Beste boeken over de Camino

In dit blog bespreken we de beste boeken over de Camino. Om het enigszins af te bakenen, bespreken we enkel de boeken over de Camino naar Santiago de Compostella. De afgelopen jaren zijn er honderden boeken geschreven over de Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. De meeste boeken gaan over de Camino francés, maar ook andere populaire routes als de Camino del Norte, Camino Primitivo en Camino Portugués komen aan bod. We verdelen de boeken in fictie en non fictie boeken over de camino en bespreken daarnaast de beste wandelgidsen voor het lopen van de Camino.

Beste boeken Camino

We verdelen de beste wandelboeken over de camino in waargebeurd en fictie. We begrijpen dat er meerdere camino’s zijn in de wereld, maar focussen ons in dit blog op de boeken over de Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

Beste Camino boeken – Waargebeurd

De waargebeurde camino boeken zijn één van de grootste redenen van de populariteit van de camino vandaag de dag. Tijdens het lopen van de camino hoor je regelmatig dat pelgrims hun inspiratie voor het lopen van de camino hebben gehaald uit één van deze waargebeurde camino boeken. Deze reisverslagen zijn voor veel pelgrims ook de perfecte wijze om zich voor te bereiden op de camino. In veel van deze camino boeken vind je onder meer een paklijst, tips voor het vinden van slaapplekken en tips voor het lopen van de camino.

Onderweg – Bente van de Wouw

Op weg naar Santiago, op zoek naar mezelf

In het boek Onderweg vertelt schrijver en journalist Bente van de Wouw over haar camino naar Santiago de Compostella. De twintiger heeft te kampen met een burn-out, hoog gevoeligheid en paniek- en angststoornis als ze besluit om de voettocht naar Santiago de Compostella te gaan lopen.

Onvoorbereid en zenuwachtig loopt ze door Saint-Jean-Pied-de-Port, het startpunt voor de meeste pelgrims die de Camino naar Santiago lopen. Het is een boek dat heerlijk wegleest. Afwisselend kijk je bij Bente over de schouder mee tijdens haar camino om vervolgens een stapje in het verleden te maken naar wat ze mee heeft gemaakt in haar leven.

Het geeft een mooie weergave van hoe het is als je alleen begint aan een pelgrimstocht. Hoe zien je dagen eruit en hoe ontmoet je nieuwe mensen tijdens je tocht? Wat maak je zoal mee en waar denk je over na als vele dagen wandelt met alleen je gedachten bij je. Bente stelt zich kwetsbaar op en laat zien hoeveel veerkracht ze heeft. Voor veel lezers zal het herkenbaar zijn, terwijl andere lezers misschien meer camino avonturen verwachten.

Het boek Onderweg krijgt op Bol.com 4,8 van de 5 sterren. Het boek is ook te luisteren op Storytel (luister 14 dagen gratis!)

Pelgrim – Hans Peter Roel

Één van de best beoordeelde Camino boeken is Pelgrim van Hans Peter Roel. Deze schrijver concentreert zich op spirituele boeken waarin hij mensen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen. In 2016 loopt hij de Camino Francés vanaf Saint Jean Pied de Port.

Fijn is dat Hans Peter Roel ook zijn voorbereiding bespreekt en zijn paklijst deelt. Aan het einde van ieder hoofdstuk deelt hij algemene informatie over onder meer het pelgrimspaspoort, kosten van de camino, pelgrimsziekte, blaren, maar ook over Spaanse geschiedenis en spirituele inzichten.

Ieder hoofdstuk bespreekt Hans Peter Roel één van de 37 dagen dat hij de camino liep. Zijn fijne schrijfstijl en overzichtelijke hoofdstukken maken het lastig om dit boek weg te leggen. Toch is het goed om af en toe even na te denken over wat Hans Peter Roel ervaart tijdens de camino.

Je leest over hoe Hans Peter Roel het in eerste instantie fysiek zwaar heeft op de camino, maar naar mate zijn tocht vordert steeds meer kan genieten van zijn spirituele voettocht. Hij geniet van de verhalen van de mensen die hij ontmoet en probeert te leren van hun ervaringen. Regelmatig deelt hij zijn eigen gedachten over hoe hij in het leven staat en wat hij zou kunnen verbeteren.

Ben je op zoek naar een boek waarin de ervaringen van een pelgrim worden beschreven met een spiritueel randje, dan is dit camino boek een absolute aanrader.

Pelgrim van Hans Peter Roel is te koop bij Bol.com

SimpelWeg Gelukkig – Anne-Marie Kruiper

Op reis naar naar Santiago de Compostella

Een boek dat ons meerdere malen werd getipt als één van de beste boeken over de camino en ook erg goed beoordeeld op Bol.com met een 4,6 uit vijf sterren. We hebben het zelf ook gelezen en het is een prachtig reisverslag met de nodige tips voor het lopen van de camino naar Santiago de Compostella.

