Beste wandelboeken

Ik ben een groot fan van wandelboeken. Zonder ook maar één stap te zetten kan je avonturen beleven in een ander werelddeel en ben je getuige van ontmoetingen met mensen uit verschillende culturen en landen. Daarnaast werken ze bij mij erg motiverend om weer eens de rugzak te pakken en te gaan wandelen, of dat dit nou in Nederland is of een meerdaagse trekking in het buitenland.

Bij sommige wandelboeken vraag ik mij af of ik zelf een thru-hike als de Pacific Crest Trail (Van Mexico naar Canada) of de Te Araroa trail (Van het noorden van Nieuw Zeeland naar het Zuiden van Nieuw Zeeland) zou kunnen bewandelen. Dit zijn wandeltochten van ongeveer een half jaar, waarbij je back-to-basic gaat.

De ontmoetingen die de schrijvers van de boeken hebben fascineren mij, net als de levensfilosofie die veel thru-hikers er op nahouden. Deze wandelboeken zetten mij dan ook nog tot weken na het lezen van het boek aan het denken. De meest inspirerende boeken die ik echt als de beste wandelboeken van de afgelopen jaren beschouw deel ik hier graag met je. Het gaat hierbij dus echt om wandelverhalen en niet een wandelgids of wandelroute.

Ben je opzoek naar wandelgidsen of wandelroutes? Lees dan ons blog met de beste wandelgidsen of kijk dan op Bol.com voor de best verkochte wandelgidsen en wandelroutes van Lonely Planet, Rother wandelgidsen en Stichting Wandelnet.

Beste wandelverhalen

In dit blog ligt dus de focus op de meest inspirerende wandelboeken die ik de afgelopen tijd gelezen heb. In willekeurige volgorde, want een keuze maken is te lastig. Stuk voor stuk hebben deze wandelboeken mij aangezet om zelf de wandelschoenen weer aan te trekken.

Deze boeken staan op dit moment in de lijst

Tamar Valkenier – Fulltime avonturier
Over alles achterlaten en de zoektocht naar ultieme vrijheid

In de categorie Miriam Lancewood en Cheryl Strayed is er weer een powervrouw die haar verhaal op papier heeft gezet. En wat voor een verhaal! Wederom een boek dat je in een paar dagen uitleest, omdat je het gewoon niet kan wegleggen.

Op haar 28e besluit recherchepsycholoog Tamar Valkenier al haar bezittingen te verkopen en weg te geven. Het eerste stuk gaat ze van start op een fiets die ze vanaf het frame zelf in elkaar zet. Na 9.000 kilometer, vele ontmoetingen, verrassende slaapplekken, één mooie Mario en veel avonturen verder eindigt de fietstocht in Istanboel.

Na een aantal maanden in Australië en Indonesië besluit Tamar haar droom waar te maken door in Mongolië met paard en kameel over de steppe te trekken, met als ultieme droom om te paard met een adelaar op jacht te gaan. Samen met de Amerikaanse Lynnea gaat ze met twee paarden en twee kamelen het avontuur aan.

Maar waarom staat dit tussen de beste wandelboeken hoor ik je denken? Na Mongolië gaat ze samen met Miriam Lancewood van het boek ‘Mijn leven in de Wildernis’ het hooggebergte van Nieuw-Zeeland, waar ze lange trektochten maken en zelfvoorzienend leven door te jagen en het eten van planten.

Het boek eindigt met de avonturen van Tamar in Jordanië waar ze de Jordan Trail loopt. Uiteraard raakt ze ook hier in het ene na het andere avontuur verzeild, zo maakt ze een echte Jordaanse bruiloft mee en koopt ze een ezel, Yustra, waarmee ze wederom voor talrijke uitdagingen staat om de Jordan Trail te voltooien.

Het boek van Tamar Valkenier is nooit saai en blijft je verbazen. Het gaat over het loslaten van materiële dingen en het leven leiden dat je wilt leiden. Tegelijkertijd gaat het over afscheid nemen van familie, vriendjes en trouwe dieren. De mindset van Tamar kunnen we allemaal nog veel van leren en ook dit boek zal weer menig avonturier inspireren om niet eeuwig te wachten met het opzoeken van het avontuur.

