De beste boeken met reisverhalen

Met de leuke reisverhalen uit onze lijst kan je heerlijk wegdromen bij de reizen die deze avonturiers met je delen. Reisverhalen zijn de perfecte manier om je eigen reislust naar boven te halen. Menig keer ben ik geïnspireerd door de reisverhalen van Miriam Lancewood, Tim Voors, Tamar Valkenier en Iris Hannema om zelf de stap naar het onbekende te maken. Het inspireerde mij om ook solo te gaan backpacken in onder meer Peru, Bolivia, Ecuador, Myanmar, Vietnam en Thailand. Naast dat het een mooie inspiratiebron is voor je eigen reis, gaat het ook over vriendschappen, de liefde en afscheid nemen. Iets wat iedere solo reiziger zal herkennen.

Top 3 beste reisverhalen

In onze top 5 lichten we de meest leukste boeken met reisverhalen uit. Welke reisverhalen konden wij niet wegleggen tijdens het lezen en hebben ons het meest geïnspireerd om zelf mooie reizen te maken.

  1. Tamar Valkenier – Fulltime avonturier
  2. Tim Voors – Alleen
  3. Christopher Schacht – Met 50 euro de wereld rond
  4. Bastiaan Brink – Sporen naar de horizon
  5. Miriam Lancewood – Mijn leven in de wildernis

Dit zijn volgens ons de schrijvers van de mooiste reisverhalen van de afgelopen jaren

Miriam Lancewood | Tamar Valkenier | Tim Voors | Bram den Hertog | Joshua van Eijndhoven | Christopher Schacht | Bastiaan Brink | Iris Hannema | Sjaak Zonneveld

Miriam Lancewood

Stonden we maar allemaal zo in het leven als Miriam, dan zou de wereld weer een stukje mooier zijn

Heb je het over een Nederlandse avonturier met prachtige reisverhalen, dan kom je al snel uit bij Miriam Lancewood. Samen met haar Nieuw Zeelandse man Peter Lancewood is ze de hele wereld over geweest. Bij voorkeur reizen ze te voet. Ze beklommen acht bergketens in de Himalaya, reisden jarenlang door Zuidoost-Azië en leefden in de wildernis van Nieuw Zeeland. Miriam doet je verstelt staan van hoe mooi het leven kan zijn met weinig middelen.

Miriam Lancewood schreef deze reisverhalen

Tamar Valkenier

Tamar begrijpt wat echte vrijheid is en beleeft avonturen waar wij alleen maar van kunnen dromen

Op een dag besluit je zelf een fiets te maken en daarmee de wereld over te fietsen. Dit is in het kort het indrukwekkende begin van het reisverhaal van Tamar Valkenier. Het begin, want daarna gaat ze te paard met een kameel en hond door de Mongoolse steppen trekken als een echte nomade. In Jordanië legt ze 600 kilometer te voet af met haar ezel Yustra. Met Miriam Lancewood leeft ze van de jacht en planten tijdens een back to basic avontuur in de bergen van Nieuw-Zeeland.

Tamar Valkenier weet haar avonturen vol spanning te beschrijven als je er daadwerkelijk bij bent. Je kan alleen maar respect hebben voor hoe zij in het leven staat en kiest voor het grote onbekende.

Tamar Valkenier schreef dit reisverhaal

Tim Voors

Hoe je regelmatig solo kan reizen voor een langere periode en toch een fijne relatie kan hebben…

Tim Voors is inmiddels drie boeken verder. De lange afstandswandelaar neemt ons mee in zijn avonturen op de Pacific Crest Trail (van Mexico naar Canada), de Te Araroa Trail in Nieuw Zeeland en de Kungsledentrail in Lapland. Het draait niet alleen om het wandelen, maar veel meer ook om de mensen die hij ontmoet tijdens zijn reizen en zijn kijk op het leven. Voors is een inspiratie voor iedereen die avontuurlijke reizen wil maken en bewijst dat je echt niet in je twintigerjaren voor hoeft te zijn.

Tim Voors schreef deze reisverhalen

Bram den Hertog

Fietsen naar Portugal en een retourtje Turkije – een fietsreis van 19.000 kilometer

In zijn boek ‘Stormreis van een jonge hond’ schrijft Bram den Hertog over zijn avonturen op de fiets. Na jaren twijfelen besluit Bram dan toch de stap te wagen om het onbekende tegemoet te gaan. Hij heeft behoefte aan een mentale en fysieke uitdaging en het is duidelijk voor hem dat zijn fiets daarbij betrokken moet worden. Zijn ambities liggen niet bij het maken van promotie of het kopen van een groter huis, hij wil avonturen beleven en niet weten hoe zijn komende jaren eruitzien. Hij neemt dan ook een drastisch besluit en stopt met de politieacademie en stapt op zijn fiets.