Anne-Marie Kruiper liep in 2016 de Camino de Frances, vanaf St. Jean-Pied-de-Port. Het boek begint met de vraag waarom ze de camino eigenlijk gaat lopen en hoe haar voorbereiding is.

Zodra ze haar pelgrimstocht begint is het een mooi verslag van haar pelgrimstocht waarbij je met haar meevoelt als ze het fysiek en mentaal zwaar heeft, maar ook met haar mee geniet als ze weer nieuwe mensen ontmoet met ieder een eigen verhaal. Anne-Marie weet op een humorvolle en meelevende wijze je aandacht vast te houden in dit boek.

Mocht je van plan zijn om ooit de camino te gaan lopen, dan geeft dit boek een eerlijk en goed beeld van hoe het is om deze pelgrimstocht te ondernemen. Zo leer je ook meer over haar ervaringen in de slaapzalen, eten en drinken op de camino en wat je allemaal zal meemaken op de camino.

SimpelWeg Gelukkig van Anne-Marie Kruiper is te koop op Bol.com

Hape Kerkeling - Ik ben er even niet

Ik ben er even niet – Hape Kerkeling

Hape Kerkeling is een bekende komiek in Duitsland. In het verslag over zijn camino laat hij zijn spirituele kant zien. Het is het verslag van een camino wandelaar die zijn eigen camino loopt en daarbij schuurt tegen wat veel andere pelgrims wenselijk achten. Zo slaapt hij in hotels in plaats van de slaapzalen en pakt hij een aantal keer de trein als het hem zo uitkomt. Toch is het een prachtig en humoristisch boek waarbij hij met veel positiviteit de camino beschrijft en de lezer meeneemt in zijn eigen innerlijke zoektocht.

Ik ben er even niet van Hape Kerkeling is te koop bij Bol.com

De pelgrimstocht naar Santiago – Paulo Coelho

Dagboek van een magiër

Paulo Coelho liep in 1986 zelf de Camino naar Santiago de Compostella. In het boek ‘De Pelgrimstocht naar Santiago” deelt hij zijn ervaringen met het lopen van de pelgrimstocht en wat deze wandeltocht met hem heeft gedaan. Tijdens zijn pelgrimage gaat hij op naar een eeuwenoude wijsheid, praat hij over zijn gedachten en gevoelens tijdens het wandelen. Voor de één zal dit boek wellicht net iets te spiritueel en zweverig aanvoelen, de ander zal het aan het denken zetten en veel wijsheden uit dit boek kunnen halen die je kan gebruiken in je eigen leven.

Het boek van Paulo Coelho is te koop bij Bol.com & Storytel

Meer waargebeurde boeken over de Camino

Ook deze caminoboeken zijn een vermelding waard:

Wat is het beste boek over de Camino?

Het boek Pelgrim van Hans Peter Roel is volgens ons het beste waargebeurde Camino boek. Het geeft een erg goed beeld over het lopen van de camino en is erg inspirerend.

Het boek ‘De Camino’ van Anya Niewierra is wat ons betreft het beste fictie boek over de Camino. Het boek focust echter vooral op de routes in Frankrijk, houd hier dus rekening mee.

Beste boeken over de Camino – Fictie

De Camino naar Santiago de Compostella is een dankbaar onderwerp voor romans en thrillers. Deze fictie caminoboeken hebben vaak wel degelijk een kern van waarheid, want de schrijver heeft in de meeste gevallen de camino zelf gelopen. Vele pelgrims zijn de Camino gaan lopen door de romans van Graeme Simsion & Anne Buist en Anya Niewierra.

De Camino – Anya Niewierra

Op mijn vraag welk boek zeker niet mocht ontbreken in een lijst met caminoboeken, werd het boek De Camino van Anya Niewierra meerdere malen genoemd. Met de winst van de Hebban Thrillerprijs werd dit nog eens bevestigd.

De thriller gaat over de weduwe Lotte die na de zelfmoord van haar man zijn route over de Camino opnieuw gaat lopen (de Via Podiensis, Frankrijk). Eerder al is ze erachter gekomen dat haar man niet was wie hij zei dat hij was. Ze zit dan ook vol vragen en wil weten wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef.

Tijdens haar Camino leren we meer over de oorlog in voormalig Joegoslavië en komen we erachter dat ze de Camino niet in haar eentje loopt. Het boek is een echte page turner dat boeit van begin tot eind. Het is met recht één van de beste fictie boeken over de Camino.

Het boek De Camino is te koop bij Bol.com & te luisteren op Storytel

Camino – Graeme Simsion & Anne Buist

Deze feelgood roman gaat over vriendschap, familie, liefde en de uitdagingen in het leven. Een Amerikaanse kunstenares en een Engelse ontwerper lopen beiden de Camino van Cluny (Frankrijk) naar Santiago de Compostella.