Fulltime avonturier van Tamar Valkenier is te koop bij Bol.com & te luisteren op Storytel

Tip: Volg Tamar Valkenier ook op Instagram!

Tim Voors – Alleen

Tim Voors - Alleen

Van dit boek was er in eerste instantie geen e-book. Jammer dacht ik in eerste instantie, maar bij het lezen van de eerste bladzijdes begreep ik meteen waarom er geen versie voor de e-reader was. Het boek is prachtig geïllustreerd met foto’s en schilderijen van de schrijver. Door de foto’s en schilderijen word je volledig meegevoerd in zijn avontuur. (Inmiddels is er een e-book, maar ik raad echt de paperback aan) Tim Voors is een vader van drie schoolgaande tieners, waarvan de jongste 10 is, en besluit na eerder al de 88 Tempels Trail (1300 km.) in Japan te hebben gelopen klaar te zijn voor de Pacific Crest Trail (PCT). Deze moeder aller tochten gaat dwars door Amerika. De meeste hikers bewandelen deze tocht van zuid (Grens bij Mexico) naar noord (Canada).

Tim Voors gaat in het boek in op alles wat er komt kijken bij het lopen van de PCT. Uitgebreid gaat hij in op zijn uitrusting en allerlei praktische zaken die je kunnen helpen tijdens de PCT. Mooi is ook de inkijk die hij geeft op de kritiek die hij van tevoren kreeg van mensen omdat hij zijn gezin achterliet om zijn droom achterna te gaan. Je leest hoe hij hier mee omgaat en hoe hij soms ook aan zijn keuze begon te twijfelen. Toch heeft het boek ook een belangrijke boodschap met betrekking tot relaties en hoe je elkaar zo nu en dan vrij moet laten. Of zoals mede hiker Jetfighter citeert uit het boek ‘De Profeet’ van Kahlil Gibran: “De eik en de cipres groeien niet in elkanders schaduw”.

De ontmoetingen met mede hikers worden op een indrukwekkende manier beschreven die je regelmatig aan het denken zet. Iedere hiker heeft een trailnaam gekregen aan het begin van de PCT. Voors staat zelf bekend als Van Go, vanwege de schilderijen die hij onderweg maakt. Hij spreekt inspirerende mede hikers die luisteren naar de namen Jetfighter, Goldie, Pogue, Barbie en Necktie.

Je merkt aan het einde van het boek dat de trail Voors heeft veranderd. Hij stelt zichzelf dan ook een aantal meetbare doelen en geeft ook meteen aan of hij zich aan deze doelen heeft weten te houden nu hij terug is in de ‘normale wereld’.

Dit is wat mij betreft één van de beste wandelboeken die ik ooit gelezen heb. Binnen 24 uur had ik het boek uit. Het is dan ook erg fijn geschreven in korte hoofdstukken van een paar bladzijdes aangevuld met mooie foto’s. Voors heeft twaalf maanden na de PCT de Te Araroa Trail door Nieuw Zeeland gelopen en inmiddels is er een vervolg waarin hij ook dat avontuur beschrijft, lees onze recensie van Niet Alleen. Daarna liep hij de Kungsleden Trail, waarover hij het boek Noorderlichtlopers schreef.

Het boek Tim Voors – Alleen is te koop bij Bol.com & te luisteren op Storytel

Miriam Lancewood – Mijn leven in de Wildernis

Wandelboek - Mijn leven in de wildernis

Mijn leven in de wildernis van Miriam Lancewood is een boek waar ik nog regelmatig aan terugdenk en waar ik het zelfs nodig vond om Miriam persoonlijk via e-mail te bedanken voor het mooie boek dat ze geschreven had. Mijn advies om vooral door te gaan met schrijven was ook niet aan dovemans oren gericht want ook boek nummer 2 ligt inmiddels in de winkel en is ook weer een heerlijk wandelboek.

