Wat is de beste rugzak voor de Camino?

Ga je binnenkort een pelgrimstocht lopen, bijvoorbeeld de Camino Frances of Camino Del Norte naar Santiago de Compostella, dan kan je waarschijnlijk wel wat tips gebruiken voor het aanschaffen van een goede rugzak speciaal voor deze pelgrimstocht. Naast de beste wandelschoenen moet ook je rugzak beschikken over de beste eigenschappen voor het lopen van een camino. We gaan daarom in dit blog kijken welke eigenschappen een rugzak moet hebben voor een pelgrimstocht en wat de beste rugzak is voor jouw camino.

Beste camino rugzak

Geen zin om het volledige blog met tips voor het kopen van een camino rugzak te lezen? Wij komen tot de deze top 3 van camino rugzakmerken op basis van eigen ervaring en ervaringen van andere pelgrims:

Beste camino rugzak:

  1. Osprey
    Osprey Exos | Osprey Archeon | Osprey Stratos
  2. Fjällräven
    Fjällräven Abisko Friluft | Fjällräven Abisko Hike
  3. Lowe Alpine
    Lowe Alpine Airzone Trail | Lowe Alpine Airzone Camino Trek | Lowe Alpine Airzone Trek | Lowe Alpine Airzone Pro

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een camino rugzak?

Wat is het aan te raden aantal liters voor een camino backpack?

Kies je voor een grote rugzak, dan neem je vanzelf ook meer mee. De keuze voor een rugzak bepaald dan ook voor een groot gedeelte het aantal kilo’s dat je gaat dragen tijdens je camino. Niet gek dus dat de meest gestelde vraag bij het kiezen van een camino rugzak gaat over het formaat van de rugzak.

Het aantal liters bepaald hoeveel je kwijt kan in een rugzak. Voor de camino raden we aan om te kiezen voor een rugzak van tussen de 35 en 45 liter. Kies je voor een grotere rugzak, dan zit je al snel boven de tien kilo aan gewicht wat je in de rugzak kwijt kan. In een rugzak van 35 tot 45 liter kan je prima al je benodigde kleding en lichtgewicht slaapzak kwijt.

Wil je een tent en slaapmat meenemen, dan zal je richting de 45-55 liter moeten gaan en dan zal het alsnog om een lichtgewicht tent moeten gaan die weinig ruimte inneemt. De belangrijkste regel bij het kiezen van het formaat van de rugzak is in ieder geval dat je je zelf wilt beperken om meer mee te nemen dan nodig is, een kleinere rugzak van 35 – 45 liter heeft dus de voorkeur boven een grotere rugzak.

Ga je in de winter de camino lopen, dan moet je rekening houden met een warmere slaapzak en warme kleding. In deze periode heb je dus meer ruimte nodig in je rugzak en kan je kiezen voor een rugzak tussen de 50 en 60 liter.

Wat is het ideale gewicht van de rugzak?

Er is per merk en model veel verschil in het gewicht van de rugzak. Een trekking rugzak van 35 tot 45 liter met regenhoes weegt gemiddeld ongeveer 1,3 a 1,5 kilo. Kies je voor een rugzak zonder regenhoes dan heb je de eerste 300 gram ongeveer al bespaard, maar dan lever je wel in op waterdichtheid.

Wat is het aan te raden totale gewicht van je rugzak?

Maar hoeveel kilo kan je nou het beste op je rug dragen tijdens de camino? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Zo is er de 10 % van je lichaamsgewicht regel, maar deze regel gaat niet op voor iedereen. Heb je overgewicht, dan zou je volgens deze regel meer mee kunnen nemen, dan als je topfit bent. Niet echt een regel waar je dus vanuit kan gaan. Wij zouden eerder naar fitheid en ervaring kijken. Ben je een beginnende pelgrim, dan is een gewicht tussen de zeven en negen kilo aan te raden.