Het laat je nadenken over het leven. Wat maakt het leven de moeite waard? En wat is het verschil tussen het leven dat je leeft en het leven dat je kiest? De hoofdpersonen in Camino maken een nieuwe start en zijn op zoek naar verandering, vinden ze dit ook en vinden ze elkaar op de Camino? Afwisselend wordt het verhaal vanuit het perspectief van de Engelse ontwerper Martin en de Amerikaanse kunstenares Zoë geschreven.

Camino is een grappig en luchtig geschreven roman. Het weet de sfeer van deze pelgrimstocht goed te vatten en je raakt zeker enthousiast om zelf op pelgrimage te gaan. Een aanrader als je een roman zoekt met als decor de Camino naar Santiago de Compostella.

Het boek Camino is te koop bij Bol.com & te luisteren op Storytel

Beste luisterboeken over de Camino

Ben je al op de Camino? Dan is het helemaal een aanrader om deze luisterboeken tijdens je wandeltocht te luisteren om er helemaal in op te gaan. Of misschien lig je op een rumoerige slaapzaal? Zet je oordopjes met noise cancelling op en val in slaap bij de luisterverhalen van Graeme Simsion & Anne Buist, Anya Niewierra en Paulo Coelho.

Beste wandelgidsen voor het lopen van de Camino

Een goede wandelgids voor de Camino is compact, heeft routekaarten en geeft veel informatie over de route en bezienswaardigheden. Daarnaast vinden we het fijn als er ook wat algemene tips worden gegeven voor het lopen van de Camino. Op basis van deze eisen zijn dit mijn favoriete wandelgidsen over de Camino.

Rother wandelgidsen over de Camino

Rother heeft vier Nederlandse wandelgidsen over de Camino:

Uitgebreid wordt er ingegaan over het wandelen van de Camino met de nodige tips over uitrusting, beste reistijd, pelgrimsherbergen en geschiedenis van de Camino.

Iedere etappe begint onder vermelding van het aantal kilometers en de gemiddelde looptijd. Ook informatie als hoogtemeters, herbergen en bezienswaardigheden per etappe zijn eenvoudig op te zoeken.

De route per etappe wordt vervolgens uitgebreid beschreven. Van ieder interessant dorpje en stadje dat wordt aangedaan wordt in een apart katern de geschiedenis en bezienswaardigheden beschreven. Van de belangrijke dorpen en steden is ook een kleine routekaart opgenomen. Met mooie kleuren foto’s krijg je alvast een voorproefje van wat je gaat zien tijdens de camino.

Fijn is dat de Rother wandelgidsen over de camino erg compact zijn en licht van gewicht (189 gram).

De Rother Camino wandelgidsen zijn te koop bij Bol.com

A Pilgrim’s guide to the Camino de Santiago – John Brierley

Best beoordeelde pelgrimsgids op Bol.com (5 sterren) & Amazon (4,4 sterren)

Deze Engelse pelgrimsgids is waarschijnlijk één van de best verkochte camino gidsen ter wereld. Het is dan ook een zeer compleet camino handboek waarin je antwoord zal vinden op alle vragen die je vooraf en tijdens de camino hebt. Naast de uitgebreide praktische tips, komt ook de spirituele beleving aan bod in deze camino gids.

De route is op gedeeld in 33 wandeletappes tussen St. Jean Pied de Port tot Santiago de Compostela. Vooraan heb je meteen een kleine routemap van al deze 33 etappes en op welke pagina je meer informatie vindt.

Iedere etappe wordt uitgebreid beschreven met een duidelijke kaart met de hoogtemeters en een duidelijke routekaart waarbij ook alternatieve routes worden getoond die door minder pelgrims worden belopen en waar het dus een stuk rustiger is. Dit zijn De routes worden daarnaast beschreven met daarbij de relevante afstanden, bezienswaardigheden en een beschrijving van punt naar punt. De iets grotere dorpjes en stadjes hebben een eigen routekaart met onder meer de positie van kerken, café’s, herbergen en supermarkten.

De schrijver deelt bij iedere etappe een korte samenvatting van de etappe, een inspirerende quote en de inzichten die hij zelf had tijdens het lopen van de route.

Het is het wat mij betreft een erg complete camino gids:

  • 33 dagelijkse etappes met routekaarten
  • Alle herbergen en andere plaatsen om te overnachten
  • Meer dan 200 kleurenfoto’s
  • 15 gedetailleerde stadskaarten
  • 282 gram – 11,8 (b) x 15 cm. (h)

John Brierley’s A Pilgrim’s guide to the Camino de Santiago is te koop bij Bol.com

Boeken met tips voor het lopen van een Camino

Ben je vooral op zoek naar tips voor het lopen van een pelgrimstocht? Deze boeken behandelen alles wat komt kijken bij het lopen van een pelgrimstocht. Zowel bij de keuze voor een pelgrimstocht, als wat je meeneemt, wat je eet en drinkt, hoe je slaapplaatsen zoekt, de pelgrims etiquette en de blessures die je kan oplopen.