In dit blog leggen we uit waarom wandelen gezond is. Waarom zou je iedere dag een bepaald aantal stappen per dag zetten of aantal kilometers wandelen. Wat draagt dagelijks wandelen bij aan een gezonde gezondheid? Welk effect heeft wandelen op je hart en bloedvaten, spieren en botten, longen en hoe draagt het bij aan je mentale gezondheid?
Inhoudsopgave
Waarom is wandelen goed voor het lichaam?
Waarom is het goed om af te vallen door te wandelen?
Vetverbranding begint na ongeveer tweeduizend stappen, oftewel ongeveer 20 minuten lopen. Ga dus iedere dag tussen een half uur en een uurtje wandelen en je valt al af. Uiteraard blijft het natuurlijk een goede combinatie van voedingspatroon en beweging om verantwoord af te vallen. Het voordeel van wandelen om af te vallen is dat het weinig belastend is en je dus minder kans hebt op blessures dan bij veel andere sporten.
Waarom is wandelen gezond voor sterke spieren botten?
Voor het versterken van je spieren en botten is het aan te raden om dagelijks te wandelen. Regelmatig wandelen vermindert de kans op bontontkalking (osteoporose) en is goed voor het opbouwen van kraakbeen waardoor je soepel blijft bewegen.
Waarom is wandelen gezond voor je hart en bloedvaten?
Wanneer je één uur per week actief bent verminder je het risico op hartproblemen al met vijftig procent.
Waarom is wandelen goed voor je longen?
Als je regelmatig wandelt en dus een goede conditie opbouwt vergroot je het vermogen van de je longen om zuurstof op te nemen. Je longcapaciteit wordt met veelvuldig wandelen getraind om zuurstof optimaal op te nemen.
Waarom is wandelen goed voor je buik?
Indien je dagelijks een wandeling maakt stimuleer je de stofwisseling en voorkom je darmverstopping. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen die dagelijks wandelen een betere darmflora hebben. Dit komt onder meer doordat bij wandelen je buikspieren en werking van de darmen worden gestimuleerd. Je buikspieren verslappen zo niet, wat goed is voor de werking van je darmen.
Is regelmatig wandelen goed bij diabetes?
Uit onderzoek is gebleken dat wandelen ook erg goed is als je diabetes hebt.
- Bij type 2 diabetes is het aan te raden om na elke maaltijd even een tien minuten te wandelen om de bloedspiegel gemiddeld twaalf procent om laag te brengen. Na een avondmaaltijd ligt dit percentage zelfs gemiddeld op 22 procent. Uit onderzoek blijkt dat een korte wandeling na de maaltijd in het geval van type 2 diabetes beter is dan dagelijks een half uur achter elkaar wandelen.
- Bij type 1 diabetes is een kwartier wandelen voorafgaande of na het eten goed voor de bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerpiek lag bij de proefpersonen van een onderzoek van de Journal of the American College of Nutrition na het ontbijt 36 procent lager als de proefpersonen hadden gewandeld.
Waarom is wandelen goed voor je hersenen en mentale gezondheid?
Waarom is wandelen goed voor je hersenen?
Uit een aantal onderzoeken komt naar voren dat de kans op alzheimer met twintig tot vijftig procent wordt verminderd als je je hele leven lichamelijk en geestelijk actief blijft. Ook zorgt regelmatig bewegen voor een verbetering van het geheugen, betere slaap en vermindert het stress. Door veel te bewegen verklein je verder het risico op een depressie en Parkinson.
Kan wandelen stress verminderen en depressies voorkomen?
Ben je een echte piekeraar? Wandelen is een bewezen effectief middel om stress de baas te zijn. Tijdens het wandelen kan je je hoofd even lekker leeg maken of juist zijn gang laten gaan. Uit onderzoek blijkt dat drie tot vijf keer per week ongeveer 30 tot 45 minuten bewegen het risico op depressies vermindert.
Wandelen goed voor een betere nachtrust?
Overdag wandelen zorgt ervoor dat je s’nachts beter slaapt. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat dagelijks minimaal een half uur lichaamsbeweging bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit. Wandelen zorgt ervoor dat je kan ontspannen en minder stress ervaart, wat leidt tot een betere nachtrust. Wandel wel met mate, want te intensief bewegen voordat je gaat slapen zorgt juist voor een mindere nachtrust.
Fotocredits: Chris Hardy