Beste wandelboeken 2021

Beste wandelboeken

Ik ben een groot fan van wandelboeken. Zonder ook maar één stap te zetten kan je avonturen beleven in een ander werelddeel en ben je getuige van ontmoetingen met mensen uit verschillende culturen en landen. Daarnaast werken ze bij mij erg motiverend om weer eens de rugzak te pakken en te gaan wandelen, of dat dit nou in Nederland is of een meerdaagse trekking in het buitenland.

Bij sommige wandelboeken vraag ik mij af of ik zelf een thru-hike als de Pacific Crest Trail (Van Mexico naar Canada) of de Te Araroa trail (Van het noorden van Nieuw Zeeland naar het Zuiden van Nieuw Zeeland) zou kunnen bewandelen. Dit zijn wandeltochten van ongeveer een half jaar, waarbij je back-to-basic gaat.

De ontmoetingen die de schrijvers van de boeken hebben fascineren mij, net als de levensfilosofie die veel thru-hikers er op nahouden. Deze wandelboeken zetten mij dan ook nog tot weken na het lezen van het boek aan het denken. De meest inspirerende boeken die ik echt als de beste wandelboeken van de afgelopen jaren beschouw deel ik hier graag met je. Het gaat hierbij dus echt om wandelverhalen en niet een wandelgids of wandelroute.

Ben je opzoek naar wandelgidsen of wandelroutes? Kijk dan op Bol.com voor de best verkochte wandelgidsen en wandelroutes van Lonely Planet, Rother wandelgidsen en Stichting Wandelnet.

Beste wandelverhalen

In dit blog ligt dus de focus op de meest inspirerende wandelboeken die ik de afgelopen tijd gelezen heb. In willekeurige volgorde, want een keuze maken is te lastig. Stuk voor stuk hebben deze wandelboeken mij aangezet om zelf de wandelschoenen weer aan te trekken.

Tim Voors – Alleen

Tim Voors - Alleen

Van dit boek was er in eerste instantie geen e-book. Jammer dacht ik in eerste instantie, maar bij het lezen van de eerste bladzijdes begreep ik meteen waarom er geen versie voor de e-reader was. Het boek is prachtig geïllustreerd met foto’s en schilderijen van de schrijver. Door de foto’s en schilderijen word je volledig meegevoerd in zijn avontuur. (Inmiddels is er een e-book, maar ik raad echt de paperback aan) Tim Voors is een vader van drie schoolgaande tieners, waarvan de jongste 10 is, en besluit na eerder al de 88 Tempels Trail (1300 km.) in Japan te hebben gelopen klaar te zijn voor de Pacific Crest Trail (PCT). Deze moeder aller tochten gaat dwars door Amerika. De meeste hikers bewandelen deze tocht van zuid (Grens bij Mexico) naar noord (Canada).

Tim Voors gaat in het boek in op alles wat er komt kijken bij het lopen van de PCT. Uitgebreid gaat hij in op zijn uitrusting en allerlei praktische zaken die je kunnen helpen tijdens de PCT. Mooi is ook de inkijk die hij geeft op de kritiek die hij van tevoren kreeg van mensen omdat hij zijn gezin achterliet om zijn droom achterna te gaan. Je leest hoe hij hier mee omgaat en hoe hij soms ook aan zijn keuze begon te twijfelen. Toch heeft het boek ook een belangrijke boodschap met betrekking tot relaties en hoe je elkaar zo nu en dan vrij moet laten. Of zoals mede hike Jetfighter citeert uit het boek ‘De Profeet’ van Kahlil Gibran: “De eik en de cipres groeien niet in elkanders schaduw”.

De ontmoetingen met mede hikers worden op een indrukwekkende manier beschreven die je regelmatig aan het denken zet. Iedere hiker heeft een trailnaam gekregen aan het begin van de PCT. Voors staat zelf bekend als Van Go, vanwege de schilderijen die hij onderweg maakt. Hij spreekt inspirerende mede hikers die luisteren naar de namen Jetfighter, Goldie, Pogue, Barbie en Necktie.

Je merkt aan het einde van het boek dat de trail Voors heeft veranderd. Hij stelt zichzelf dan ook een aantal meetbare doelen en geeft ook meteen aan of hij zich aan deze doelen heeft weten te houden nu hij terug is in de ‘normale wereld’.

Dit wat mij betreft één van de beste wandelboeken die ik ooit gelezen heb. Binnen 24 uur had ik het boek uit. Het is dan ook erg fijn geschreven in korte hoofdstukken van een paar bladzijdes aangevuld met mooie foto’s. Voors heeft twaalf maanden na de PCT de Te Araroa Trail door Nieuw Zeeland gelopen en ik hoop dan ook dat er snel een vervolg komt op zijn boek met nieuwe avonturen en ontmoetingen.

Het boek Tim Voors – Alleen is te koop bij Bol.com

Wandelboek - Mijn leven in de wildernis

Miriam Lancewood – Mijn leven in de wildernis

Mijn leven in de wildernis van Miriam Lancewood is een boek waar ik nog regelmatig aan terugdenk en waar ik het zelfs nodig vond om Miriam persoonlijk via e-mail te bedanken voor het mooie boek dat ze geschreven had. Mijn advies om vooral door te gaan met schrijven heeft ze voorlopig in de wind geslagen, maar deze powerwoman heeft het dan ook erg druk met het beleven van avonturen in de vrije natuur.