Wellicht komt de naam Miriam Lancewood je bekend voor. Ze was de hoofdpersoon in een aflevering van het TV programma “Floortje naar het einde van de wereld”. De Nederlandse Miriam kwam tijdens het backpacken door India de 30 jaar oudere Peter tegen uit Nieuw Zeeland. Na een tijdje samen in Nieuw Zeeland gewoond te hebben daar te werken als lerares, besluiten Miriam en Peter het roer om te gooien en back to basic te gaan in Nieuw Zeeland. Ze wandelen rond op het Zuidereiland, waar ze leven op possums, konijnen en geiten. Je leest over de wandeling, het jagen, het leven zonder luxe en de relatie tussen Miriam en Peter. Een erg interessant boek waarbij je constant afvraagt of je dit zelf ook zou kunnen.

Het boek Miriam Lancewood – Mijn leven in de wildernis is te koop bij Bol.com

Miriam Lancewood – Liefde in de wildernis

Na het succes van ‘Mijn leven in de wildernis’ kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Drie en half jaar later is het dan zover met ‘Liefde in de wildernis’. Het begint als vanouds met Peter en Miriam die dit keer de natuur van Europa gaan ontdekken. Ze gaan van start in Frankrijk en via onder andere Zwitserland, Duitsland en Bulgarije belanden ze uiteindelijk in Turkije waar ze de Lycische Weg wandelen. Daarna beleven ze in Australië verschillende avonturen totdat Peter ernstig ziek wordt en ze hun avontuurlijke leven misschien wel voor altijd moeten staken. Je leest in detail hoe Miriam dit heeft beleefd en wat haar gevoel erbij is om het avontuurlijke leven misschien wel gedag te moeten zetten voor de gezondheid van Peter. Kunnen zij ook gelukkig zijn in een huis of is de drang naar avontuur te groot? Of is er een tussenweg mogelijk?

In de laatste twee hoofdstukken gaat Miriam samen met Tamar Valkenier op een heroïsche vrouwenexpeditie door het Nieuw Zeelandse hooggebergte. Ze zoeken regelmatig de grens op met gevaar voor eigen leven. Ze leven van de jacht, die soms dagenlang weinig succesvol is, waardoor ze moeten overleven op planten en en besjes die ze onderweg vinden.

Recensie – Liefde in de Wildernis – Miriam Lancewood
In dit wandelboek is weer de fijne schrijfstijl van Miriam te herkennen. Je beleeft het avontuur met Miriam mee en jee leeft met haar mee als ze weer in een situatie verzeild raakt of mensen ontmoet die toch andere bedoelingen blijken te hebben of niet zo sympathiek zijn als ze op het eerste oog lijken. Is Miriam af en toe te naïef of is ze te aardig voor deze wereld en gelooft ze ten allen tijde in het goede van de mens? Bovenal zorgt het voor hele mooie verhalen waarbij je je blijft verbazen.

Ook de liefde voor Peter wordt weer mooi beschreven en we krijgen een eerlijke inkijk over haar gevoelens en de afwegingen die ze maakt op het moment dat Peter ziek wordt.

Je zou willen dat ook dit boek nog honderd bladzijdes extra had. Je leest het in één ruk uit en bent dan eigenlijk alweer benieuwd hoe het op dit moment met Peter & Miriam gaat. Wil je een boek dat aanzet tot denken over wandelen, zelfvoorzienend leven en onvoorwaardelijke liefde? Dan is dit boek een absolute aanrader.

Het boek Liefde in de Wildernis van Miriam Lancewood is te koop bij Bol.com

Bente van de Wouw – Onderweg

Onderweg - Bente van de Wouw

Op weg naar Santiago, op zoek naar mezelf

Bente van de Wouw gaat in het boek Onderweg op zoek naar zichzelf tijdens haar pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Na een zware burn-out besluit Bente de camino te gaan lopen naar Santiago de Compostela. Het boek omvat een terugblik op haar leven tot nu toet en haar wandeltocht naar Santiago.

Ze gaat tijdens de wandeltocht de strijd aan met haar angsten en beschrijft hoe ze haar angsten weet te omarmen. Je krijgt bewondering voor haar kracht en doorzettingsvermogen.

