Beste handschoenen voor wandelaars

De koude dagen zijn weer aangebroken en dus vraag je je waarschijnlijk af hoe je je handen het beste kan beschermen tegen de kou? Als ervaringsdeskundigen van wandelen in koude omstandigheden geven we je graag advies bij het kopen van de beste wandelhandschoenen. We geven je tips voor het kiezen van de handschoenen die het beste passen bij jouw situatie. De omstandigheden waaronder je meestal wandelt bepalen voor een groot gedeelte de keuze voor de handschoen. Temperatuur en de natte omstandigheden speler hierbij uiteraard een grote rol.

Tips voor het kopen van wandel handschoenen

Het aanbod aan handschoenen voor wandelaars is inmiddels zeer groot. Dus waar moet je op letten bij het kopen van wandelhandschoenen? Belangrijk bij het maken van een keuze is met name het soort wandelingen dat je maakt en bij welke temperaturen. Bij het soort wandelingen kan je denken aan wandelingen door de bergen, of koude temperaturen met ook nog kans op veel regen of juist wandelingen in het natte Nederland bij lage temperaturen. Hiervoor is het belangrijk dat de handschoenen waterdicht en ademend vermogen hebben en winddicht zijn.

Heb je tijdens het wandelen regelmatig je smartphone in je hand, bijvoorbeeld voor het maken van foto’s, dan is het handig dat je de smartphone ook kan bedienen met je handschoenen aan. Zorg er in dat geval voor dat de handschoenen vingertoppen hebben die geschikt zijn om een touchscreen te bedienen.

Wat zijn de beste wandelhandschoenen?

Beste wandelhandschoenen voor Nederland

Ga je wandelen in Nederland bij droge temperaturen boven de nul graden, dan raden we niet al te dikke handschoenen met touchscreen vingers aan. Je kan prima je normale handschoenen dragen, want tijdens wandelingen in Nederland zijn de omstandigheden niet zo extreem, op de regelmatige regenbui na. Wandel je regelmatig in de regen en krijg je op die momenten vaak koude handen, dan zijn waterafstotende handschoenen aan te raden. O.a. merken als The North Face, Hestra en Jack Wolfskin hebben waterafstotende handschoenen voor wandelaars.

Goede handschoenen voor wandelaars zijn te koop bij:

Beste trekking handschoenen

Bij een trekking ga je hoog de bergen in en is het dus iets kouder. Loop je met trekking stokken, dan is het fijn dat de handschoenen goede grip bieden. Bedenk van te voren wel goed welke trekking je maakt, want bij de Inca Trail in Peru heb je de handschoenen in een extreem geval vroeg in de ochtend nodig of in het regenseizoen, maar over het algemeen is het warm en loop je dus zonder handschoenen. Ga voor zo’n incidentele trekking dus niet de duurste handschoenen aanschaffen, de trekking handschoenen van Forclaz (Decathlon) voldoen in dat geval prima.

Maak je regelmatig een trekking, dan raden we handschoenen aan van merken als Mammut, The North Face en Trekmates aan, deze zijn verkrijgbaar bij Bol.com & Bever.nl

Beste handschoenen voor extreme expedities

Ga je op expeditie dan moet je handschoenen geschikt zijn voor extreme omstandigheden. Tijdens een expeditie verwacht je koude natte omstandigheden waarbij je de beste bescherming nodig hebt. Kies dus voor ademende waterdichte handschoenen die je handen droog houden en eventueel zweet naar buiten afvoeren.

Beste merken: Mammut | The North Face | Hestra | Rab | Trekmates

Bever.nl heeft een overzicht van handschoenen die geschikt zijn voor extreme expedities.

Wat zijn de warmste handschoenen?

Wij zweren bij handschoenen van echte schapenwol. Bij koude omstandigheden zorgt natuurlijk schapenwol voor warme handen, zonder dat deze gaan zweten. Schapenwol is van nature ademend, wat ervoor zorgt dat zweet naar buiten wordt afgevoerd en de warmte in de handschoen blijft. Het merk UGG verkoopt sheepskin handschoenen van goede kwaliteit.