Bedenk je vooral bij alles wat je in je rugzak stopt of je het wel echt nodig hebt en of hoeveel je van iets meeneemt. Er zijn verschillende mogelijkheden om onderweg te wassen, dus vijf wandelshirts meenemen is nergens voor nodig. Online zijn er verschillende inpaklijsten te vinden voor de camino, maak hier gebruik van en ben streng voor jezelf bij het uitkiezen van spullen die je meeneemt.

Waar veel mensen niet over nadenken van tevoren, is dat er naast je kleding en spullen ook nog eten en drinken bijkomt dat je iedere dag moet dragen. Houdt dus rekening met minimaal 1 liter water (gemiddeld) en eten.

Speciale camino backpack voor vrouwen

Ben je een vrouw? Ga dan voor een speciale dames rugzak. Deze is optimaal ontworpen voor de anatomie van een vrouw. De schouderbanden zijn aan de voorkant meer naar buiten gezet, zodat ze geen druk geven op de borsten en het rugpand is korter zodat de rugzak beter aansluit.

Comfortabele schouderbanden

De schouderriemen van je camino rugzak moeten van goede kwaliteit zijn en opgevuld zijn, zodat er zo min mogelijk irritatie optreedt. Met mesh schouderbanden zijn ze extra ademend. Daarnaast moeten de schouderbanden te verstellen zijn voor een optimaal draagcomfort.

Ventilerend rugpand & heupband

De rugzak hangt tegen je rug aan. Goede ventilatie van je rug is dus erg belangrijk. Kies dus voor een rugzak met een ventilerend rugpand, zodat het het zweten iets kan verlichten.

Een goede trekking rugzak is voorzien van een heupband. De heupband zorgt ervoor dat het gewicht voor een groot gedeelte op je heupen rust in plaats van volledig op je schouders. Heb je dus last van je schouders of rug tijdens het wandelen met een rugzak? Koop dan een rugzak met een goede heupband of stel je huidige heupband van je rugzak beter af.

Rugzak met regenhoes

Een rugzak is vrijwel nooit waterdicht. Sommige rugzakken beschermen deels tegen waterdruppels, maar gaat het harder regen, dan zal je gebruik moeten maken van een regenhoes. In veel rugzakken is een regenhoes meegeleverd die in een apart compartiment (meestal onderin) verborgen is. Indien dit bij jouw rugzak niet het geval is, dan kan je er altijd nog voor kiezen om een regenhoes er los bij te kopen.

Ritssluiting & extra vakken

De ritssluiting moet van een goede kwaliteit zijn. Je propt er vaak veel spullen in, dus de druk naar buiten neemt toe. Een goede ritssluiting kan dit aan, maar bij een slechte ritssluiting zie je al snel scheuren bij de ritssluiting.

Een rugzak met een aantal extra kleine compartimenten is handig voor op het opbergen van kleine dingen die je regelmatig tevoorschijn wilt halen zoals een zonnebril, zonnebrandcrème en snacks. Stop je deze bij je andere spullen, dan zal je regelmatig tijd verspillen aan het zoeken van deze spullen.

Rugzak met of zonder drinksysteem?

Een aantal camino rugzakken heeft een compartiment voor een drinksysteem. Bij je schouderband zit dan een soort van rietje waar je water mee kan drinken. De waterzak plaats je in het compartiment in de rugzak. Voordeel hiervan is dat je zonder je handen te gebruiken kan drinken en dat je regelmatiger drinkt, dan wanneer je iedere keer een bidon of waterfles uit je rugzak of zijkant van je rugzak moet halen.

Kies je voor een rugzak zonder drinksysteem, dan is het aan te raden om te kijken of de rugzak aan de zijkant open vakken heeft waar je een bidon in kan zetten, zodat je er eenvoudig tijdens het lopen bij kan.

Oefen het wandelen met de rugzak

Ga alvorens je een camino gaat lopen al een aantal keer op pad met een bepakte wandelrugzak. Zo kan je rug alvast wennen aan het gewicht dat het moet dragen en kan jij kijken of je het gewicht aankan. Ga je een volledig weekend proef wandelen, dan weet je ook meteen welke spullen je eventueel thuis kan laten.

Op zoek naar nog meer tips voor je camino? Lees één van deze camino boeken voor inspiratie.