Bovenal weet Bente je aandacht te blijven vasthouden. Het is een boek dat je in één ruk uitleest en waarbij je het gevoel hebt dat je met haar meeloopt tijdens haar Camino.

Onderweg van Bente van de Wouw is te koop bij Bol.com & te luisteren bij Storytel

Francine Postma – Onderweg

Alleen over het St. Olavspad

Eerder al maakten we kennis met de prachtige wandelgidsen van Uitgeverij Fjord, in het boek Onderweg deelt Francine Postma haar ervaring met het lopen van het Olavspad in Zweden en Noorwegen. Met de kenmerkende vormgeving van Uitgeverij Fjord is het boek goed leesbaar met prachtige foto’s van de natuur en kaders voor extra informatie. Je kan het boek dan ook erg goed gebruiken als inspiratiegids voor je eigen tocht over het St. Olavspad.

Met de nodige humor beschrijft Francine haar pelgrimstocht door Zweden en Noorwegen. Uiteraard gaat het regelmatig over wandelen, maar daarnaast is er veel aandacht voor reflectie op haar leven in Nederland en de vele ontmoetingen tijdens haar pelgrimage. Regelmatig zal je jezelf afvragen hoe je zelf in het leven staat en of je zelf deze tocht in je eentje zou durven maken zoals Francine doet.

Het boek blijft je boeien, door de interessante vragen die Francine zichzelf stelt en hetgeen ze onderweg meemaakt. Ze weet als geen ander je mee te nemen in haar hoofd tijdens de tocht. Ik las het boek in twee dagen uit, omdat het iedere keer hoofdstukjes zijn van ongeveer drie tot vier bladzijdes stel je het stoppen iedere keer weer een hoofdstukje uit.

Wil je even heerlijk wegdromen over wandelen in Zweden en Noorwegen? Dan is Onderweg van Francine Postma het wandelboek waar je naar op zoek bent!

Anne-Marie Kruiper – Simpelweg gelukkig

Het is één van de best beoordeelde camino boeken op Bol.com. In Simpelweg gelukkig besluit Anne-Marie Kruiper, moeder van drie kinderen, de camino te gaan lopen na verschillende signalen van het universum. Ze schrijft over het lopen haar pelgrimstocht naar Santiago de Compostela en pak je aantekeningenboekje er maar vast bij, want ze geeft heel veel handige tips voor iedereen die ook de camino naar Santiago wil lopen. Ze stelt en beantwoordt veel vragen die ze zelf vooraf had en waar iedereen van tevoren over nadenkt, dus naast het relaas over haar camino is het ook een erg fijn handboek voor een ieder die de camino wil gaan lopen. Ook het aparte hoofdstuk met handige tips op het einde van het boek geven je de nodige praktische informatie over het lopen van de camino en wat erbij komt kijken.

Simpelweg gelukkig is een boek dat lekker snel wegleest. Erg leuk zijn de details over de overnachtingen in de vele refugio’s en albergues particulares onderweg, haar levenslessen tijdens de camino en de beschrijvingen van de verschillende etappes.

Haar ontmoetingen met pelgrims over de hele wereld zijn interessant, ze geven een goede indruk van de personen die je zoal tegenkomt tijdens de camino naar Santiago en waar mensen tegenaan lopen tijdens de camino.

Je krijgt goed mee met wat voor gevoel Anne-Marie de camino loopt, hoe ze omgaat met heimwee naar het thuisfront en momenten dat ze het lopen even niet meer ziet zitten. Je leest op die momenten ook regelmatig over de cadeautjes die je op de camino krijgt op de juiste momenten om je er weer overheen te zetten. Ben je op zoek naar een leuk boek over de camino? Voeg dan zeker Simpelweg Gelukkig van Anne-Marie Kruiper toe aan je leeslijst.

Simpelweg gelukkig van Anne-Marie Kruiper is te koop bij Bol.com

Tip: In het boek vind je helaas geen foto’s, maar op de Instagram pagina van Anne-Marie staan verschillende foto’s van haar pelgrimstocht en kan je haar huidige wandeltochten volgen.