Tijdens 19.072 kilometer fietsen overwint hij zijn angsten, ontmoet hij vele mensen en fietst hij optimale vrijheid tegemoet. Bram weet je met zijn schrijfwijze te blijven boeien, het is dan ook een boek dat je niet snel weglegt. Je trapt in gedachten heerlijk mee en bedenkt je hoe je zelf zou reageren in de situaties waarin Bram belandt. Een erg leuk boek over een fietsreis en een mooie inspiratiebron voor iedereen die ooit nog een fietsreis wil maken.

Joshua van Eijndhoven

Het leven van een zeiler en wereldreiziger dat je blijft boeien

Geslaagd in de rechten, maar geen zin in het advocatenleven besloot Joshua van Eijndhoven zijn droom om de wereld rond te zeilen waar te maken. Hij kocht een zeiljacht dat hij de naam ‘Hope’ gaf. Op de Kaapverdische eilanden ontmoette hij Katia met wie hij daarna vijf jaar de hele wereld over zeilde. Hij schreef er het boek ‘Op reis met de Hope’ over. Een echt jongensboek waarin de 24 jarige Joshua zijn dromen achterna gaat. De zeiltocht gaat van Brazilië naar het Caribisch gebied tot aan zwemmen met walvissen in de Stille Oceaan.

Christopher Schacht

Christopher verloor alles in Amsterdam, maar kwam als rijk mens terug na zijn reis rond de wereld

Hoe kan je met 50 euro op zak vier jaar lang rond de wereld reizen? Met vriendelijkheid, flexibiliteit en charme kom je volgens de Duitse Christopher Schacht een heel eind. Laat je inspireren door zijn reis rond de wereld. In Amsterdam is hij na één week al zijn geld al kwijt, maar al liftend, te voet en zeilend legt hij in de jaren daarna meer dan 100.000 kilometer af in 45 verschillende landen. Christopher weet zijn reis op een humoristische en boeiende wijze te beschrijven. Met 50 Euro de wereld rond is dan ook een prachtig boek dat je stimuleert om je dromen te verwezenlijken.

Bastiaan Brink

Bastiaan Brink is een echte avonturier. Hij gaat naar de plaatsen waar wij alleen maar van dromen. Vanwege een blessure moet hij zijn leven als musicus onderbreken, daarom besluit hij de weide wereld in te trekken op zoek naar avontuur. Zo beklimt hij de Mount Everest, slaapt hij bij een Nomaden familie op de Mongoolse steppe en daalt hij af in de Potosi zilvermijnen in Bolivia. Van Azië tot Nieuw-Zeeland en van Zuid Amerika tot aan New York, Bastiaan Brink deelt zijn wereldreis in prachtige reisverhalen en mooie kleuren foto’s.

Iris Hannema

Prachtige reisverhalen, maar Iris mag best af en toe even beter in de spiegel kijken

Iris Hannema is een backpacker pur sang. Ze heeft als jonge vrouw de hele wereld rondgereisd en alles gedaan wat god verboden heeft. In haar boek ‘Miss yellow hair, hello!’ deelt ze haar leukste avonturen. Het gaat over ziek worden op reis, corrupte politie agenten in Colombia, de liefde in Iran en goden vereren op Cuba. Was ik bij haar eerste boek ‘Miss Yellow Hair’ nog erg positief, haar daaropvolgende boeken werd ze een iets te arrogante en betweterige tante helaas. ‘Het bitterzoete paradijs’ en ‘Reizen volgens Hannema’ raad ik dan ook niet aan. Maar haar backpacker verhalen uit haar eerste boek zullen voor veel backpackers herkenbaar zijn.

Sjaak Zonneveld

Een combinatie van reisverhalen en informatie over het pensioenstelsel van verschillende landen

Sjaak Zonneveld reisde naar meer dan 60 landen. In zijn boeken met reisverhalen vertelt hij over het regelmatig nemen van een tussenpensioen tijdens je werkende leven. Wacht niet met het najagen van je dromen tot je pensioen, want leven doe je in het nu volgens Zonneveld. In zijn boeken gaat hij onder meer naar Namibië, Chili, Japan, Antarctica en Australië. Naast wat hij meemaakt op zijn reizen bespreekt hij ook de pensioenstelsels van Nederland en de landen die hij bezoekt. Beide boeken van Sjaak Zonneveld zijn een mooie combinatie van avontuurlijke reisverhalen en informatie over het pensioen.

Over deze lijst van reisverhalen

We zijn altijd op zoek naar nieuwe waargebeurde reisverhalen om dit blog mee aan te vullen. We willen een totaal overzicht maken van de beste reisverhalen geschreven voor Nederlandse en buitenlandse avonturiers. Staat jouw boek er nog niet bij of ben je uitgever van boeken met reisverhalen? Stuur ons een recensie exemplaar op en wie weet wordt ook jouw reisverhaal toegevoegd aan deze lijst. Neem contact met ons op voor meer informatie.