Wellicht komt de naam Miriam Lancewood je bekend voor. Ze was de hoofdpersoon in een aflevering van het TV programma “Floortje naar het einde van de wereld”. De Nederlandse Miriam kwam tijdens het backpacken door India de 30 jaar oudere Peter tegen uit Nieuw Zeeland. Na een tijdje samen in Nieuw Zeeland gewoond te hebben daar te werken als lerares, besluiten Miriam en Peter het roer om te gooien en back to basic te gaan in Nieuw Zeeland. Ze wandelen rond op het Zuidereiland, waar ze leven op possums, konijnen en geiten. Je leest over de wandeling, het jagen, het leven zonder luxe en de relatie tussen Miriam en Peter. Een erg interessant boek waarbij je constant afvraagt of je dit zelf ook zou kunnen.

Het boek Miriam Lancewood – Mijn leven in de wildernis is te koop bij Bol.com

Hape Kerkeling – Ik ben er even niet

Mijn spirituele tocht naar Santiago de Compostela

Hape Kerkeling is de artiestennaam van Hans Peter Wilhelm Kerkeling. Deze Duitse acteur, komiek en presentator moet van de dokter in 2001 een pauze inlassen in zijn drukke bestaan. Hij besluit op dat moment de beroemde voettocht naar Santiago de Compostella te gaan lopen. Regelmatig vraagt hij zich af waar hij aan begonnen is als hij weer eenzaam en uitgeput door het landschap loopt. Toch biedt de camino de Santiago de Compostella hem ook nieuwe inzichten in zijn eigen leven en komt hij eindelijk weer eens tot zichzelf in plaats van zijn beroemde alter ego. Tijdens zijn wandeltocht maakt hij vriendschappen en wordt er flink gefilosofeerd met mede pelgrims. Humor voert regelmatig de boventoon in zijn verslag. Voor wandelaars die de tocht reeds gelopen hebben is het boek heel herkenbaar, voor wandelaars die deze pelgrimstocht ooit nog willen lopen is het een mooie inspiratie.

Hoewel het een fijn boek is om te lezen, is er ook kritiek van en ergernis bij andere lezers. Hans Peter slaapt in hotels en pakt af en toe de bus en trein als het zwaar wordt. Daarom krijgt hij van veel lezers het verwijt niet een echte pelgrim te zijn, een beetje eenzelfde ‘vanaf de zijlijn kritiek’ die bijvoorbeeld ook Miriam Lancewood krijgt als ze in een hutje slaapt of basisvoedsel koopt in de supermarkt. Ik vind echter dat je wandeltochten vooral voor jezelf moet ondernemen en niet moet gaan vergelijken met anderen. Uiteindelijk gaat het erom dat hij een voor zichzelf spirituele weg heeft afgelegd die hem veranderd heeft en dat is het belangrijkste. Als je daar dus doorheen kan kijken en je er niet aan gaat storen is dit één van de beste wandelboeken over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

Het boek Hape Kerkeling – Ik ben er even niet is te koop bij Bol.com

Cheryl Strayed – Wild

Cheryl Strayed bevindt zich op het dieptepunt van haar leven. Ze heeft een heftige jeugd gehad, haar moeder is overleden, ze gaat scheiden van haar man en leeft een leven met heroïne en losbandige seks.

Om een kentering te weeg te brengen besluit ze de Pacific Crest Trail (PCT) te gaan lopen. Een wandeltocht van het zuiden naar het noorden van Amerika. Zonder enige ervaring en te kleine wandelschoenen, begint ze haar tocht met haar veel te zware rugzak, die de bijnaam Monster krijgt.

Het boek biedt een mooie inkijk in het heftige leven van Cheryl en haar tocht op de PCT. Je voelt met haar mee als ze de eerste dagen met pijn en moeite begint aan haar tocht.

Tijdens haar tocht ervaar je hoe het is om als vrouw in je eentje de PCT te lopen. Ze weet de ontmoetingen met mede hikers met veel humor te omschrijven.

Je merkt dat ze tijdens haar PCT verandert en leeft met haar mee richting het einde van de tocht.

Het boek is later verfilmd door regisseur Jean-Marc Vallée. De rol van Cheryl wordt gespeeld door Reese Witherspoon. Wat mij betreft ook één van de beste films over de PCT.

Het boek Cheryl Strayed – Wild is te koop bij Bol.com

Maarten Olthof – Lopen in het voetspoor van de Boeddha

Wandelboek

Een indrukwekkend dikke pil geschreven door Maarten Olthof over wandelen en het boeddhisme. Hij duikt in de eeuwenoude geschriften over het pad dat de Boeddha zelf wees, eeuwen geleden de belangrijkste pelgrimsroute voor boeddhisten. Olthof besluit de route te reconstrueren en zelf te lopen. Zijn tocht voert hem duizend kilometer door India en Nepal.

Een indrukwekkend dikke pil geschreven door Maarten Olthof over wandelen en het boeddhisme. Hij duikt in de eeuwenoude geschriften over het pad dat de Boeddha zelf wees, eeuwen geleden de belangrijkste pelgrimsroute voor boeddhisten. Olthof besluit de route te reconstrueren en zelf te lopen. Zijn tocht voert hem duizend kilometer door India en Nepal.

Het boek beschrijft de spirituele voettocht die de schrijver ondernam waarbij hij regelmatig heden en verleden bespreekt. De lezer leest niet alleen veel over zijn wandeltocht, maar ook over het boeddhisme.

Voor een ieder die geïnteresseerd is in Azië, geschiedenis, het boeddhisme en wandelen is dit een meeslepend boek boordevol spirituele inspiratie. Het is met 480 bladzijdes wel even een dikke pil, maar met een e-reader merk je daar niks van.

Het boek Maarten Olthof – Lopen in het voetspoor van de Boeddha is te koop bij Bol.com

Ook een vermelding waard…

Wat is volgens jou het beste wandelboek?

Weet jij nog leuke wandelboeken die nog niet in deze lijst voorkomen? Of heb je zelf een wandelboek geschreven? Laat het ons weten via de mail.