Myra de Rooy – In de Lengte

In ‘In de Lengte’ wandelt Myra de Rooy in verschillende etappes van het zuidelijkste puntje van Noorwegen, de vuurtoren van Lindesnes, naar het noordelijkste punt van Noorwegen, de Noordkaap. Een wandeltocht van drieduizend kilometer in het laatste stukje grote wildernis in Europa. Het is een indrukwekkende solo wandeltocht waarbij ze soms wekenlang geen mens tegenkomst. In de winter per slee en ski en in de zomermaanden trekt ze met haar rugzak door bergen, langs gletsjers, kolkende rivieren en serene meren. Het is een verhaal van afzien, jezelf tegenkomen en vooral genieten van al het moois dat op haar pad komt tijdens deze reis.

Voor iedereen die van wandelboeken houdt is dit een erg leuk en inspirerend boek. Soms is het iets te gedetailleerd wellicht, wat heeft geresulteerd in maar liefst 345 pagina’s, maar over het algemeen is het een prachtig reisverslag waarin veel aandacht ook is voor de geschiedenis van Noorwegen, de natuur en het klimaat, ontmoetingen met andere mensen en haar persoonlijke gedachten tijdens de tocht.

Het boek is verder prachtig geïllustreerd met kleur en zwart-wit foto’s. De foto’s geven een prachtig beeld van de natuur in Noorwegen

In de Lengte van Myra de Rooy is te koop bij Bol.com

Hape Kerkeling – Ik ben er even niet

Mijn spirituele tocht naar Santiago de Compostela

Hape Kerkeling is de artiestennaam van Hans Peter Wilhelm Kerkeling. Deze Duitse acteur, komiek en presentator moet van de dokter in 2001 een pauze inlassen in zijn drukke bestaan. Hij besluit op dat moment de beroemde voettocht naar Santiago de Compostella te gaan lopen. Regelmatig vraagt hij zich af waar hij aan begonnen is als hij weer eenzaam en uitgeput door het landschap loopt. Toch biedt de camino de Santiago de Compostella hem ook nieuwe inzichten in zijn eigen leven en komt hij eindelijk weer eens tot zichzelf in plaats van zijn beroemde alter ego. Tijdens zijn wandeltocht maakt hij vriendschappen en wordt er flink gefilosofeerd met mede pelgrims. Humor voert regelmatig de boventoon in zijn verslag. Voor wandelaars die de tocht reeds gelopen hebben is het boek heel herkenbaar, voor wandelaars die deze pelgrimstocht ooit nog willen lopen is het een mooie inspiratie.

Hoewel het een fijn boek is om te lezen, is er ook kritiek van en ergernis bij andere lezers. Hans Peter slaapt in hotels en pakt af en toe de bus en trein als het zwaar wordt. Daarom krijgt hij van veel lezers het verwijt niet een echte pelgrim te zijn, een beetje eenzelfde ‘vanaf de zijlijn kritiek’ die bijvoorbeeld ook Miriam Lancewood krijgt als ze in een hutje slaapt of basisvoedsel koopt in de supermarkt. Ik vind echter dat je wandeltochten vooral voor jezelf moet ondernemen en niet moet gaan vergelijken met anderen. Uiteindelijk gaat het erom dat hij een voor zichzelf spirituele weg heeft afgelegd die hem veranderd heeft en dat is het belangrijkste. Als je daar dus doorheen kan kijken en je er niet aan gaat storen is dit één van de beste wandelboeken over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

Het boek Hape Kerkeling – Ik ben er even niet is te koop bij Bol.com

Cheryl Strayed – Wild

Cheryl Strayed bevindt zich op het dieptepunt van haar leven. Ze heeft een heftige jeugd gehad, haar moeder is overleden, ze gaat scheiden van haar man en leeft een leven met heroïne en losbandige seks.

Om een kentering te weeg te brengen besluit ze de Pacific Crest Trail (PCT) te gaan lopen. Een wandeltocht van het zuiden naar het noorden van Amerika. Zonder enige ervaring en te kleine wandelschoenen, begint ze haar tocht met haar veel te zware rugzak, die de bijnaam Monster krijgt.