Handschoenen of wanten?

Uiteraard heb je naast handschoenen ook nog de keuze uit wanten. Het voordeel van wanten is dat ze de warmte beter binnen houden, omdat je niet iedere vinger apart hoeft te isoleren. Krijg je snel koude handen? Dan zijn wanten aan te raden, want het is bewezen dat ze net iets warmer zijn dan handschoenen. Het nadeel van wanten is dat je minder bewegingsvrijheid hebt, want je kan je vingers niet meer los gebruiken zoals dat bij handschoenen het geval is. Niet handig als je bijvoorbeeld een foto wil maken onderweg of je telefoon wilt opnemen, hoewel dat laatste natuurlijk ook met sommige handschoenen lastig is.

Hoe moeten handschoenen zitten?

Je handschoenen moeten vanaf het begin goed zitten om optimaal je handen warm te kunnen houden. Ze moeten niet te strak zitten en knellen om je handen, want dan kan het bloed niet goed doorstromen en worden je handen nooit warm. Ook moet er voldoende ruimte over blijven in de handschoen zodat de lucht kan circuleren. Je moet je vingers voldoende kunnen bewegen in de handschoen en je vingertoppen mogen net niet de voeringnaad raken aan de bovenkant van de handschoen, raken ze deze wel dan is de handschoen te klein. Zorg dat je polsen goed zijn omsloten, zodat warme lucht geen kans krijgt om te ontsnappen bij de opening van de handschoen.

Waarom en wanneer draag je handschoenen tijdens het wandelen?

Het kopen van de beste wandel handschoenen is natuurlijk een goed begin, maar wanneer en waarom draag je eigenlijk handschoenen? Je zou zeggen om je handen warm te houden, dus je draagt ze tijdens koude omstandigheden, maar handschoenen hebben nog een aantal belangrijke andere functies waar je niet meteen aan zal denken. Zo beschermen handschoenen je handen als je valt en bieden ze extra grip als je bijvoorbeeld met trekking stokken loopt.

Waarom worden je handen koud tijdens het wandelen bij lage temperaturen?

Is het je weleens opgevallen dat je handen vaak kouder zijn bij lage temperaturen dan andere lichaamsdelen? De oorzaak ligt in het feit dat je lichaam bij koude temperaturen de snelheid van de bloedsomloop vertraagt en het bloed terugtrekt uit uiteinden van je lichaam, oftewel je handen en voeten. Op die manier kan het lichaam alle benodigde energie inzetten om de belangrijkste delen van het lichaam op temperatuur te houden. Zodra je handen een temperatuur hebben van tweeëntwintig graden of lager ga je je er aan storen en voelt dit onprettig. De temperatuur van je handen bepaalt dus voor een groot deel je algemene comfortgevoel tijdens het wandelen en het is dus essentieel om je handen goed te beschermen tegen de kou middels wandel handschoenen.

Hoe moet je je handschoenen onderhouden?

  • Het beste is om je handschoenen niet in de wasmachine te wassen, beter is het om ze in lauw water met een beetje wasmiddel te wassen. Na het wassen druk je het water uit de handschoen, ga niet wringen want dat is slecht voor het materiaal waarvan de handschoen gemaakt is en kan de pasvorm verslechteren.
  • Laat je handschoenen niet drogen op een radiator of met behulp van een föhn.
  • Zorg dat de opening van de handschoen bij het drogen altijd naar beneden wijst, zodat het water er ook op die manier uit kan lopen en niet blijft hangen in de vingertoppen.
  • Heb je leren handschoenen? Trek ze dan even aan op het moment dat ze half droog zijn, op die manier kan je ze de juiste pasvorm weer geven.
  • Heeft je handschoen een waterafstotende laag aan de buitenkant? Zodra je merkt dat deze zijn werking verliest door slijting, is het mogelijk om deze laag te herstellen met een waterafstotende spray.