voor het wandelen, gaan schuren en worden te warm omdat overtollige warmte niet naar buiten wordt afgevoerd. Maar wat is dan wel de beste wandelbroek voor een stevige wandeling of trekking. In dit blog geef ik antwoord op vragen op het gebied van materiaal, pasvorm, lange of korte wandelbroek en waarin sommige wandelbroeken verschillen. Ook bespreek ik een aantal merken die volgens mij de beste wandelbroeken maken op dit moment.

Beste materiaal voor een wandelbroek

Het belangrijkste bij een wandelbroek is dat deze van het juiste materiaal gemaakt is. De stof moet lichtgewicht, ademend en elastisch zijn. Kijk dus naar polyamide, polyester en nylon als basis van de stof voor de wandelbroek. Deze materialen zijn licht, dun, ademend, elastisch, sneldrogend en bieden veel comfort tijdens het wandelen.

Afhankelijk van waar je gaat wandelen kan een eigenschap als waterafstotend erg belangrijk zijn. Ga je naar Azië of Zuid-Amerika in het regenseizoen of wandel je veel in Nederland, dan wil je uiteraard niet dat het water door de broek wordt opgenomen. Let er op dat er onderscheid wordt gemaakt tussen waterbestendig en waterdicht. Waterdicht laat geen water binnen, terwijl waterbestendige producten bij zeer natte omstandigheden het water niet meer buiten kunnen houden. Bij wandelkleding wordt de waterdichtheid weergegeven in de waterkolom, hoe hoger het getal, des te beter is de waterdichtheid.

Pasvorm

Belangrijk bij een wandelbroek is dat deze niet te strak zit. Uiteraard is de pasvorm grotendeels afhankelijk van wat je zelf comfortabel vindt, maar voldoende bewegingsruimte maakt het wandelen veel comfortabeler. Qua lengte moet de broek niet te lang zijn en de schoenen in de weg zitten, sommige broeken hebben hiervoor verstelbare pijpen met behulp van een drukknoop-systeem.

Korte of lange wandelbroek

De keuze voor een korte of lange wandelbroek, of eventueel een driekwart broek hangt met name af van waarvoor je de broek gaat gebruiken en waar je gaat wandelen. Ga je met name lange tochten maken in het hooggebergte, dan heb je behoefte aan een lange broek die zowel wind- als waterdicht is. Ook als je op een plek gaat lopen met veel begroeiing, is een lange wandelbroek aan te raden die je benen bescherming biedt.

Loop je vooral in de zomer op open terrein, dan heeft een korte wandelbroek de voorkeur. Licht, luchtig en veel bewegingsvrijheid. Zitten er veel insecten dan wel even goed insmeren met deet of toch kiezen voor een lange wandelbroek.

Afritsbroek
Wisselt het terrein en de temperatuur regelmatig, dan kan je ook een afritsbroek overwegen. Wat ik fijn vind aan een afritsbroek is dat ik s’ochtends een lange broek aan heb tijdens het wandelen bij lage temperaturen en zodra de zon doorkomt snel kan wisselen naar een korte broek, zonder mijn wandelschoenen uit te hoeven trekken. Ook neemt een afritsbroek minder ruimte in je rugzak in beslag in vergelijking met zowel een lange wandelbroek als korte wandelbroek.

Kijk bij het kopen van een afritsbroek altijd even naar de plek van de ritsen. Het beste is als de rits bij een afritsbroek boven of onder je knie zit. Als een rits op de knieën zit dan zal dit na verloop van tijd voor irritatie zorgen.

Legging
Naast de wandelbroek, heb ik gemerkt dat veel dames trekkings lopen in een legging. Er zijn nog niet veel leggings op de markt die zich specifiek richten op wandelen of outdoor, dus worden op dit moment voornamelijk hardlooptights gedragen door vrouwen. Kijk hierbij goed naar het gebruikte materiaal, de legging moet van stevig materiaal zijn, maar niet te warm. Sommige hardlooptights zijn specifiek ontworpen voor winterse omstandigheden. Kijk dus goed voor welk seizoen de legging is bedoeld.

Verschillen in wandelbroeken

Bij het kopen van een wandelbroek kan je verder aan de volgende extra’s denken die per wandelbroek verschillen.