Het boek biedt een mooie inkijk in het heftige leven van Cheryl en haar tocht op de PCT. Je voelt met haar mee als ze de eerste dagen met pijn en moeite begint aan haar tocht.

Tijdens haar tocht ervaar je hoe het is om als vrouw in je eentje de PCT te lopen. Ze weet de ontmoetingen met mede hikers met veel humor te omschrijven.

Je merkt dat ze tijdens haar PCT verandert en leeft met haar mee richting het einde van de tocht.

Het boek is later verfilmd door regisseur Jean-Marc Vallée. De rol van Cheryl wordt gespeeld door Reese Witherspoon. Wat mij betreft ook één van de beste films over de PCT.

Het boek Cheryl Strayed – Wild is te koop bij Bol.com

Maarten Olthof – Lopen in het voetspoor van de Boeddha

Wandelboek

Een indrukwekkend dikke pil geschreven door Maarten Olthof over wandelen en het boeddhisme. Hij duikt in de eeuwenoude geschriften over het pad dat de Boeddha zelf wees, eeuwen geleden de belangrijkste pelgrimsroute voor boeddhisten. Olthof besluit de route te reconstrueren en zelf te lopen. Zijn tocht voert hem duizend kilometer door India en Nepal.

Een indrukwekkend dikke pil geschreven door Maarten Olthof over wandelen en het boeddhisme. Hij duikt in de eeuwenoude geschriften over het pad dat de Boeddha zelf wees, eeuwen geleden de belangrijkste pelgrimsroute voor boeddhisten. Olthof besluit de route te reconstrueren en zelf te lopen. Zijn tocht voert hem duizend kilometer door India en Nepal.

Het boek beschrijft de spirituele voettocht die de schrijver ondernam waarbij hij regelmatig heden en verleden bespreekt. De lezer leest niet alleen veel over zijn wandeltocht, maar ook over het boeddhisme.

Voor een ieder die geïnteresseerd is in Azië, geschiedenis, het boeddhisme en wandelen is dit een meeslepend boek boordevol spirituele inspiratie. Het is met 480 bladzijdes wel even een dikke pil, maar met een e-reader merk je daar niks van.

Ook een vermelding waard…

  • André de Jel & Lian de Jel – Een half jaar met drie onderbroeken
    Leuk reisverslag over de PCT van een Nederlands stel. Iets minder avontuur dan het boek van Tim Voors, maar desondanks een leuke introductie tot het lopen van de PCT.
  • Herman Vuijsje – Pelgrim zonder godEen voettocht van Santiago de Compostela naar Amsterdam
    Het reisverhaal van journalist Herman Vuijsje over zijn Camino de Santiago, maar dan in omgekeerde richting van Santiago de Compostela naar Amsterdam. Over religie, geschiedenis, ontmoetingen, wandelen en de natuur.
  • Bill Bryson – Terug in Amerika (Verfilmd als A walk in the woods)
    Verfilmd als ‘A walk in the woods’. Samen met Stephen Katz loopt Bill Bryson de Appalachian Trail
  • Mark Adams – De ontdekking van Machu Picchu
    In de voetsporen van Hiram Bingham III, de ontdekker van Machu Picchu. Een leuk boek om te lezen als voorbereiding op het lopen van de Inca trail en erg herkenbaar en interessant als je de Inca trail ooit gelopen hebt en meer achtergrond informatie wilt.

Boeken met tips voor wandelaars en over wandelen & gezondheid

De voorgaande boeken in onze beste wandelboeken lijst zijn met name verhalen van wandelaars. De boeken in deze lijst gaan over het verbeteren van je mentale en fysieke gezondheid door te wandelen. Ook worden er in het boek tips gegeven om nog meer profijt te halen uit regelmatig wandelen.

Wat is volgens jou het beste wandelboek?

Weet jij nog leuke wandelboeken die nog niet in deze lijst voorkomen? Of heb je zelf een wandelboek geschreven? Laat het ons weten via de mail.