  • Afritsbaar – Een lichtgewicht afritsbroek is ideaal als je tijdens het wandelen even snel wilt kunnen switchen van een korte, driekwart of lange broek, zonder je volledig te hoeven uit te kleden.
  • Zakken – Camera, telefoon, multitool en routekaart graag allemaal bij de hand? Kijk dan of de wandelbroek voldoende zakken heeft.
  • Riem – Met een meegeleverde riem of de aanwezigheid van riemlussen voorkom je dat je je wandelbroek meteen moet vervangen als je wat gewicht verliest. Ideaal dus om te voorkomen dat je broek afzakt tijdens het lopen. Sommige wandelbroeken hebben een geïntegreerde riem waardoor je zelf de tailleband kan verstellen.
  • Ventilatieritsen – Dit zijn ritsen die je kan openen om het ademend vermogen van de wandelbroek te vergroten. Ideaal voor wandelingen in warme landen waar je toch in een lange broek wilt lopen, bijvoorbeeld vanwege insecten of bescherming tegen de zon.

Beste wandelbroek merken

Er zijn een aantal specialisten op het gebied van wandelbroeken met ieder een eigen prijskaartje en specialiteit. Zo hangt er aan de beste wind- en waterdichte wandelbroeken en wandelbroeken voor extreme omstandigheden meestal een prijskaartje van plus 250 euro.

Hooggebergte en extreme omstandigheden

Beste wandelbroek merken voor een trekking

Beste wandelbroek merken voor eendaagse tochten en korte wandelingen

In deze categorie hebben we gekeken naar merken met goede wandelbroeken voor onder de 100 euro.

Wat is mijn favoriete wandelbroek?
Een beetje afhankelijk van waar ik ga wandelen. Als ik tijdens een backpackreis een trekking op locatie maak en enkel mijn daypack heb voor het meenemen van kleding, dan kies ik voor een afritsbroek. Het interesseert mij vrij weinig wat anderen van afritsbroeken vinden, ik vind het fijn dat ze weinig ruimte in beslag nemen en ik toch een lange en korte broek draag, zonder mij uitgebreid te hoeven om te kleden. Ik ben zelf erg tevreden over The North Face Exploration Convertible Regular Broek.

Als ik een dagje ga wandelen in de zomer, dan geef ik afhankelijk van de plek waar ik ga wandelen de voorkeur aan een korte of lange wandelbroek. Dit heeft met name te maken begroeiing en insecten. De korte wandelbroek is in mijn geval de Patagonia Venga Rock Korte Broek. Mijn favoriete lange wandelbroek voor dagtochten is broek van Fjällräven uit de High Coast serie.

Hippe wandelbroek voor dames

Als vrouw wil je er natuurlijk stijlvol bijlopen tijdens het wandelen. De ideale combinatie tussen comfort en stijlvol erbij lopen is er één van concessies doen toch? Niet per se! Er zijn steeds meer merken die zich richten op hippe wandelbroeken voor dames, zodat je er zowel stijlvol als comfortabel bijloopt. De pasvorm van deze broeken is gemaakt naar het lichaam van de vrouw, zodat deze niet meer te strak om de heupen zit of te uit gelubberd zoals bij de meeste afritsbroeken het geval is. Merken als Fjällräven, Jack Wolfskin, Silverback,

Mijn favoriete hippe dames wandelbroeken zijn:

  • Fjällräven High Coast Trail Regular
  • The North Face Project Pant Regular Broek
  • Fjällräven Abisko Legging
  • Jack Wolfskin Pack & Go
  • Fjällräven Bergtagen Stretch

Deze stijlvolle wandelbroeken zijn te koop bij Bever & Bol.com

Fjällräven High Coast Trail Regular

Wandelen in een spijkerbroek?

Wandel jij het nou toch het liefste in een spijkerbroek? Dan raden we in ieder geval aan om in een spijkerbroek te lopen met stretch. Het merk Duer heeft zelfs speciale denimjeans die zitten als een legging, elastisch zijn en voorzien zijn van een Coolmax stoffenmix voor goede ventilatie. De stretchstof zorgt voor maximale flexibiliteit tijdens het wandelen.